anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sanderus - Moje początki z lustrem

profile.country.pl_PL.title
sanderus
Początkujący

Sanderus - Moje początki z lustrem

Moje pierwsze przygody z A230 :) (Bawię się już nim 5 dni) obiektyw kitowy na razie ale myślę że z czasem dokupię nowy.

Proszę o rady co i jak robię źle itp :)
1.Ważka
DSC00093.jpg
2.Podróż
2.jpg
3.Strumyk
DSC00056-2.jpg
4.Portret
1.jpg
5.Fajerwerki
na diga.jpg

No i to na razie tyle :) czekam na opinie i pomocne uwagi

51 ODPOW. 51
profile.country.en_GB.title
.cezar.
Początkujący

Witaj :c37
To może ja zacznę (ktoś musi ;) )
Ważka - na latających, fruwających i innych mało się znam,ale na moje oko byłoby całkiem, całkiem gdyby nie centralny kadr i za dużo "wszystkiego" wokoło.
Podróż- zdjęcie o niczym, jakieś patyki na pierwszym planie i do tego zupełnie nietrafiona obróbka.
Strumyk - wygląda trochę jak ściek i do tego zdjęcie poruszone/nieostre.
Portret - pomysł dobry, wykonanie słabe. Zdjęcie jest poruszone - do tak długiego czasu potrzebny jest statyw, lub duuuża wprawa i nieruchomy obiekt, który chcesz sfotografować.
Fajerwerki - tylko statyw, lub postawienie aparatu na stabilnym podłożu oraz zdalne wyzwalanie (wężyk, pilot, samowyzwalacz) gwarantują udane zdjęcie przy tak długim naświetlaniu. Dodatkowo zdjęcie jest krzywe.
pzdr

Nerfous
Początkujący

No cóż...każdy miał kiedyś swój początek.@sg_cezar napisał właściwe wszystko, co i ja mógłbym napisać, ale gdybyś pobawił się z nimi np.w lightroomie można je trochę odratować.Dodatkowo fajerwerki możesz trochę wykadrować, albo po prostu je wyprostować.
Głowa do góry, aparat też i...pstrykaj dalej :)

sanderus
Początkujący

Dzięki za rady na pewno się do nich dostosuje :) i zna ktoś może jakieś tutki do lightroom ? bo trochę się nim bawię, a tutorial zawsze by się przydał aby pokazać co i jak.

Nerfous
Początkujący

Dużo tutoriali jest na youtubie, co prawda sporo jest po angielsku, ale po polsku też coś się znajdzie.Również na płytce przy ostatnim dfv znajdziesz trochę tego.

.cezar.
Początkujący

Nerfous napisał(a):

ale gdybyś pobawił się z nimi np.w lightroomie można je trochę odratować

sanderus napisał(a):

i zna ktoś może jakieś tutki do lightroom ? bo trochę się nim bawię, a tutorial zawsze by się przydał aby pokazać co i jak.

Obawiam się, że Lightroom, niewiele by już zdziałał (no może coś by się dało wyciągnąć z 1). Te zdjęcia wyszły już "zepsute" z puszki niestety i nawet najlepsza obróbka ich nie uratuje. Potraktuj LR i inne tego typu programy jako narzędzie do nadania ostatecznego kształtu zdjęciom, a nie jako sposób na dobre zdjęcie. Właściwa kolejność to udany, dobry technicznie kadr a dopiero potem "dopieszczanie" w LR.
P.S Tutoriale to świetna rzecz, ale pamiętaj, że tu na forum masz też możliwość spytania się autora zdjęcia, które ci się podoba, w jaki sposób zostało zrobione i ewentualnie obrobione.
pzdr
Edit:
Znalazłem coś takiego - może Ci się przyda. Link do cz. I http://www.fotografuj.pl/Article/Prezentacja_programu_Adobe_Lightroom/id/59. Wszystkich części jest 5.

sanderus
Początkujący

Dzięki za rade :) też się przyda, właśnie teraz sobie czytam tak arty o złotym podziale kadru itp

sanderus
Początkujący

no i kolejna fotka :)
chyba przez kompresje ciutke na jakości straciła

EDIT Lajam:
Jak słusznie zauważył SG Cezar - zdjęcie niezgodne z regulaminem - zostało więc usunięte.
Pozdrawiam,

Nerfous
Początkujący

Kadr całkiem niezły, ale może lepiej by było obciąć dół(czyt.ludzi)?I co robi ta wielka biała plama nad drzewami?

.cezar.
Początkujący

Nerfous napisał(a):

I co robi ta wielka biała plama nad drzewami?

Wygląda jakby właśnie wybuchła bomba atomowa. Armagedon nadciąga... :smileytwisted: A tak poza tym, to zdjęcie jest zdecydowanie za małe i do tego nieregulaminowe (w tej galerii umieszczamy tylko zdjęcia z systemu sony, konica/minolta).
pzdr