anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

BDP-S500 + Pinnacle 12

Marcin.
Początkujący

BDP-S500 + Pinnacle 12

witam,
problem polega na tym, iż po wypaleniu materiału na płycie blue-ray, odtwarzacz nie odtwarza oryginalnej ścieżki dźwiękowej, słychać tylko dźwięki dodane w programie.
sytuacja jest o tyle dziwna, że na Vaio lub innym modelu odtwarzacza Sony, jest wszystko ok (słychać oryginalna ścieżkę i podkład dodany w programie). czy przyczyną może być upgrade odtwarzacza do wersji 4.3, którą wykonałem? wypaliłem już kilkanaście płyt w ten sposób i do tej pory wszystko było ok. co dziwne, wszystkie wcześniej nagrane płyty odtwarzają się bezbłędnie z ta wersją softu. reinstalacja programu, też nic nie pomogła. istnieje w ogóle możliwość zejścia w dół z wersją oprogramowania w tym modelu odtwarzacza?
z góry dziękuje za wszystkie sugestie!
pozdrawiam!

9 ODPOW. 9
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Wątpię, że wpływ ma na to wersja firmware w odtwarzaczu. W końcu nagrywane wcześniej płyty chodzą. Kwestia nagrania i edycji klipu. Dobierz takie kodeki, taką ścieżkę dźwiękową, takie parametry jakie nagrywałeś wcześniej (na chodzących klipach). Sprawdź w specyfikacji odtwarzacza z jakimi ścieżkami radzi sobie i w ten sposób dobierz. A w jakim formacie nagrywasz?

Marcin.
Początkujący

właśnie problem w tym, że nie zmieniałem parametrów. nawet przeinstalowałem Pinnacle'a, ale bez skutku. zastanawiam się nad przeinstalowaniem Visty, może to rzeczywiście kwestia kodeków odpowiedzialnych za dźwięk. tylko dlaczego dźwięk jest na np. BDP-S550? a może są jakieś kodeki, które można zainstalować? bo rozumiem, że kwestia zejścia w dół z wersja softu odpada? (tyko serwis to potrafi?)
nagrywam materiał w BDMV (MPEG2), a jeśli chodzi o audio to Dolby(r) Digital 2 kanały- kompresja MP2 częstotl. próbkow. 48kHz, szybkośc danych 224Kb/s.
dzięki za zainteresowanie, byłem już w kilku salonach i serwisach, wszędzie rozkładają ręce.
pozdrawiam!

Zimny_
Użytkownik

Dosyć dziwny problem. Jeśli chodzi przeinstalowywanie wersji firmware BR, to nie wiem. Zadzwoń do serwisu Sony, pewnie udzielą Ci takiej informacji. BD550 to praktycznie to samo jak
Jeśli chodzi o kodeki, to nie musisz reinstalować Visty. Odinstaluj wszystkie kodeki jakie masz na kompie, ściągnij jakiś program do czyszczenia rejestru (jest sporo darmowych, np. RegCleaner), wyczyść rejestr i po ponownym uruchomieniu kompa zainstaluj najnowsze kodeki.
Ale wcześniej możesz zobaczyć w menu w ustawieniach audio parę wariantów. Masz tam możliwość "definiowania" ustawień dźwięków. Jeśli nagrywasz w DD, to zobacz co masz ustawione w menu DD i możesz zmienić Masz tam tylko dwie opcje, Downmix PCM i DD. Spróbuj zmienić. Jeśli nie pomoże wejdź w PCM i tam zmień ustawienie.
Dosyć nietypowy problem, dlatego serwisy i salony mogły rozkładać ręce. A moim zdaniem, tak jak często w takich przypadkach bywa, rozwiązanie jest tak proste, że ciężko na nie wpaść...
Jeszcze mam pytanie, jak aktualizowałeś BR? Jak możesz, to podłącz go kablem ethernetowym pod internet i uruchom jeszcze raz aktualizacje. Może coś źle nagrało...
I jeszcze jedno pytanie, skąd bierzesz materiał do nagrywania? Z kamery nagrywasz, czy jakieś inne źródło?
Dla ciekawości, masz tu tabele z obsługiwanymi ścieżkami audio, które wychodzą z BR:

http://support.sony-europe.com/techspec ... m=BDP-S350

Marcin.
Początkujący

a jest polski support Sony? bo w angielskim nie wiem czy dam rade wytłumaczyć dokładnie o co mi chodzi.. jeśli może podaj numer..
widzisz najdziwniejsze jest to, że na innych odtwarzaczach wszystko jest OK. materiał zawsze zgrywałem z kamery w ten sam sposób i z tymi samymi ustawieniami. tak samo tworzyłem dysk z Pinnacle. tabelki, które mi podałeś już wcześniej sprawdzałem, właśnie pod kątem różnic między s500 a s550, tylko że, one są identyczne.
właśnie dlatego obstawiam, że jest to problem aktualizacji. tylko dlaczego bez problemu działają na tym sofcie płyty wypalone wcześniej?! nie mam już pomysłu..

