Jetzt anmelden und Teil der Community werden!

Prosze o poradę.

profile.country.pl_PL.title
petra-----
Besucher

Prosze o poradę.

Witam.Prosze o szczere doradzenie mi(bez wymadrzania sie i pouczania mnie :slight_smile:

24 ANTWORTEN 24
oldguest
Besucher

Jeśli coś dobrego jakościowo to mogę śmiało polecić obiektyw Sony SAL16105 dobry obiektyw bardzo ostry, dość duży zakres. Niestety nie podałeś jaka cena za obiektyw Cie interesuje.

petra-----
Besucher

:D Pisałam w formie kobiecej typu robiłam itp:),ale to nic. Cena do 500 zł i chodzi mi głównie o portrtety dziecka:)

petra-----
Besucher

poleciłes mi obiektyw za 7500 zł ???? :D

petra-----
Besucher

sorry,no niby za 1999 ,ale to tez za drogi ...

3022-----
Besucher

Zastanów się nad kitowym 55-200. Sam z niego korzystam w A700, zdjęcia wychodzą bardzo fajne. Minus to jak w tej kategorii obiektywów, nie za bardzo możesz robić zdjęcia z bliska, raczej musisz odsunąć się na odległość ok 2-3m (dokładnie nie sprawdzałem, jak będę w domu to zobaczę z jakiej min odległości zrobi zdjęcie i napiszę). Wracając do zdjęć, sporo potrafi to szkiełko. Zresztą, (nie wiem czy jest taka możliwość, ale w Centrum Sony powinna być) weź aparat ze sobą i skocz do sklepu i przetestuj możliwości wybranych obiektywów. Druga sprawa, możesz zastanowić się nad jakimś używanym, do tych Alphy pasują też szkiełka z Konica Minolta.. Tylko osobiście wolałbym kupić nowy kitowy niż używany od obcej osoby...

3022-----
Besucher

Tu masz link na ceneo do tego 55-200 http://www.ceneo.pl/966252s

oldguest
Besucher

petra - sorrki za końcówki mam tendencję do szybkiego czytania postów i czasem się zdarzy przeoczyć.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Odradzam zakup obiektywu 55-200 jako jedynego szkła. :nauseated_face: Nie sądzę, aby taka ogniskowa sprawdziła się zawsze i wszędzie. Znacznie bardziej uniwersalny jest kit 18-70.
Poza tym przy cenie 55-200 lepiej kupić choćby Sony 75-300, albo Tamrona 70-300 f/4-5.6 Di LD Macro 1:2.

Ale możesz zastanowić się nad niekoniecznie nowymi obiektywami. ;)
Np. Minolta AF 24-85 3.5/4.5
Minolta AF 24-50/4
Minolta AF 35-70/4 (z fajnym trybem macro)

Każde z tych szkieł powinno zmieścić się w Twojej ramce cenowej :)
Druga sprawa, to te szkła są znacznie lepiej wykonane niż "kity".

Co do używek - mając niewielki budżet naprawdę trzeba być ignorantem, żeby nie decydować się na korzystne rozwiązanie. A takim wg mnie są właśnie konstrukcje Minolty. Używane obiektywy są w większości wypadków znakomitą alternatywą. Jeśli masz obawy co do zakupu, zamiast allegro, polecam Ci forum KKM ( www.klubkm.pl)

Tak czy inaczej na start polecam kit 18-70. Jest całkiem fajnym szkłem. Za jego kupnem przemawia przede wszystkim gwarancja, użyteczny zakres i atrakcyjna cena. 8-)

petra-----
Besucher

Dobry wieczór,bardzo dziekuje wszystkim za porady.Najbardziej ucieszyła mnie rada Lajama :D, bo przyznam ze jakos tak czułam ze na poczatek ten KIT (mam nadzieje ze w rzeczywistosci nie okarze sie kitem:P )to w sam raz dla mnie obiektyw:) Lajamie czy uzywasz na codzien @350 ?