Podziel się wrażeniami!
Sony Xr55Aj80, właśnie po 22 miesiącach użytkowania telewizora, pojawiły się przebicia innego obrazu na aktualnie oglądanym programie telewizyjnym. reklamacja załatwiona w ciągu 7 dni, niestety odmownie. Telewizor używany niezgodnie z zaleceniami w instrukcji obsługi.
Tak więc zastanówcie się czy warto kupić OLEDA od Sony, już na starcie będziecie wykluczeni z oglądania niektórych programów telewizyjnych.
Marek
Instrukcja napisał(a):
Odświeżanie panelu
Odświeżenie panelu zapewnia jego jednolitość. Można wykonać
odświeżanie panelu, ale należy z tej funkcji korzystać jedynie
wówczas, gdy retencja obrazu jest bardzo widoczna.
Uwaga:
• Funkcja Odświeżanie panelu może wpływać na panel. Nie
należy jej uruchamiać częściej niż raz w roku, ponieważ może to
wpływać na żywotność panelu.
• Odświeżanie panelu trwa około jednej godziny.
• Podczas Odświeżania panelu na ekranie może być wyświetlana
biała linia, nie jest to usterka telewizora.
• Odświeżanie panelu działa tylko, gdy temperatura
pomieszczenia jest pomiędzy 10 ºC a 40 ºC
Stosowałeś funkcję odświeżanie panelu ?
Tak, zgodnie z instrukcją wydaną przez Sony zrobiłem to jeden raz. Po dwóch miesiącach ponownie pojawił się jasny pasek u dołu ekranu, tym razem sprawę zgłosiłem do Centrum Serwisowego Sony, serwisant zalecił ponowne odświeżanie ekranu, przyszedł po dwóch dniach i stwierdził, że pomogło choć nie całkowicie, zalecił jednak ponowne odświeżanie panelu, którego nie zrobiłem. Na moją uwagę, że instrukcja zaleca wykonanie raz w roku odpowiedział, żebym się tym nie przejmował.
Reklamacja zakończona z zaleceniem nie oglądania programów emitujących jasne statyczne obrazy. Nadmieniam ,że wciągu 22 miesięcy użytkowania telewizora był włączony przez czas około 5400 godzin.