Podziel się wrażeniami!
Witam,
pierwszy temat )
Wymiana KITa.
Jak większośc z nas zostałem wyposażony w KITowe szkiełko ( a moze plastik ;-p) SAL1870. Znamy go zapewne doskonale Zakres ogniskowej jak najbardziej pożyteczny użyteczny itd ale jakość m.in. optyczna , no sami wiecie.
Nawet jako amator szybko doszedłem do wniosku - czas na zmiane podstawowej optyki na inną rzecz JASNA lepszą :smileytwisted: .
Wymogi co do nowego szkła - zakres ogniskowych pozostaje ( prawie ) bez zmian, za to oczekiwanie w kwestii jakości szkła wyższe. I tu napotkałem na mnogość wyboru, ze o cenach nie wspomne ;] Wiem ze trzeba wybrać rozwiazanie kompromisowe ( jak zwykle prawie ) między ceną a jakością.Biorę pod uwage szkła SONY jak i niezaleznych producentów.
Swoje pewne, co do wyboru szkła na zmiane, preferencje oczywiście mam ale chętnie poznam Wasze zdanie poparte zapewne doświadczeniem bądż zawodowym badź zasłyszanym
pzdr
Sikor
Jeśli ma być jasny to Tamron 17-50 f/2.8 jest chwalny bardzo.
No i jeszcze jest nasz "mały karol" 16-80 f/3.5 - f/4.5. A jak masz dużo kasy to oczywiście Sonowski Carl Zeiss 24-70 f/2.8. Z używanych MAF 28 - 70 f/2.8 G
Na twoim miejscu raczej bym się zastanawiał czy niewarto od razu kupić czegoś jaśniejszego ale i pełnoklatkowego. Za jakiś czas matryce pełnoklatkowe zejdą "pod strzechy" i taki obiektyw będzie jak znalazł. Wszystko oczywiście zależy od ogniskowych na jakich pracujesz. Do listy podanej przez JasioS dołożył bym jeszcze Sigme 17-70/2,8-4, albo jaśniejsza 18-50/2,8 (oba na APS-C) , albo Minolte 24-105/3,5-4,5 ( pełnoklatkowy)
Ja KIT-a zamieniłem początkowo na duet 17-35/2,8-4 + 28-75/2,8.
Potem dwa powyższe szkiełka zamieniłem na 16-80/3,5-4,5.
W międzyczasie zakupiłem 24-70/2,8.
Teraz czekam na możliwość wymiany małego Karola na 16-35/2,8.
no dobrze ... kazda opinia wazna i pomocna przy dokonywaniu wyboru ...
a chętnie poznałbym Wasza opinie o SAL 16-105 ...
16-105 jest niezły, lepszy optycznie od KITa, ale równie ciemny. Plusem jest szerszy zakres. Ja bym chyba wolał dołożyć do 16-80...