Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich,
Niedawno kupiłem telewizor Sony KDL-32EX402, aby używać go jako monitora. Niestety pojawił się problem, mianowicie co parę minut zmienia mi się kolor obrazu na różowy. Czas występowania jest bardzo nieregularny. Kolory Menu pozostają bez zmian tylko wyświetlana część zmienia kolor.
Posiadam kartę graficzną Ati Radeon HD 4890 z wyjściem hdmi. Podłączyłem swojego PC do telewizora kablem hdmi-hdmi. Sprawdzałem wszystkie gniazda hdmi w telewizorze, na wszystkich przypadłość się powtarza. Wyeliminowałem już przewód, kupiłem drugi. Sprawdzałem połaczenie zasilania karty graficznej. Wszystko wygląda wporządku. Zmieniałem sterowniki. Kombinowałem w ustawieniach karty graficznej. I nic nie pomaga.
Wiem, że podobny wątek juz sie pojawił ale nie był zakończony.
Prosze o pomoc
Czy problem występuje tylko po podłączeniu do komputera czy przy innych źródłach również? Jeżeli pojawia się również przy oglądaniu telewizji/ graniu na konsoli to pozostaje zgłosić sprawę do serwisu.
Też bym obstawiał kable,ale skoro wymieniałeś... W telewizorze raczej nic się nie popsuło. Jak działają inne urządzenia podłączone do portów HDMI?
W komputerze zobacz jaki sygnał wysyła karta graficzna do telewizora. Częstotliwość musi być ustawiona na 60Hz, rozdzielczość według uznania. Jaki masz Windows?
Wcześniej na włączonym i połączonym sprzęcie spróbuj delikatnie poruszać końcówkami kabla. Zobacz, czy takie coś ma wpływ na zachowanie obrazu. Może jakieś styki się poluzowały.
Polecam stronę: http://support.sony-europe.com/tutorial ... DL-40EX500
Problem wystepuje tylko przy podłączeniu do kompa. Wczoraj odpalałem PS3 przez Hdmi i było dobrze. Wymieniłem kabel na średniej klasy. Ps3 działało bez zarzutu na tym właśnie kablu. System w kompie to 7 Ultimate. Dodam jeszcze, że trafiłem na podobny przypadek w necie. Niestety jak wcześniej wątek nie został rozwiązany. Link poniżej.
http://windows7forum.pl/podpiecie-hdmi- ... -3539.html
Możesz jeszcze sprawdzić wersję firmware telewizora (w menu -> wsparcie dla produktu)?
To tez już zrobiłem. Dziś już zainstalowałem nowego softa do telewizora i dalej to samo.
To ciekawe, generalnie zrobiłeś praktycznie wszystko co mogłeś. Jest sporo czynników które mogą mieć wpływ, niestety trzeba je sprawdzić po kolei. Może się uda.
Przyjmiemy, że sygnał z komputera przychodzi bez zakłóceń. Co możemy zrobić, czego już nie zrobiłeś?
- spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne w telewizorze.
- wejdź w ustawienia obrazu i powyłączaj wszystkie funkcje jak redukcje szumów, motionflow, czystości bieli itd.
- ustawieniach "ECO" wyłącz (albo włącz) "Zarządzanie energią PC"
- W ustawieniach HDMI wyłącz sterowania HDMI.
Jeśli nie pomoże, kombinujemy z komputerem.
Wykonałem wszystkie czynności o których pisałeś. Przez chwile było wporządku. Ale tylko chwilę.... Przywróciłem ustawienia fabryczne, wyłączyłem wszystkie funkcje obrazu, zarządzanie energią również. Wyłaczyłem sterowanie HDMI. Dalej to samo. Co chwilę wraca różowy obraz.
Mam cały czas wrażenie, że wina leży po stronie kompa. Chciałbym zwrócić uwagę na to, że kolega który spotkał się z tym samym problemem i opisuje go w wątku, zawartym w moim linku wcześniej, zwraca uwagę na to, że problem nie występuje w systemie win xp.
To jeżeli masz możliwość poproś znajomego, żeby wziął swojego laptopa z wyjściem HDMI ( i najlepiej innym systemem) i sprawdź czy różowy obraz znowu się pojawi... Jeżeli problem nie wystąpi to wiadomo, gdzie szukać przyczyny. Swoją drogą sterowniki ATI nigdy nie słynęły z dopracowania (obie osoby mające problem w przytoczonym, przez Ciebie linki posiadają karty tej firmy+ win7).
Troszkę głębiej poszukałem informacji na ten temat i nie mam dobrych wieści. W necie jest sporo podobnych przypadków i co jest najlepsze - występują na różnych telewizorach (producent nie jest ważny), na różnych systemach kart (ATI i Nvidia, chociaż większość na ATI), i ciągle na jednym systemie - Windows 7. Dużo osób pisało, że na innych wersjach Win. jest ok, tylko na "7" tak się dzieje... I nikt nie znalazł skutecznego sposobu rozwiązania tej sytuacji. Pewnie pomogłoby, podłączenie karty przez wyjście D-sub, ale ta karta chyba nie ma takiego portu... Sam osobiście nigdy nie zatchnąłem się z czymś podobnym, mimo że często wykorzystuje takie połączenie na różnego rodzaju komputerach - większość z systemem "7". Próbowałem wymusić taki efekt zmieniając różne parametry, nie udało się.
Więc co można zrobić? Można pokombinować z ustawieniami sygnału obrazu, a może też ustawienia w Biosie. Można jeszcze spróbować odinstalować kartę, wszystkie sterowniki i na nowo ją zainstalować. Chyba, że problem jest związany z jakąś usterką samej karty, złe napięcie, tranzystorki - może serwis ATI? Nie wiem czy to pomoże...