Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam podobny problem z rozmyciem obrazu jak większość postów o tym temacie.
Przeglądałem forum innych firn (np Panasonic Viera) tam się prawie nic o tym temacie nie piszę.
Jeżeli zna ktoś dobrze ten temat proszę o obiektywne informacje, czy aby nie jest coś nie tak z tą serią.(nie znam innych serii)
Pozdrawiam
Daniell napisał(a):
U mnie rozmcie nie wystepuje. Do telewizora mam podlaczona tv nbox, dvd przez component, komputer przez vga i hdmi. Efekt taki byl zaraz na poczatku, ale zrobilem zmiany w ustawieniach po ktorych obraz byl juz ostry. Pozniej poczytalem o kalibracji, chcialem ja sam zrobic, w koncu zawiozlem do warsztatu. Koles wzial 120zł za kalibracje. Obraz jest świetny, kolory jak naturalne. Jak ktos nie robil kalibracji to moze o tym pomyslec.
jerzyk23 napisał(a):
Witam
Sygnał mam z Tunera Sat pak.c+ i SD
Po wnikliwych ustawieniach oraz kalibracji obrazu można powiedzieć, że się poprawiło, SD do wytrzymania ,podłączyłem dvd przez component, duża różnica brak rozmycia.
W przyszłym tygodniu wymienię tuner na HD to zobaczymy.
Pozdrawiam.
Daniell napisał(a):
U mnie rozmycie nie wystepuje. Do telewizora mam podlaczona tv nbox, dvd przez component, komputer przez vga i hdmi. .
kondziak napisał(a):
Bardzo proszę o opinię na temat dekodera HD jak już Pan wymieni czy bedzię jakaś poprawa bo także noszę sie z zamiarem wymiany.
kondziak napisał(a):
A jest wogóle jakaś różnica między podłączeniem DVD przez component a hdmi?
Zimny napisał(a):
przez SCART to jest tragedia
Zgadzam sie z Tobą, wejście SCART nie jest stworzone dla LCD. Tylko nie wszyscy od razu inwestują w sprzęt z component, czy HDMI. Im więcej wejść tym lepiej. Jeśli się go nie wykorzystuje, to i tak nie przeszkadza. Zawsze to może być alternatywne wejście dla podłączenia dźwięku. Moim zdaniem powinno się kłaść większy nacisk na informowanie ludzi o jakości sygnału, który jest bardzo uzależniony od rodzaju portu. Większość problemów z rozmyciami itd jest właśnie spowodowane źródłem z jakiego podawany jest sygnał. Nie raz sam się spotkałem z ludźmi, którzy po prostu nie wiedzieli o istnieniu innych portów, o tym że jakość obrazujest zależna od jakości kabla, sygnału, rodzaju portu...
Warto też dodać że przez Euro można podać sygnał kompozytowy, S-Video oraz RGB. Tutaj też jest niekiedy problem. Niektóre dekodery mają możliwość wybranie wyjścia i wtedy warto przestawić na RGB.
Zimny napisał(a):
przez SCART to jest tragedia
Jak już będzie dobry i silny sygnal to jeszcze proponuję dodatkowo wyłączyć coś co się nazywa redukcją zakłóceń w opcjach obrazu. Wtedy znikają rozmycia.