Zimny_
Użytkownik

Numer na serwis jest podany na stronie:
0801500500 lub 0223388700 link: http://www.sony.pl/article/id/1079021491909

Problem naprawdę dziwny. Spróbuj jeszcze zerknąć na te ustawienia, co pisałem poprzednio. Chociaż tak na chłopski rozum. Jeśli klipy nagrywane wcześniej z tym samym strumieniem audio działają, a te które wrzucasz teraz nie.. Wskazywało by na błąd w nagrywaniu płyty, tylko dlaczego one chodzą na innych BR. Zmień te opcje w BR, jak nie pomoże to wyzeruj BR (zresetuj ustawienia) no i zadzwoń do serwisu.
Jeśli zgrywasz z kamerki, to proponuję zobaczyć ten wątek i metodę która tam jest opisana:

viewtopic.php?f=7&t=1997

Napisz czy pomogło i co się dalej dzieje.

Marcin.
Początkujący

witam,
okazało się, że wina nie leżała po stronie aktualizacji odtwarzacza. po przeinstalowaniu Windowsa, ponownym zainstalowaniu Pinnacle'a + Patch 12.1, wszystko wróciło do normy. niestety do tej pory nie wiem jaka była przyczyna problemu.
dziękuje za zaangażowanie i pomoc Zimnemu!

Marcin.
Początkujący

Panowie pomocy. Po wypaleniu kilku filmów problem powrócił! Od tamtej pory przeinstalowałem System (Vista 32Bit), zainstalowałem wszystkie aktualizacje, zainstalowałem Pinnacle + Patch i zaktualizowałem wersje firmware'u w odtwarzaczu do 4.7. I NIC.
Wygląda to tak jak poprzednio, po wypaleniu płyty na Vaio wszystko jest ok, po włożeniu płyty do odtwarzacza, nie słychać oryginalnej ścieżki z filmu, natomiast wszystko dźwięki dodane w programie słychać..
Czy to jest kwestia kodowania? Program zapisuje audio a taki sposób, że BDP go nie może odtworzyć? Ale dlaczego wcześniej wypalane płyty działają bez problemu? Proszę o jakieś sugestie! Pozdrawiam!

Zimny_
Użytkownik

Czyli wcześniej nagrane filmy działają? Instalowałeś jakiś program przed wystąpieniem błędu? Wiesz, między wypaleniami, ostatnim razem jak działało wszystko dobrze a teraz jak jest źle? Moim zdaniem na 100% problem jest po stronie oprogramowania w kompie. Ciężko poradzić, jak się nie ma tego przed oczami i nie można niektórych rzeczy sprawdzić. Trzeba usunąć wszystkie programy które mogą wpływać na pracę Pinnacle, być może jest konflikt. Usuń kodeki (jak masz jakieś od filmów, ja korzystam z K-lite codec pack i działa perfekcyjnie - tryb instalacji "lots of staff"), Pinnacle, produkty Adobe (flash player itd.). Jeśli masz jakieś inne programy które mogą wpływać na pracę, też usuń. Zawsze możesz je później ponownie zainstalować. Ściągnij program do czyszczenia rejestru visty. Tu Ci nie pomogę, bo sam używam jakiegoś beznadziejnego. Wyczyść rejestr. Pamiętaj, żeby często ponownie uruchamiać kompa. Zajrzyj w ustawienia karty dźwiękowej, czy nie ma jakiś konfliktów i czy nie używa jakiś ustawień. Jak wszystko wyczyścisz, zainstaluj kodeki K-lite, uruchom ponownie system i instaluj Pinnacle. Jeśli to nie jest problem sprzętowy (Vaio), powinno pomóc. Chociaż jest jeszcze inna możliwość. Jeśli po instalacji systemu nagrywa dobrze, z czasem źle to system może ściągnąć jakieś aktualizacje dla sprzętu lub dla siebie. Te aktualizacje też mogą tworzyć konflikty. No i chyba już ostatnia opcja, antywirus i firewall. Nowe programy tego typu potrafią blokować dane zadania, procesy w systemie. również może mieć to wpływ na ten problem. Powodzenia!

ikar39-----
Początkujący

Wypalaj płytę w programie nero i będzie ok