Podziel się wrażeniami!
Witam
Czy ktoś się orientuje co oznacza "wejście sterowania przez podczerwień" (tak jest napisane w opisie na stronie Sony) w odtwarzaczu BDP-S5000ES ? Czy jest to Control-S ?
Jeśli tak to kolejne pytanie: czy to oznacza, że również inne urządzenia (w szczególności wzmacniacze) będą obsługiwać ten standard czy jest to jedynie przypadek - pozostałość po amerykańskiej wersji ?
Nie wiem dlaczego Sony przestało wspierać sterowanie "po kabelku" (Control-S/A1/A1 II).
Mam zmieniarkę CD z wejściem Control-A1 II i już od dłuższego czasu brak perspektyw żeby mogło to współpracować z czymkolwiek oprócz komputera. Czyżby to był powrót do starych, dobrych rozwiązań ?
pozdrawiam,
Marek
Witam ponownie,
Coś nie dostałem odpowiedzi, pewnie zadałem zbyt zagmatwane pytanie.
Teraz postaram się być bardziej konkretny
Pojawiła się już europejska instrukcja więc wiem jak to jest z tym Control-S.
Znalazłem w niej również coś na temat RS232 - coś dziwnego czego nie rozumiem.
Strona twierdzi że odtwarzacz posiada "wejście sterowania przez łącze RS-232C".
Instrukcja natomiast twierdzi: "The RS232C port cannot be used in Europe".
O co tu chodzi ? Sterowanie jest ale nie wolno mi go używać ?
A jak jednak spróbuję to co ? Coś się popsuje ? Stracę gwarancję ?
Proszę mi to w miarę możliwości wyjaśnić, pozdrawiam,
Gas
P.S. Instrukcji nie czytałem całej, może gdzieś jest również napisane, że w Europie nie można użwać na przykład złącza hdmi lub przycisku power na pilocie ?
Nie studiowałem jeszcze tego sprzętu ponieważ go jeszcze nie dostaliśmy. Ale rodzi się pytanie w jakim celu używać portu RS232?? To tak jak na telewizorach piszę na slocie serwisowym "for service only" i nikt z tego problemu nie robi.
W celu sterowania z innego pomieszczenia - jako element sytemu multiroom.
Pojedyńczy napęd może nie jest tu najlepszym rozwiązaniem (choć zmieniarek na razie nie ma) bo i tak trzeba się pofatygować do pokoju w którym stoi żeby włożyć płytę ale sama możliwość chociażby zatrzymania filmu byłaby na razie zadawalająca.
Gdyby tam było napisane "for service only" to nie robiłbym żadnego problemu - nie dla mnie i koniec. Tu jednak jest zasugerowane, że służy do sterowania. W instrukcji wzmacniacza STR-DA5400ES jest opisane włączanie/wyłączanie funkcji "RS-232C Control". Byłem pewny, że te złącza są kompatybilne. Teraz już nie wiem i stąd moje pytanie i zdziwienie.
Tak czy inaczej mój główny problem chyba się rozwiązał. To co potrzebuję (czyli jeszcze raz - sterowanie odtwarzaczem poprzez wzmacniacz) powinienem uzyskać dzięki złączom IR OUT/IN. Czy tak ?
Przy okazaji pytanie z trochę innej beczki: Czy Sony robi "wzmacniaki" (tak to jest nazywane w instrukcjach) podczerwieni ?
Wiem że kiedyś przyszedł klient i chciał przedłużke do pilot od STR-DA3300 z tego co pamiętam gdzieś w instrukcji nawet był symbol po sprawdzeniu okazało się że nie jest dostepny w polsce. Ale z innej beczki. Jeśli chodzi o sterownie z innego pomieszczenia to jak rozdzielić sygnał video?? Rozdzielaczem?? Druga sprawa można by sprawdzić czy STR-DA5400 nie można jego pilotem zatrzymać BD po Bravia Sync (przez samo HDMI). Bo taką funkcje na pewno mają nowe telewizory sterowanie odtwarzaczem po HDMI.
multiroom w wypadku BluRay odpada w przedbiegach
Wyjscie HD jest przeciez tylko 1 i do 1 telewizora /nie licząc componentu ktory jednak niesie max 1080i/ ...
Rzeczywiście, nawet na to nie zwróciłem uwagi, wyjście na drugą strefę tylko 1080i.
W sumie to jednak nie szkodzi, druga strefa nie musi być "kinem domowym", 1080i + stereo by mnie zadowoliło.
Jak to jednak podłączyć ?
Czy jak podłączę do wzmacniacza samym hdmi w 1080p, to wzmacniacz będzie puszczał na pierwszą strefę (hdmi) 1080p a na drugą (component) przerobi na 1080i ? Czy muszę podłączyć zarówno hdmi jak i component ?
Jeśli to drugie to będę musiał jakoś przełączać na które wyjście odtwrzacza (hdmi 1080p/component 1080i) ma iść sygnał czy będzie szło na oba i będę mógł odbierać z obu na raz ?
Pozostaje jeszcze audio