anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

32W5500 -pobór mocy w czuwaniu

oles11-----
Początkujący

32W5500 -pobór mocy w czuwaniu

Dlaczego instrukcja 32W5500 podaje pobór mocy w czuwaniu 0,17 W skoro faktyczny pobór wynośi 6W , może ktoś robił podobny pomiar żeby śię upewnić .Pobór prądu telewizora w czuwaniu jest prawie identyczny jak żarówki 6W, pomiar robiłem miernikiem analogowym jiest bardziej wiarygodny.

17 ODPOW. 17
tomeko
Początkujący

A w jaki sposób mierzyłeś? I czy mierzyłeś w trybie Eco (czy jakoś tam)

slawek.u
Początkujący

Czy podczas pomiaru w Eco i w Ustawieniach "Szybki start" miałeś wszystko na "wył. ?

oldguest
Początkujący

Proszę wyłączyć szybki start. Wyłączyć sterowanie HDMI i odczekać około 15 minut od wyłączenia na pilocie (po tym czasie telewizor odłącza dodatkowe urządzenie które przez jakiś czas są pod napięciem od wyłączenia).

slawek.u
Początkujący

Podobne tematy, też z tego forum, szczególnie ten pierwszy:

viewtopic.php?f=57&t=449" target="_blank
viewtopic.php?f=57&t=1965" target="_blank

A tak przy okazji - wyłączacie na noc całkowicie TV, czy zostawiacie na czuwaniu ?

oles11-----
Początkujący

ustawienia EKO ani żadne inne nie mają związku z poborem prądu w czuwaniu ,poza szybkim startem w szybkim starćie telewizor pobiera około 20 wat to też mieżyłem . czyli konkretnie wyłączamy TV z pilota, telewizor jest jeszcze w stanie szybkiego startu około 20 sekund po czym słychać przekaznik ktury wpowadza TV w stan czuwania i tu pobór mocy jest w granicach 6 wat , pomiar prądu mierzony amperomieżem wpientym szeregowo w obwód według rawideł.

tomeko
Początkujący

oles11 napisał(a):

pomiar prądu mierzony amperomieżem wpientym szeregowo w obwód według rawideł.

Niestety, ale pobieranej mocy nie zmierzysz samym amperomierzem, (zmierzysz tylko moc pozorną) gdyż dla prądu zmiennego trzeba wziąć pod uwagę współczynnik cos fi, który może mieć wartości od 0 do 1.
Żeby otrzymać prawdziwą wartość pobieranej mocy (tzw. moc czynną) należy dokonać pomiaru albo watomierzem, albo należy zmierzyć współczynnik cos fi, albo zmierzyć ilość pobranej energii licznikiem energii i podzielić przez czas pomiaru.
Więcej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Moc_czynna

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

A tak przy okazji - wyłączacie na noc całkowicie TV, czy zostawiacie na czuwaniu ?

Zawsze wyłączam wszystkie urządzenia na noc, albo jak wychodzę na dłużej z domu. Oszczędność widoczna na rachunkach. Polecam takie rozwiązanie. W dodatku w zestawie z żarówkami energooszczędnymi, różnica jest znacząca. Oczywiście, niby kasy mniej za prąd, jednak nic w portfelu nie przybyło - rachunki mniejsze - różnicy w gotówce nie widać... Jak z rzucaniem palenia. Niby 300-400zł miało być więcej, a też w portfelu różnicy nie zauważyłem...

slawek.u
Początkujący

Ja nie wyłączam, zostawiam na czuwaniu...zresztą nie wiem jak jest to w innych modelach, ale np. w dwóch pozostałych moich TV LCD Samsung z których korzystają dzieci nie ma takiej możliwości, tzn. nie ma takiego "pstryczka" i telewizory są cały czas na czuwaniu, bo za każdym razem trzeba by było wyciągać wtyczkę z kontaktu... :c2

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

No widzisz, ja nie wyłączam przyciskiem na obudowie, tylko wyłączam całą listwę i wszystkie urządzenia do niej podłączone. Też dlatego tak robię, bo dekodery Nki i cyfry strasznie piszczą... A to wkurza..