- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Sony slt a58 - migawka
Witam,mam pewien problem ze „starsza” wersja lustrzanki sony a58. Otóż zależy mi aby w trakcie nagrywania czas naświetlania migawki był cały czas stały. No właśnie.Chce mieć 1/50, a w trakcie nagrywania zmieniając kąt padania kamery, czy to spojrze w lewo, prawo - w zależności od zmiany światła - migawka zmienia mi się automatycznie na inne wartości. O co chodzi? Tryb mam przełączony na Manual, wiec wydaje mi się ze żadnych automatycznych funkcji nie powinienem mieć. Sprawa może wydawać się banalna i głupia, ale nie mogę sobie z tym poradzić. Czytałem instrukcje itd, ale jedyna deska ratunku to Wasza pomoc. Czy może być taka możliwość,że lustrzanka pochodzi z aż takiej lini amatorskiej produktów,że producent uznał,że trzeba użytkownikowi ułatwić przez wymuszenie automatu i nie ma innej opcji? Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cześć!
Jeśli aparat nie utrzymuje 1/50 sekundy to prawdopodobnie nie ma wystarczającej ilości światła.
Masz kilka opcji:
a) ustawić wyższą czułość ISO
b) ustawić większą przysłonę (czyli mniejsza literka F na wyświetlaczu - oczywiście o ile to możliwe).
c) nagrywać wideo używając jaśniejszego obiektywu
W zasadzie najlepiej byłoby gdybyś umieścił film obrazujący Twój problem. Na razie mogę tylko domyślać się dlaczego tak się dzieje.
Pozdrowienia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za szybka odpowiedz
Czyli jeśli dobrze rozumiem - sama migawka nigdy nie będzie w trybie manualnym ? Jeśli będzie zły dobór światła , ona zawsze będzie się samoczynnie zmieniać nawet w trybie M? Porównując np. Do ISO. Funkcja iso ma opcje auto oraz inne manualne wartości. Migawka nie ma już tej opcji trybu manualnego ?
Moj problem tkwi w tym, ze jeśli próbuje nagrywać na zewnątrz by dużym świetle ( w słońcu ) - moje nagrania są prześwietlone. Ustawiam 25kl/s, 1/50 migawkę, oraz ISO na min. ( 100 ) - wtedy obraz jest zbyt jasny, dlatego wtedy zamykam przesłonę na ok. f.11.
Problem w tym, ze w trakcie ruchu, nagrywania obiektu - migawka zaczyna się zmieniać, a co za tym idzie traci mi płynność obrazu. Wiem ze powinienem mieć filtr na obiektyw, ale zastanawiam się jak w obecnej sytuacji sobie z tym poradzić. No i jeszcze ta zmieniająca się migawka 😕
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Może zrezygnuj z trybu manulanego?
Ustaw tryb preselekcji migawki, a przysłona będziie regulowana automatyczne przez aparat. Raz, że szybciej, dwa, że ne zarejestrujesz żadnych dodatkowych dźwięków np. dźwięków pokręteł. Auto ISO też się przyda.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ok super, na pewno to spróbuje, dzięki
to tak przy okazji pytanie mam dot. zaawansowanych nagrywek. Jak zachowują się w takim wypadku profesjonaliści używając wszystkiego w trybie manualnym ? To tak dziala? Ze wszystko jest manualne ? Czy tylko ten mój stary sprzęt zmaga się z takimi problemami, ze wartości zmieniają się automatycznie ?