anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Rozmycie obrazu seria.W.

profile.country.pl_PL.title
jerzyk23
Początkujący

Rozmycie obrazu seria.W.

Witam
Mam podobny problem z rozmyciem obrazu jak większość postów o tym temacie.
Przeglądałem forum innych firn (np Panasonic Viera) tam się prawie nic o tym temacie nie piszę.
Jeżeli zna ktoś dobrze ten temat proszę o obiektywne informacje, czy aby nie jest coś nie tak z tą serią.(nie znam innych serii)
Pozdrawiam

19 ODPOW. 19
Razak-----
Początkujący

Daniell napisał(a):

U mnie rozmcie nie wystepuje. Do telewizora mam podlaczona tv nbox, dvd przez component, komputer przez vga i hdmi. Efekt taki byl zaraz na poczatku, ale zrobilem zmiany w ustawieniach po ktorych obraz byl juz ostry. Pozniej poczytalem o kalibracji, chcialem ja sam zrobic, w koncu zawiozlem do warsztatu. Koles wzial 120zł za kalibracje. Obraz jest świetny, kolory jak naturalne. Jak ktos nie robil kalibracji to moze o tym pomyslec.

Sporo poprawia już wstępna zmiana ustawień fabrycznych, aczkolwiek kalibracja zawsze da lepszy efekt (ale nie każdy musi chcieć płacić za nią)
jerzyk23 u Ciebie to raczej problem marnego sygnału także wymiana tunera powinna przynieść poprawę. Daj znać jak już będziesz miał u siebie.

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

jerzyk23 napisał(a):

Witam
Sygnał mam z Tunera Sat pak.c+ i SD
Po wnikliwych ustawieniach oraz kalibracji obrazu można powiedzieć, że się poprawiło, SD do wytrzymania ,podłączyłem dvd przez component, duża różnica brak rozmycia.
W przyszłym tygodniu wymienię tuner na HD to zobaczymy.
Pozdrawiam.

Jaki jest koszt tej kalibracji którą Pan robił i gdzie to można zrobić?Czy serwisy Sony też to oferują? Bardzo proszę o opinię na temat dekodera HD jak już Pan wymieni czy bedzię jakaś poprawa bo także noszę sie z zamiarem wymiany.

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Daniell napisał(a):

U mnie rozmycie nie wystepuje. Do telewizora mam podlaczona tv nbox, dvd przez component, komputer przez vga i hdmi. .

A jest wogóle jakaś różnica między podłączeniem DVD przez component a hdmi?

Zimny_
Użytkownik

kondziak napisał(a):

Bardzo proszę o opinię na temat dekodera HD jak już Pan wymieni czy bedzię jakaś poprawa bo także noszę sie z zamiarem wymiany.

Z mojego doświadczenia wiem, że poprawa jest ogromna, nie do porównania. Taki przykład, jak niedawno instalowałem u rodziny 40P5500. Mieli dekoder cyfry Philipsa, ten co kiedyś był używany przez Wizję TV. Podłączyłem przez SCART, włączyłem telewizje a tam.... Biegające pixele. Ustawienia w dekoderze również były fatalne. Od razu odłączyłem dekoder, pojechałem po moją Nkę. Podłączyłem ją przez HDMI, włączyłem telewizje i szok. Obraz świetny. Zero defektów. Podłączenie telewizorów LCD do starych dekoderów, przez SCART to jest tragedia. Polecam wymianę na HD, każdy poczuje różnicę.
Co do dekodera cyfry Philipsa PVR, jest dosyć kiepski. Nie chodzi już o obraz, bo jest dosyć naturalny, ale sterowanie, czas reakcji, głośność działania, stare ciemno-pomarańczowe menu... Odstrasza. Dużo przyjemniej odpala się dekoder Nki, który jest szybszy i przyjemniejszy. Zresztą jak wymienicie, to też będziecie tego zdania.

Zimny_
Użytkownik

kondziak napisał(a):

A jest wogóle jakaś różnica między podłączeniem DVD przez component a hdmi?

W obrazie nie ma różnicy. HDMI wysyła dźwięk do 7.1, jest możliwość sterowania urządzeniami przez HDMI, wysyłania danych itd. HDMI dopiero rozwija się. Ma spore możliwości, jednak jak narazie widać, że producenci RTV nie starają się wykorzystać w pełni tego wejścia. Jedyną ciekawą rzeczą (prócz dźwięku) jest Bravia Sync, ale to nie jest jeszcze to, czego się spodziewałem.

slawek.u
Początkujący

Zimny napisał(a):

przez SCART to jest tragedia

Bo tego typu wyjść moim zdaniem już nie powinni montować w najnowszych LCD czy plazmach. Pisałem o tym w innym temacie, były one używane w ubiegłym wieku...np. w kasetowych magnetowidach.. :smileymrgreen:

Zimny_
Użytkownik

Zgadzam sie z Tobą, wejście SCART nie jest stworzone dla LCD. Tylko nie wszyscy od razu inwestują w sprzęt z component, czy HDMI. Im więcej wejść tym lepiej. Jeśli się go nie wykorzystuje, to i tak nie przeszkadza. Zawsze to może być alternatywne wejście dla podłączenia dźwięku. Moim zdaniem powinno się kłaść większy nacisk na informowanie ludzi o jakości sygnału, który jest bardzo uzależniony od rodzaju portu. Większość problemów z rozmyciami itd jest właśnie spowodowane źródłem z jakiego podawany jest sygnał. Nie raz sam się spotkałem z ludźmi, którzy po prostu nie wiedzieli o istnieniu innych portów, o tym że jakość obrazujest zależna od jakości kabla, sygnału, rodzaju portu...

oldguest
Początkujący

Warto też dodać że przez Euro można podać sygnał kompozytowy, S-Video oraz RGB. Tutaj też jest niekiedy problem. Niektóre dekodery mają możliwość wybranie wyjścia i wtedy warto przestawić na RGB.

Razak-----
Początkujący

Zimny napisał(a):

przez SCART to jest tragedia

Bo tego typu wyjść moim zdaniem już nie powinni montować w najnowszych LCD czy plazmach. Pisałem o tym w innym temacie, były one używane w ubiegłym wieku...np. w kasetowych magnetowidach.. :smileymrgreen:

Jakby nie było starszych wyjść to potem byłoby halo, że zmusza się ludzi do przejścia na jakiś standard, a tak jest zawsze jakiś wybór. Jak dla mnie lepiej go mieć niż nie, problem jest w tym, że użytkownicy często stosunkowo niewiele wiedzą o swoich telewizorach i ich możliwościach...

mario__s-----
Początkujący

Jak już będzie dobry i silny sygnal to jeszcze proponuję dodatkowo wyłączyć coś co się nazywa redukcją zakłóceń w opcjach obrazu. Wtedy znikają rozmycia.