Podziel się wrażeniami!
Witam mam Pytanie co do naziemnej tv Cyfrowej
Mam ten tv z 10/14dni kanaly tv Analogowo sa caly czas.
Cyfrowo sa a nagle znikaja wszystkie i ich nie ma kilka godzin.
Sygnal Cyfrowy jest Sredni/Wysoki ( zmienia sie tu czasami )
a przykladowo ogladam Tv Cyfrowo ( naziemnie ) ide spac wstaje rano i na wszystkich kanalach brak sygnalu...
czego to wina ??
didus napisał(a):
czego to wina ??
Mieszkam pod Warszawa to czyli to nie wina tv anteny a danej firmy co za to odpowiada ?
Zależy, nie da się po takich informacjach zdiagnozować problemu. Jeśli masz starą antenę, może być problem. Może być również źle nastawiona, nie łapać dobrze, zasilacz może nie wyrabiać. Kolejna spraw to faza testowa. Ja rzadko oglądam cyfrową naziemną, ale jak włączam to wszystko działa. Musisz sprawdzić antenę, od tego bym zaczął.
no antena to jest nie jest jakas kozacka tzn antena wewnetrzna z mala siatka ale dalem ja na dworek i sygnal mam w tv sredni a czasami wysoki nie ma zanikow ale jak zniknie to na bardzo dlugo nawet 24h 😕 no zmienie antene teraz mam zasieg wsio oki ciekawe kiedy znow zniknie
Tak jak poprzednicy: cyfrowa telewizja naziemna w Polsce dopiero startuje, wciąż są jakieś zmiany, czasem lepiej odbiera czasem gorzej... Także nie bez powodu nazywa się te transmisje testowymi, możesz spróbować powalczyć z anteną, ale tak naprawdę nie wiadomo czy tutaj leży problem.
Jako, że jestem nowy, a to mój pierwszy post chciałem się przywitać. Witam serdecznie, i żeby nie przedłużać niepotrzebnych ceregieli, mam pytanie. Mam 40W4000 i problem z odbiorem tv naziemnej cyfrowej. Mieszkam jakieś 60 km. od Poznania. TV wyszukuje cyfrowe programy, ale wyskakuje napis brak magnetowidu. Czy jest jakiś sposób na to żebym oglądał naziemną cyfrówkę? Chce dodać, że jak wchodzę w ustawienia cyfrowe, w zakładkę bodajże system to słychać głos z nadawanego programu a obrazu nie ma.
Naziemna cyfrowa jest w fazie testów. Teren gdzie sygnał jest dostępny, jest ograniczony. Poprawić zasięg i jakość sygnału może na pewno skierowanie anteny na nadajnik (Śrem), oraz jeśli masz słabą antenę, to jej wymiana. Zorientuj się, czy sąsiedzi odbierają cyfrowa naziemną, jeśli nie to nie ma sensu kombinować, tylko trzeba czekać aż Śrem zwiększy zasięg.
EDIT RASTX ( 21.12.2009 r. 😞
W związku z tym, że autor założył drugi temat poruszający identyczne zagadnienie, poniższy post został włączony do już prowadzonej dyskusji.
Witam na analogu wszystko ok
a na Digital
przykładowo tvp1 tvp2 włącza się ładnie i bez problemu a jak włączę np Polsat bądź TVN obraz się pojawia znika i pojawia ( tak jak bym niby przełączył z 3kanalu na 4 i miał na obydwu ten sam program a na innych kanałach od razu łapie bez skakania ponownego
Zmieniłem antenę na siatkę z zasilaczem nowa
zamontowana na dachu obraz ten i ten max zasięg 0 zakłóceń...
Czy tak po prostu nadają i tv mi tak łapie czy coś może być z funkcja digital ??
Funkcja digital jedynie przełącza telewizor w tryb odbioru telewizji naziemnej z wykorzystaniem tunera MPEG4. Nie ma technicznej możliwości, że przy uszkodzeniu tunera dwa kanały przerywają, reszta działa. Albo działa, albo nie działa, poza tym tuner to jest taka elektronika, która raczej się nie psuje.
Jak wcześniej było wspomniane, telewizja jest w fazie testów. Być może są jakieś zakłócenia, sygnał nie jest puszczony optymalnie itp. Kolejna sprawa, to sprawdź końcówkę kabla antenowego. U mnie jakiś czas temu dziecko wyrwało (!) i efekt przerywania również był (tylko na wszystkich kanałach).