anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Rafiki, Wróbelek ptaszyna niewielka...

profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

Rafiki, Wróbelek ptaszyna niewielka...

inWszystkie zdjęcia zrobione w Kioto, jeszcze w zeszłym roku.
Sony DSLR A100 z obiektywami
11-18
lub 18-70
lub 75-300

607 ODPOW. 607
jakubh
Początkujący

sadam napisał(a):

A co mają powiedzieć Ci co mają tylko 300 i to nie najwyższej próby :D

Nie stresować się i robić zdjęcia głową i oczami, a nie obiektywem. 400mm przybliży płochliwego małego ptaka, ale nie stworzy kompozycji. 200-250 mm wystarcza w zupełności na małe, w miarę przyzwyczajone do ludzi ptaki w parku. Trzeba nauczyć się zachowywać tak, aby nie płoszyć zwierząt. Załączone zdjęcie zrobione ultrazoomem (Sony A200+Tamron 18-250). Jeśli biorę aparat na wycieczkę w miejsce, gdzie nie wiadomo czego sie spodziewać, a nie mam zamiaru nosić kilogramów na plecach, 18-250 jest nieoceniony - w dolnym zakresie deklasuje większość szkiełek 18-70, 18-125 itp., a w górnym dorównuje tańszym 55-200, 70-300.

_DSC3159_hf.jpg

Pozdrowienia

JH

profile.country.pl_PL.title
zorki-----
Początkujący

sadam napisał(a):

...Ci co mają tylko 300...

Jeśli tylko nie posiadasz 900 tylko 100/200/300/350/700 bądź inną "cyferkową" lustrzankę z sensorem formatu APS-C, to 300mm odpowiada ca 450mm użytym w 900 :D

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

jakubh napisał(a):

Nie stresować się i robić zdjęcia głową i oczami, a nie obiektywem. 400mm przybliży płochliwego małego ptaka, ale nie stworzy kompozycji. 200-250 mm wystarcza w zupełności na małe, w miarę przyzwyczajone do ludzi ptaki w parku. Trzeba nauczyć się zachowywać tak, aby nie płoszyć zwierząt.

Jasne, że wystarczy, ale jak wychodzisz na spacer z żoną, dzieckiem, ciągniesz za sobą wózek to raczej nie licz na spokojne podejście do nawet mocno oswojonej sroki w Warszawskich Łazienkach :( Może też być i taka sytuacja - od kilku dni w bliskiej odległości od domu (przez ulice mam kawałek lasu) widuję dzięcioła czarnego, no sorki ale do niego nie podejdziesz na odległość strzału z 200, a 500 mogłaby już pozwolić na zrobienie w miarę udanego zdjęcia. Ja wiem że nie będzie to fota jak z NG ale ja nie posiadam możliwości zrobienia zasiadki przez kilka dni tylko po to żeby zrobić jedno zdjęcie.

No ale żeby nie zaśmiecać tematu.
Rafale czy mógłbyś zamieścić "ptaszka.jpg" w pełnym kadrze? Oczywiście zmniejszone do potrzeb forum ale bez przycinania.

profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

sadam napisał(a):

No ale żeby nie zaśmiecać tematu.
Rafale czy mógłbyś zamieścić "ptaszka.jpg" w pełnym kadrze? Oczywiście zmniejszone do potrzeb forum ale bez przycinania.

heloł :)
Ostatnio byłem przez 9 dni wyjęty z życia.
Codziennie inne miasto...
ale na prośbę sadama zamieszczam oryginalne zdjęcie, czyli "źródło" dla fotki "ptaszek"

profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

Widoczek z Suchej Beskidzkiej.
Zdjęcie zrobiłem w ubiegłym roku.

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

ładne zdjęcie ładnym szkłem

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

ładne zdjęcie :) i jak zielono :nauseated_face:

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

oj mniamniusie te szkiełko :nauseated_face:

profile.country.PL.title
Paulina.
Poszukiwacz

oj zieloniutko :nauseated_face: mniamniusie zdjęcie i

SZFENDAK napisał(a):

mniamniusie szkiełko :nauseated_face:

profile.country.PL.title
Rafiki.
Doradca

Tak ogólnie to chciałem pokazać że korpus może być amatorski, ale to w optykę warto inwestować :)