anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

FULL HD W TELEWIZORZE SONY KDL-40P5600

macko4
Początkujący

FULL HD W TELEWIZORZE SONY KDL-40P5600

Witam!Chciałbym się spytać w jaki sposób można ustawić w telewizorze obraz FULL HD.Telewizor jest FULL HD połączony kablem HDMI z nagrywarką HDD z FULL HD.Do nagrywarki i telewizora mam podłączoną kablówkę.Obraz z nagrywarki jest gorszy niż zwykły obraz w telewizorze.Gdy przełączę na HDMI to pisze recorder 576p.Jak ustawić, żeby było 1080p?

3 ODPOW. 3
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Telewizor nie nadaje sygnału, tylko go odbiera. Nie w telewizorze ustawiasz sygnał, tylko w urządzeniu wyjściowym. Nie wiem jaką masz nagrywarke, ale generalnie jeśli nagrasz materiał w 576, to taki będzie odtwarzany. Są też możliwości skalowania do rozdzielczości 1080, tylko nie wszystkie nagrywarki tak mają, a obraz i tak będzie gorszej jakości niż ten co jest oryginalnie nadawany w 1080. Musisz zobaczyć w opcjach nagrywarki, czy jest taka możliwość. Jeśli np. nagrasz materiał w 1080, puścisz jakąś płytę w 1080, to taką rozdzielczość wykryje odtwarzacz/nagrywarka i ją wyśle do telewizora, który odczyta Full HD.

macko4
Początkujący

Mam nagrywarke LG 487h

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nie znam tej nagrywarki, generalnie nie przepadam za LG, ze względu na jakość, support i dostępne dane techniczne. Ale nie o tym mowa.
Napisz jaki masz sygnał z kablówki, najlepiej podłącz ją bezpośrednio pod telewizje i w informacjach o kanale będziesz miał podane te dane. Jeśli obraz jest ładniejszy bezpośrednio z telewizora, niż przez nagrywarkę to są dwie opcje. Pierwsza z nich - złe ustawienia w opcjach nagrywarki. Nie znam tego sprzętu, nie wiem jakie ma możliwości i jak się nawiguje po menu - ale poszukaj w ustawieniach zmiany sygnału wyjściowego. Zmień na najwyższy możliwy i zobacz jak działa. Niby nagrywarka ma scalowanie, tylko ciekawe jak sobie radzi. Jeśli nie pomoże, to ustaw taki sygnał, jaki będziesz miał w telewizorze przy bezpośrednim podłączeniu kablówki pod nagrywarkę. Druga opcja to jakość nagrywarki. Podkreślam, że nie znam sprzętu LG, staram się omijać go z daleka więc nie wiem jakie ma parametry i jak się sprawuje. Może się mylę, ale jeśli przetworniki są kiepskie, to nici z dobrej jakości sygnału.
Jeszcze jedna sprawa. Napisałeś że masz kablówkę i podpinasz ją pod nagrywarkę lub LCD. Tzn, że nie masz dekodera. Wiekszość dostawców telewizji pozwala na takie coś jeśli puszczają sygnał analogowy. Często za to do sygnału cyfrowego potrzebny jest dekoder. Wiec jeśli masz sygnał analogowy to zgłoś się do operatora o zmianę na sygnał cyfrowy i najlepiej z HD. Żeby mieć obraz HD, musisz dostarczyć sygnał HD. Z pustego to i Salomon nie naleje ;)