anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

trebor - 100Lat!

profile.country.en_GB.title
spoltrebor1ofcej
Początkujący

trebor - 100Lat!

Witam wszystkich odwiedzających moją galerię.

Jak wiecie dopiero zacząłem rozdział z fotografią, więc jestem totalnym amatorem, a i jaka presja związana z moimi zdjęciami, sami wiecie mieć krisa jako głównego senseia uffff.... więc zapewne oczekiwania są nie najmniejsze. Dlatego też trochę to trwało zanim zdecydowałem się na galerię.

Już tak nie gadam a pokazuję zdjęcia. Pierwsza seria to zdjęcia z toru Cadwell Park.

P.S. komentujcie, krytykujcie, a szczególnie na temat obróbki zdjęć.

329 ODPOW. 329
spoltrebor1ofcej
Początkujący
profile.country.pl_PL.title
pablo_duch
Początkujący

Siemanko
Fajnie ze załozyłes galerie-start jak na moje amatorskie oko :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Trebor :c4 że wreszcie :D
Zastanawiam się, czy mój monitor już się "kończy", czy taki trend teraz panuje? W większości wydają mi się (zdjęcia) za ciemne ciut. (Czy te ostatnie z mojej galerii są za jasne? Bo jeśli tak, to może muszę ponownie skalibrować lub wymienić mojego grata...)
Zdjęcia...
1. To jakaś bańka mydlana na trawie? Nie wygląda zbyt ciekawie
2. Dopiero przy trzecim oglądaniu zauważyłem, że on koło unosi... ciemno. Gdyby tak przyciąć z tyłu przynajmniej do połowy białej części barierki byłoby lepiej. Dodało by też dynamiki, gdybyś zastosował dłuższy czas i rozmazał trochę tło poprzez panoramowanie
3. I o to chodziło! Ładnie pokazane, dynamicznie (choć nietypowo - z góry)
4. Ładnie sypnął iskrami - szkoda, że wszystko jest nieostre.
5 i 6 Dobry pomysł, ale jakoś niespecjalnie mi się podoba...
7 Zupełnie przyzwoite
8. Fajne (ale to krisowa działka :c20 )
9. Ciekawie pokazane :thumbsup:

Ogólna uwaga.
Nieźle jak na początek. Wiem, że najłatwiej się ostrzy centralnym czujnikiem (zresztą jest on najszybszy i najdokładniejszy), ale pozostawienie głównego obiektu w centrum zdjęcia rzadko jest dobre i ładne.
Część zdjęć jest trochę za mała. Generalnie dłuższy bok winien mieć 800 pikseli - wtedy się dość dobrze ogląda i każdemu na monitorze mieści. (Dodam , że to w pionie to powinno być max 800, w poziomie tak jak wyjdzie, ale nie mniej niż 800 a w przypadku panoram może być śmiało więcej).

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

trebor napisał(a):

sami wiecie mieć krisa jako głównego senseia uffff.... więc zapewne oczekiwania są nie najmniejsze. Dlatego też trochę to trwało zanim zdecydowałem się na galerię.

oj tam przesadzasz - przecież wiadomo na kogo spadł talent. Tobie będzie wybaczone .........ale nie przez mnie http://img404.imageshack.us/img404/8379/cojest.gif

jak dla mnie:
1- zły balans bieli i użyłbym większej ogniskowej (jeszcze kilka "mm" miałeś :P )
2-faktycznie ciężko było (cień/światło). Myślę, że mogłeś rozjaśnić motorek (np. TAK) i wyprostować kadr.
3-bardzo fajnie
4-tego bym nawet nie wstawiał. Rozumiem, że chodzi o iskry, ale motorek jest nie ostry (większe iso mogłeś dać). Wiem,że zdjęcia nie keczup - nie muszą być ostre, ale...
5-gdyby nie ten ludzik w tle
6-to już lepsze, ale chyba WB (balans bieli) nietrafiony.
7-obciąłbym to co po prawej (zbędne to to jest)
8-konwersja panie do poprawy, a koleś wygląda jak współlokator w Nothing Hill :smileyhappy:
9- dobrze jest, znaczy się - dobrze, że kombinujesz :D

staraj się mniej kadrować centralnie. Zwłaszcza teraz, na początku. Najlepiej jak GO/Temat jest, w którymś z mocnych punktów(LINK)

.cezar.
Początkujący

Bry :c37
Nie zostaje mi nic innego jak tylko podpisać się pod tym co powiedzieli mądrzejsi ode mnie :nauseated_face: )
Pzdr i czekam na dalsze motoryzacyjne tematy ;)

profile.country.pl_PL.title
jmw.w-----
Nowicjusz

noo Robert, nareszcie :thumbsup:
co do zdjęć, poprzednicy już wszystko powiedzieli.
1 - szkoda jeszcze że centralnie.
4 - brak ostrości.
7 - przyciąć z prawej i byłoby ok :thumbsup:
8 - szarawo...
moi faworyci to 3 i 5 :thumbsup:
generalnie bardzo dobry początek moim zdaniem :thumbsup:
no i czekam na więcej :D

spoltrebor1ofcej
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Trebor :c4 że wreszcie :D
Część zdjęć jest trochę za mała. Generalnie dłuższy bok winien mieć 800 pikseli - wtedy się dość dobrze ogląda i każdemu na monitorze mieści. (Dodam , że to w pionie to powinno być max 800, w poziomie tak jak wyjdzie, ale nie mniej niż 800 a w przypadku panoram może być śmiało więcej).

Starałem dać się żeby dłuższy bok był jak najbliżej 800px, np z 1. nie mogłem tak bo plik miał ponad 400KB :)

kris napisał(a):

staraj się mniej kadrować centralnie. Zwłaszcza teraz, na początku. Najlepiej jak GO/Temat jest, w którymś z mocnych punktów(LINK)

Będę dalej kombinować, wiem że muszę właśnie się poprawić w kwestii samej obróbki zdjęć, muszę poznać co fajnie wygląda, co robić i kiedy i co kadrować. Ale eksperymęty bedą :c20

Bry :c37
Natomiast w 9 mogłeś pokazać trochę więcej atrapy, tak żeby zmieścił się znaczek mitsubishi (jeżeli oczywiście był :smileymrgreen: )

Znaczek był, lecz upodobałem sobie jakoś taki kard, chociaż z tym znaczkiem to fajny pomysł :smileythumbsup:

noo Robert, nareszcie :smileythumbsup:
generalnie bardzo dobry początek moim zdaniem :smileythumbsup:
no i czekam na więcej :D

Dzięki i na więcej chyba nie trzeba będzie długo czekać... :smileymrgreen:

A na koniec dziękuję wam pablo_duch, Tadeusz, kris, sg_cezar i jmw.w za opinie, szczególnie na temat obróbki, oczywiście fotografowania też :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

trebor napisał(a):

Starałem dać się żeby dłuższy bok był jak najbliżej 800px, np z 1. nie mogłem tak bo plik miał ponad 400KB :)

ale w takiej sytuacji (przekroczenie 400KB), nie zmniejsza się rozmiaru zdjecia, ale się kompresuje zdjęcie. Czasami malutka kompresja (2%) daje duże oszczędności na wadze :smileythumbsup:

spoltrebor1ofcej
Początkujący

kris napisał(a):

trebor napisał(a):

ale w takiej sytuacji (przekroczenie 400KB), nie zmniejsza się rozmiaru zdjecia, ale się kompresuje zdjęcie. Czasami malutka kompresja (2%) daje duże oszczędności na wadze :thumbsup:

dzięki za podpowiedź, dobrze wiedzieć ze tak lepiej zrobić :c22