Podziel się wrażeniami!
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum - witam Wszystkich.
Od dwóch dni mam nowy TV, taki jak w tytule i w związku z tym chciałbym zadać kilka pytań:
1. TV mam podłączony kablem HDMI i Component do nboxa (recordera) n-ki oraz zwykłym kablem antenowym do kablówki. Problem polega na tym, że co jakiś czas wyskakuje mi "Błąd HDCP" i wyskakuje komunikat "Nastąpił problem z połączeniem...proszę odłączyć kabel HDMI i połączyć kablem Component" - coś takiego, nie pamiętam dokładnie. Zawiesza się nbox. Muszę wyłączyć go z sieci i włączyć wszystko na nowo, dopiero wtedy jakiś czas jest ok.
Dodam, że przez 3 lata do przedwczoraj używałem TV Samsunga LE37S71B oraz ten sam kabel HDMI i nie wystąpił ten błąd ani razu.... Także nie jest to uszkodzony ani kabel ani nbox. Wkładałem kabel w różne z 4 wejść hd i jest to samo.
Co to może być ? Coś z rozdzielczością obrazu, czy co ?
2. Czy warto coś zmieniać w ustawieniach zaawansowanych bieli, czy zostawić tak jak jest, bo nie widzę żadnej różnicy ?
3. Może głupie pytanie...ale jaki format ma ten TV ? Jakiego używać formatu ekranu smart, czy wide żeby oglądać normalnie ?
Z inne beczki...
Zauważyłem, że czasami gdy wyłączę TV, to po jakiś 2-3 minutach słychać takie jakby pstryknięcie, odgłos podobny do tego jak wyłącza się telewizor, tylko cichszy. Wrażenie jest takie jakby TV wyłączał się dwa razy...co to jest, też tak macie...?
Tak to normalne. Dopiero wtedy ma pobór prądu deklarowany przez producenta w czuwaniu.
Tak to normalne.
Podczas oglądania TV (analog) zauważyłem (2 razy), że przy zbliżeniu twarzy gdy ta się porusza w trakcie mówienia - policzki dosłownie falują. Tak jak napisałem udało mi się zaobserwować to 2 razy, raz był to nos a ostatnio policzki. Czy spotkaliście się z czymś takim w tym modelu?
Kolego, wszystko zależy od sygnału. Sygnał analogowy nie jest sygnałem stworzonym dla technologii LCD. Jeśli miałeś taki efekt dwa razy, to dobrze że tylko tyle. Możesz zmniejszyć motionflow, ostrość, pokombinować z ustawieniami redukcji szumów. Generalnie obrazu zbliżonego do idealnego nie otrzymasz z tego sygnału. Jeśli chcesz wykorzystać możliwości W5500 to polecam zmianę sygnału na cyfrowy, a najlepiej z kanałami HD. A jeśli chcesz cieszyć się obrazem Full HD, to polecam zakup odtwarzacza Blu Ray. Ceny już są bardzo niskie, a dostępność filmów coraz większa.
Masz zapewne ustawione Motionflow ma maksimum przynajmniej na to wychodzi, zmniejszysz i będzie ok. Tak jak wspomniał Zimny ta technologia jest przeznaczona dla trochę lepszego sygnału, a powiedzmy kablówki do takiego raczej nie zalicza się. Daj znać czy zmiana poziomu pomogła czy nie.
Tak, pomogła. Dzięki.