anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

brunette6 - takie tam początki :)

profile.country.pl_PL.title
brunette6
Początkujący

brunette6 - takie tam początki :)

Witam wszystkich! :)
Przeniosłam się z działu kompaktów do lusterek 8-) Długo przymierzałam się do zakupu lustrzanki aż w końcu JEST WYMARZONA :c56 450 :nauseated_face:

25 ODPOW. 25
grzechoslaw
Początkujący

Słoneczne kolorki przyjemnie ociepliły kadr ;) Z ostatniej serii podoba mi się 10, z ciekawą formą (kształtem trawy i ważką). Szkoda moim zdaniem tylko tych rzeczy w tle, które burzą porządek. :)
Co do przysłony, warto ją zwiększać (do F8-11) przy robieniu takich fotek, jak pierwszy pająk, aby głębia ostrości mogła objąć cały obiekt. ;)

tobaszc53
Początkujący

Jak dla mnie pająk jest :thumbsup:

btw. zmiana z f5 na f8-f11 to raczej jest zmniejszeniem przysłony...

..shprot..
grzechoslaw
Początkujący

shprot napisał(a):

zmiana z f5 na f8-f11 to raczej jest zmniejszeniem przysłony...

To fakt, ale to jest dosyć mylące, szczególnie na początku - kiedy zwiększeniu wartości liczbowej odpowiada zmniejszenie otworu przysłony :)
A sam pająk jest zanurzony w bardzo przyjemnym świetle ;)

norobob
Początkujący

brunette6 napisał(a):

Jakoś nie jestem z nich specjalnie zadowolona :rolling_eyes: .

no to cale szczęście, że się przełamałaś i pokazałaś

:c39
ładne

a poprawić w przyszłości - trzeba wiedzieć co

profile.country.GB.title
Amtrak
Użytkownik

cześć,

10. super, bez krótkiego cienia po lewej dół, jasnego habazia po prawej i f/8-11 i cacy, zapas światła był ;]
11. robal ostrzej (przysłona) i trochę przyjasno na mój gust. Reszta fajna ;]
12. nieszczególnie wyszło, podwyżkę modelce i aparat niżej ;]
13. pająk w stanie nieważkości jakoś mi nie pasi ;]

Takie tam moje amatorskie brzęczenie rzecz jasna :]
Pozdrawiam.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Witaj
To będzie o przysłonie ciąg dalszy...
Że nie należy jej skrajnie przymykać, i dlaczego, to już wiesz. Teraz o drugim końcu, czyli przysłonie maksymalnie otwartej. Obiektywy amatorskie mają tę nieprzyjemną cechę, że przy największej przysłonie nie są zbyt ostre. Ostrość zwiększa się wraz ze zmniejszaniem otworu, maksimum osiąga gdzieś po przymknięciu o 2, 3 działki... i znowu spada. Więc taki obiektyw, nie dość, że dość ciemny z natury, to jeszcze mało ostry.
A w praktyce? Jak trzeba, czyli jest ciemno, albo bardziej zależy nam na małej głębi ostrości (GO), to otwieramy przysłonę, nawet do maksimum. Jak jest jasno, potrzebujemy ostro i/lub dużą GO - przymykamy.

A teraz o fotkach, a w zasadzie tylko o kadrowaniu.
10 i 11 - bardzo sympatyczne, pastelowe barwy, ale zbyt pusto po lewej stronie. (Być może tak ma być, taka jest Twoja wizja i niepotrzebnie się czepiam - każdy ma prawo do swojego punktu widzenia). Ale gdybym to ja kadrował, obciąłbym lewą stronę - w 10 do kwadratu, a w 11... w sumie też (albo w pionie, odcinając równocześnie ten najbardziej z prawej badylek).
12 - szkoda, że nie skróciłaś ogniskowej i zabrakło górnej części łuku wody - natomiast za plecami tej dziewczyny znów niepotrzebne puste miejsce.
A pajączek? No, taki sobie i niekoniecznie powinien być na środku...

Poczytaj sobie trochę o kompozycji obrazu, mocnych punktach, trójpodziale, złotym podziale... Reguły można łamać, ale dobrze jest robić to świadomie :c20

Pozdrwiam

------------------------------
fotoamator
brunette6
Początkujący

grzechoslaw, shprot, norobob, Amtrak - dziękuję bardzo za odwiedziny oraz komentarze które oczywiście są dla mnie bardzo ważne :c22
Tadeusz bardzo dziękuję za cenne porady oraz za komentarze odnośnie zdjęć :c22 :c22 (ukłon x2) ;)
Oczywiście będę czytała i wyciągała wnioski na przyszłość. Cieszę się że da się te moje wypociny oglądać, a wnioskując po komentarzach to chyba nawet nie ma tragedii z tym moim pstrykaniem ;)

brunette6
Początkujący

no to wrzucam moje kolejne wypociny..... :c20
od razu tłumaczę się z takiego strasznego ISO na pierwszym zdjeciu :smileyredface:

wojttekk_foto
Początkujący

14. Może coś takiego : " załącznik " :)

15. Choć, według mnie zlewa się troszkę z otoczeniem / tłem .

16. Bardzo mi się podoba :c4

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Witam, 10 i 16 fajne fotki szczególnie 16 :thumbsup:

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8