Podziel się wrażeniami!
witam,jestem właścicielem kdl-32s5600,podłączyłem laptopa to telewizorka przez wejście pc(innego nie posiadam w laptopie) i występuje problem.obraz jest,natomiast żeby zobaczyć jakąkolwiek ikonkę na pulpicie muszę ją przeciągnąć myszką maksymalnie do prawej strony na monitorze laptopa to dopiero ją widać,ale po lewej stronie telewizorka.jest jakaś asymetria.czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?
Oczywiście. Pierwsza opcja, ta łatwiejsza, to regulacja z poziomu telewizora. W menu - funkcje, masz opcje "format obrazu" i "regulacja PC". Spróbuj tam dopasować rozmiar. Jeśli nie da się ustawić z poziomu telewizora, to trzeba przejść do komputera. Tam ustawić telewizor jako monitor (nie jako drugi monitor, ale jako podstawowy). Dalej w zależności od karty graficznej jaką posiadasz, w programie który nią steruje (powinien być zainstalowany razem ze sterownikami do karty graficznej), wchodzisz w panel sterujący grafiką i tam szukasz opcji regulacji szerokości i wyglądu ekranu.
Tu masz link w którym wybierasz typ karty graficznej jaką posiadasz (nvidia, ati, intel) i w zależności od karty - konfiguracje do niej.
http://support.sony-europe.com/TV/tutor ... DL-40W5500
nic nie pomaga,może jakiś inny sposób
Ale co nie pomaga, regulacja w telewizorze, czy w komputerze? Jeśli jest puszczona odpowiednia rozdzielczość, wtedy regulacja w telewizorze pomoże. Jeśli nie, to szerokość i format obrazu zmienia się w komputerze. Nie wiem jaką masz kartę graficzną, jakie masz ustawienia, rozdzielczość - więc przy braku takich danych nie mogę pomóc. Jeśli znalazłeś w oprogramowaniu karty graficznej opcje regulacji obrazu dla telewizora, to musi to pomóc. Jeśli regulacja w komputerze nie pomaga, to spróbuj zmniejszyć rozdzielczość. Jeśli ciągle jest bez zmian, tzn że masz coś nie tak albo z kablem, albo z kartą graficzną. Nie ma możliwości, że zmieniając parametry obrazu z poziomu oprogramowania karty graficznej, nie widać efektów. Oprogramowanie to odpowiada za puszczany sygnał i zmieniając np. "rozmiar pulpitu" musi na odbiorniku (w tym przypadku telewizorze) zmienić się ten rozmiar.
Biorąc pod uwagę to, że nie wiem prawie nic o Twojej konfiguracji, proponuję wyzerować, zresetować ustawienia w telewizorze, oraz zaktualizować oprogramowanie karty graficznej, ze strony producenta.
w laptopie nie mogę tego rozpracować,mam kartę graficzną ati radeon xpress 200m series,w panelu sterowania karty nie ma takiej funkcji jak regulacja obrazu w telewizorze,podstawowy problem jest taki.że w laptopie widać cały pulpit(tapeta+ikonki na pulpicie) a w telewizorze jest tylko sama tapeta,ikonki trzeba przeciągać myszką
No to rozumiem. M.in. dlatego nie lubię kart ATI, dziwne konfiguracje. Patrzyłeś na tę stronę z linku który puściłem? Jak klikniesz na tą czerwoną grafikę z białym napisem ATI, pojawi Ci się opis konfiguracji, oraz nad nim index zagadnień. Proponuję przeczytać wszystkie informacje które są tam zawarte, można dowiedzieć się czegoś, co później ułatwi pracę z komputerem i telewizorem. Ale wracając do tematu, kliknij na skalowanie obrazu. Tu masz dokładnie opisane, jak skorygować obraz, aby pasował do ekranu. Zastosuj się do opisanych tam funkcji. Działa na 100%.
W załączniku masz trzy screeny. Na pierwszym na zielono jest zaznaczone co kliknąć. Na drugim i trzecim zrzut z wyjaśnionej kwestii skalowania obrazu.
Jeśli masz jakieś pytania, pisz.
chodzi o to,że u mnie na komputerze nie ma tego"czerwonego" panelu sterowania karty graficznej,więc stoję w miejscu i wogóle nie mogę skorzystać z twoich wskazówek
Nie prawda, nie stoisz w miejscu! Z poziomu windowsa nie ma możliwości regulacji obrazu. Ale jeśli nie masz tego panelu, to po prostu trzeba go ściągnąć, przy okazji najnowsze sterowniki do karty graficznej. Nie wiem jakiej firmy masz kartę graficzną, a najlepiej takie rzeczy ściągać ze strony producenta. Sam program sterujący grafiką ATI, który zawiera ten panel zarządzający nazywa się ATI Catalyst™. Jeśli nie zajdziesz go na stronie producenta Twojej karty graficznej, to wpisz tą nazwę w google i tam ze strony ATI, albo jakieś pokrewnej. Po zainstalowaniu nie dość, że bedziesz miał najnowsze sterowniki, to do tego program zarządzający grafiką, co również zwiększy jej wydajność. Same plusy Napisz jak poszło.
Catalyst Control Center tak zwane CCC tam musisz zmienić ustawienia. ps jaki masz system operacyjny na lapku?
xp profesional