anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

moduł dostępu do telewizji cyfrowej naziemnej

zak-----
Początkujący

moduł dostępu do telewizji cyfrowej naziemnej

gdzie mogę kupić Moduł CI DVB-C MPEG4 do telewizora sony KDL - 40W5710

7 ODPOW. 7
oldguest
Początkujący

A w jakim celu?

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Z modułami niestety jest tak, że nie wszystkie działają. Nawet ten sam model modułu może działać na jednym modelu, na innym już nie. Najlepszą metodą jest zakup i w razie czego możliwość oddania.
Tylko podobnie jak CS Bielsko, po co Ci ten moduł? Twój LCD ma już wbudowany MPEG4...

smok23
Początkujący

Witam,

1. W jakim systemie jest kodowany sygnał z kablówki ?
2. Czy karty są parowane z CAM-em, czy też nie ?
Powyższe odpowiedzi uzyskasz od operatora kablowego.
Z doświadczenia mogę powiedzieć, iż przy kodowaniu Conax ( bez parowania ) prawidłowo
pracują CAM-y Technisata.

pozdrawiam
Jacek

P.S. Podpowiedź dla CS Bielsko - zapewne w celu odkodowania programów cyfrowych dostępnych w TV kablowej ( bo tu obowiązuje standard DVB-C , który zresztą nie ma wpływu na typ CAM-a - tu ważny jest tylko system kodowania i wydajność modułu ( obsługa HD to strumień rzędu 12 Mb )

oldguest
Początkujący

smok23 napisał(a):

zapewne w celu odkodowania programów cyfrowych dostępnych w TV kablowej

Temat dotyczy modułu MPEG4. Możliwe że chodziło autorowi o moduł np. Conax ale zapytałem żeby się upewnić. Modułu np. z conax i od razu z dekodowaniem do MPEG2 z MPEG4 nie ma chyba potrzeby kupować (wystarczy sam conax) ponieważ dekoder MPEG4 jest już w TV.

*To tylko teoretyczny rozważania ponieważ na razie nikt nie gwarantuje takiej współpracy.

smok23
Początkujący

*To tylko teoretyczny rozważania ponieważ na razie nikt nie gwarantuje takiej współpracy.

Nie teoretyczne tylko praktyczne.
Aktualnie uruchamiam kodowanie Conax w niewielkiej sieci kablowej, wiec wiem o czy mówię.
Testy przeprowadzałem na TV serii W4500 oraz W5500 i działa bez problemu.

pozdrawiam
Jacek

P.S. Modułu nie interesuje czy sygnał jest w MPEG2 czy MPEG4 - deskrambluje TS ( transportstream )

oldguest
Początkujący

smok23 napisał(a):

Nie teoretyczne tylko praktyczne.

Ale Sony na razie nie podaje które moduły działają, operatorzy kablówek zdaje się też nie gwarantują że na Sony to działa.

smok23 napisał(a):

Aktualnie uruchamiam kodowanie Conax w niewielkiej sieci kablowej, wiec wiem o czy mówię.
Testy przeprowadzałem na TV serii W4500 oraz W5500 i działa bez problemu.

Bardzo dobrze słyszeć :smileythumbsup:

smok23 napisał(a):

P.S. Modułu nie interesuje czy sygnał jest w MPEG2 czy MPEG4 - deskrambluje TS ( transportstream )

Chodziło mi o moduł Conax/MPEG4 który przy okazji dekodowania Conax prze transkoduje na MPEG4 (w sytułacji kiedy odbiornik nie ma MPEG4).

smok23
Początkujący

Ale Sony na razie nie podaje które moduły działają, operatorzy kablówek zdaje się też nie gwarantują że na Sony to działa.

NIestety Sony nic nie podaje. Miałem problemy z generacją tablicy NIT ( TV Sony widziały tylko pierwszy QAM ) i niestety żaden serwis, nie mówiąc już o centrali Sony Polska nie potrafiły nic na ten temat powiedzieć.
( wszystkie STB, a dysponowałem 5 różnymi typami działały bez problemu)
Ale tak zwana metoda prób i błędów doprowadziła mnie do sukcesu.

Chodziło mi o moduł Conax/MPEG4 który przy okazji dekodowania Conax prze transkoduje na MPEG4 (w sytułacji kiedy odbiornik nie ma MPEG4).

Podobno są takowe moduły, testowałem nawet w starym Sonym z MPEG-2 ale bez sukcesu.
Aby możliwe było transkodowanie MPEG4/MPEG2 musiałby być zainstalowany specjalny soft w TV pozwalający wymusić na CAM-ie taką funkcjonalność.
Druga sprawa, iż biorąc pod uwagę moc obliczeniową procesora w CAM-ie nie byłby on w stanie równocześnie transkodować i descramblować TS.
Tą opcje należy więc odłożyć ad akta

pozdrawiam
Jacek