anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

trebor - 100Lat!

profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

trebor - 100Lat!

Witam wszystkich odwiedzających moją galerię.

Jak wiecie dopiero zacząłem rozdział z fotografią, więc jestem totalnym amatorem, a i jaka presja związana z moimi zdjęciami, sami wiecie mieć krisa jako głównego senseia uffff.... więc zapewne oczekiwania są nie najmniejsze. Dlatego też trochę to trwało zanim zdecydowałem się na galerię.

Już tak nie gadam a pokazuję zdjęcia. Pierwsza seria to zdjęcia z toru Cadwell Park.

P.S. komentujcie, krytykujcie, a szczególnie na temat obróbki zdjęć.

329 ODPOW. 329
profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

motorki swietne-podobaja mi sie-uchwycenie ruchu - :c4

Deviant.
Użytkownik

Co do ostatnich zdjęć - porównaj wszystkie zdjęcia z fotem 45. Zwróć uwagę na czasy migawki. Okazuje się, że fot 45 z użytym czasem 1/400 wyszedł najlepiej - tzn. dynamicznie, podczas gdy reszta fot z czasami rzędu 1/1600 - 1/4000 wyszły statycznie.
Dynamika na tego typu fotach bardzo się przydaje.
Moja sugestia.
Ustawić czas na 1/250 lub na 1/125 lub nawet dłuższy.
Ponieważ obiektyw masz manualny - przymknij go mocniej f/8 - f/11
Zawodnicy na torze nie jeżdżą całą jego powierzchnią, tylko określonymi liniami - ustaw sobie ostrość właśnie w tych miejscach. Mocniej przymknięty słoik (większa GO) pokryje szerszy zakres toru, więc nie będzie problemu, jeżeli któryś z motocykli będzie jechał nieco inną linią, tym bardziej, że Ty na pewno nie będziesz zaraz przy torze a kilka metrów od niego.
Teraz będziesz musiał tylko panoramować - tj. śledzić cel i starać się go utrzymać w kadrze tak długo - na ile masz nastawiony czas. Powodzenia!

Michal.
Poszukiwacz

Nie no, nie ma to tamto - bardzo udana wrzutka (no może poza tym widoczkiem :P ) tylko zastanawiam mnie jedno - po co taka duża winieta ? :c18 zwłaszcza na 45 i 40

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

tylko zastanawiam mnie jedno - po co taka duża winieta ? :c18 zwłaszcza na 45 i 40

to nie winieta, to grzyb :c97 :c97
taki żarcik, ale żeby go zrozumieć trzeba zobaczyć, jak wygląda ów obiektyw

Lajam.
Expert

Deviant napisał co trzeba :-)

A ja ogólnie niespecjalnie fascynuję się motorami, choć kilka zdjęć w życiu popełniłem :nauseated_face:

KubaW-----
Początkujący

kris napisał(a):

Robert, a ja jeszcze zapytam: który to Rafał ?

Robert nie odpisuje to się wtrącę:
Z tego co widzę Rafała akurat na tych zdjęciach nie ma(ew. ten żółty , wiem ze kupil zolta r1, ale czy to to :c40 )
@
Co do zdjęć - bardzo fajne, tylko jak już Michał pisał po kiego "grzyba:P" taka duża winieta?! Psuje efekt w moim odczuciu.

spoltrebor1ofcej
Początkujący

kris napisał(a):

młody co tu dużo pisać - jest progres!

dzięki :c22

kris napisał(a):

Kompletnie nie wiem co w tej wrzutce robi fotka 38 - ani tematycznie, ani poziomem nie pasuje.

wybacz, wiedziałem że trochę nie pasuje ale mi się podoba więc ją wstawiłem; to już się nie powtórzy :c83

kris napisał(a):

Świetne panoramowanie! Fajne pomysły (42). Oby tak dalej.

:c22

kris napisał(a):

Ale, żebyśmy się zrozumieli - mogło być lepiej :c97

oj o tym to nawet nie trzeba wspominać, to się wie

kuraq napisał(a):

A mówią, że bez miliona krzyżowych się nie da :P
ładnie.

:c97

Tadeusz napisał(a):

Robert! 45 = :c4 :c4
Pozostałe też niczego sobie :thumbsup:
Ale ten widoczek to mogłeś sobie darować w tej serii...

dziękuję, wiem ten widok... to już się nie powtórzy :D

Deviant napisał(a):

Co do ostatnich zdjęć - porównaj wszystkie zdjęcia z fotem 45.(...)Powodzenia!

dziękuję za rady, na pewno się przydadzą
oczywiście od czasu do czasu będę używać tego Jupietra, lecz właśnie od niedawna mam 55-200, więc trochę musze go poużywać jednak do twojej sugestii z czasam się dostosuję

zastanawiam mnie jedno - po co taka duża winieta ? :c18 zwłaszcza na 45 i 40

nie ma jednego wytłumaczenia, tak poprostu mnie natchnęło :c20

kris napisał(a):

taki żarcik, ale żeby go zrozumieć trzeba zobaczyć, jak wygląda ów obiektyw

oj tam aż dziw że obiektyw jeszcze nie został zjedzony przez tego grzyba :smileymrgreen:

KubaW napisał(a):

Robert nie odpisuje to się wtrącę:

Robert nie odpisuje bo Robert pracuje 8-)

kris napisał(a):

Robert, a ja jeszcze zapytam: który to Rafał ?

Rafała nie ma na tamtych zdjęciach, ale dam go teraz

.cezar.
Początkujący

Dobrze jest :flushed:
Ale żeby nie było to kilka uwag też mam. Po pierwsze winieta -jak już inni zauważyli "deczko" za mocna. Po drugie nr 38 - nie pasuje do setu zupełnie a ja osobiście lubię kiedy wrzutka jest spójna tematycznie.
39- 41 - mogłeś wykadrować ten kawałek trawy albo pokazać go więcej. Najbardziej przeszkadza mi na 41.
42 - zamysł świetny, tylko mogłeś wyczekać jakiegoś bikera przejeżdżającego bliżej flagi.
44 - "deczko" ciasnawo - z tyłu nawet 5zł by się nie zmieściło :nauseated_face:
45 - jak już inni napisali najlepsze z całej wrzutki i już.

Deviant napisał(a):

Moja sugestia.
Ustawić czas na 1/250 lub na 1/125 lub nawet dłuższy.

Nie używałem nigdy manualnego szkła więc na temat ostrzenia nie będę się wymądrzał. Co do czasów natomiast. Dłużej niż 1/125 to czasy służące bardziej panoramowaniu. Spróbuj znaleźć taki czas, który "zatrzymuje" motor ale nie koła - zacznij od "okolic" 1/320 i mniej. Panoramowanie potraktuj jako dopełnienie relacji a nie jej podstawę.
Oblukaj sobie taką relacyjkę np. http://fotoryzacja.pl/viewtopic.php?f=4&t=666 jak dla mnie wypasik i fajne źródło inspiracji :smileymrgreen:
pzdr

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

Robert , Robert ... :shock:
45 - najlepsze , najfajniejsze , najdynamiczniejsze :D :thumbsup:
... a 42 - szkoda tyllko , że ten motor nie jest bliżej prawej strony ( ale i tak świetny kadr )

Pozdrawiam :c22

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
Deviant.
Użytkownik

Oczywiste jest (przynajmniej dla mnie), że czasy o których mówię to panoramowanie...