Podziel się wrażeniami!
Witam.
W komentarzach na forach internetowych pojawia się wątek otworu wylotowego (systemu chłodzącego) umieszczonego niefortunnie pod pokrywą wyświetlacza. Ludzie piszą też iż "zaleca się" z tego powodu ....nie pracować zbyt długo przy maksymalnie odchylonym wyświetlaczu. (sic!)
Jak to jest z tym chłodzeniem? Czy wszystko działa w granicach normy, czy też jest to bardziej wada konstrukcyjna?
Dla mnie to niedorzeczne, aby kupując sprzęt za 4k nie można było na nim bezproblemowo pracować w wygodnej dla siebie pozycji, bez obawy o przegrzanie i awarie.
(Inna rzecz że zamiast ładować w ten model archaiczny napęd optyczny, można było z powodzeniem z niego zrezygnować i optymalnej rozplanować miejsce)
Sprzęcik ładny, ale to chłodzenie niepokojące. Archaiczna kamerka 0,3 mpx i dysk wolny 5400 to w sumie minusy. Jakie są wasze opinie? Jest problem z grzaniem się przy wychylonej pokrywie czy go nie ma? Pozdrawiam forumowiczów.
Jeśli chodzi o chłodzenie to pragnę zauważyć, że w MacBookach taki sposób wentylacji stosowany jest z powodzeniem od lat i nie słyszałem żeby były z tym jakieś problemy. Model, który stoi na sklepie chodzi 12h dziennie włączony, a ekran jest niemal maksymalnie odchylony i nie zauważyłem żeby się w jakikolwiek sposób grzał. To zapewne internetowe chuchanie na zimne.
Napęd optyczny jest dla wielu istotny, w biznesie często duże materiały daje się na płytach - wirus nie wskoczy na nie tak jak na pendrive'y, a dyski sieciowe także mają wady. Po co Ci kamera w biznesie lepsza niż 0.3mpx to nie wiem, co do dysku to faktycznie mogli dać coś lepszego, ale nie jest źle.
Możliwe że to "dmuchanie na zimne", jednakże lepiej upewnić się PRZED decyzją o zakupie niż potem kląć
Być może w MacBookach takie chłodzenie się sprawdza, zważ jednak iż Apple detale dopracowuje do perfekcji, co do Sony to pewności nie mam..
Kamerkę 0,3 traktuję raczej jak zamiatanie magazynów z odpadów. Jeśli nawet słabsze i tańsze notebooki mają lepsze to wkładanie "tego czegoś" do serii biznesowej dla mnie zakrawa o kpinę Napęd. Być może dla co niektórych jest przydatny, podtrzymuję jednakże opinię, iż to tak jakby 5 lat temu ładować napędy dyskietek 1,44MB Od napędów optycznych zdecydowanie się odchodzi, zwłaszcza że to dość awaryjny i spory gabarytowo podzespół.
- Napęd optyczny jest NIEZBĘDNY. Choćby do instalacji softu, oglądania prezentacji etc
- kamera 0.3 wystarcza spokojnie do videorozmów. Lepsza rozdzielczosc oznacza wiekszy bitrate transmisji. Notebook mobilno-biznesowy jakim jest SB najczęsciej bedzie pracować w sieciach WiFi/Wan. W pierwszym wypadku obraz HD będzie się "ciął" a w drugim nie zarobisz na abonament
Nie znasz sie szanowny moderatorze za dobrze na nowoczesnej technologii !
Napedy tupu slot-in obsługujące oba rozmiary plyt - 12cm i 8cm - istnieją od lat !
Doskonałym przykładem jest ... Nintendo Wii