Podziel się wrażeniami!
Witam, chciałam prosić o pomoc w sprawie podpięcia komputera pod telewizor. Nie chodzi o wykorzystanie go jako monitora ale o dostęp z telewizora do danych na kompie (zdjęcia muzyka filmy).
Z tego co się zorientowałam muszę zrobić to na zasadzie sieci domowej, poproszę o konkretne instrukcje krok po kroku.
Do komputera mam podłączony internet z Vectry i niestety zajmuje on jedyne wejście LAN w kompie. Czy mam kupić kartę sieciową czy switch czy router i jakiego rodzaju kabel jest mi potrzebny bo ponoć są jakieś zależności.
Z tego co czytałam powinnam zainstalować na kompie oprogramowanie które stworzy z mojego kompa serwer takie jak np. PS3 Media Server.
Dziękuję za wszelkie konkretne informacje
Zasada sieci DLNA jest taka sama jak w pozostałych modelach. Proponuję zapozananie się z wątkami:
viewtopic.php?f=68&t=202&st=0&sk=t&sd=a&start=20
viewtopic.php?f=57&t=2081
Tam masz praktycznie wszystkie informacje. Tak w skrócie to musisz kupić router, kable sieciowe. Kupując router zwróć uwagę na możliwość konfiguracji internetu Twojego operatora kablówki. Nie wiem z jakiego miasta piszesz, ale informacji dotyczącej routera do danej kablówki może udostępnić Ci infolinia operatora, albo pan w sklepie. Ja nie znam Vectry, nie chcę wprowadzić Cię w błąd. Zdarza się, że nie można, albo jest bardzo ciężko skonfigurować połączenie na niektórych routerach przy niektórych dostawcach sieci. Druga opcja, ale może być mniej stabilna to kupić adapter lub kartę sieciową Wi-fi i wtedy komputer będzie łączył się bezprzewodowo z routerem, a ten po kablu sieciowym z telewizorem. Tylko różnie to bywa z sieciami bezprzewodowymi. Bardziej stabilna i tańsza będzie opcja pierwsza (czyli router i dwa kable sieciowe).
Jeśli będziesz miała dalsze pytania, po zakupie sprzętu, to śmiało zadawaj.
Dziękuję bardzo za informację, jutro kupuje router dam znać jak wszystko podłącze
Na którą opcję w końcu zdecydowałaś się? Jak będziesz miała problemy z konfiguracją połączenia to pytaj.
Okazało się że wymyśliłam jeszcze inaczej. Zajrzałam do oprogramowania jakie jest na płytce do modemu i okazuje się że można go podpiąć pod USB. Tak też zrobiłam i gniazdko sieciowe wykorzystałam do podłączenia pod telewizor.
Jest OK wszystko działa Zainstalowałam PS3 serwer i telewizor ma dostęp do plików z kompa.
Jeszcze muszę sprawdzić dlaczego nie odtwarza niektórych filmów i czy da się coś zrobić z polską trzcionką która mi zmienia na śmieszne znaczki.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc:)
Trzeba zmienić kodowanie znaków na cp1252 w ustawieniach transkodera.
No to świetnie. Prawda, że prosto to się konfiguruje? Jakie masz pierwsze wrażenia z wykorzystania DLNA?
Do tego możesz udostępnić połączenie Internetowe. Będziesz mogła korzystać z Aplicast, chociaż nie jest to jest to jeszcze bardzo rozwinięta technologia...
Ogólnie to jest to czego oczekiwałam, tylko jak przysiadłam przy telewizorze i zaczęłam dokładnie przeglądać te wszystkie opcje... dobrze że nie mam zbyt dużo wolnego czasu
Telewizor Super i DLNA też, trochę się dziwię tym wszystkim marudom.
Zaktualizowałam sobie oprogramowanie w telewizorze i jeszcze pomyśle nad tymi napisami, a może Ty wiesz dlaczego zmienia polskie ą ę ć...itd. w przedziwne znaki?
Co do konfiguracji to rzeczywiście w praktyce nie było to takie straszne.
Trzeba zmienić kodowanie znaków na cp1252 w ustawieniach transkodera.
aksatr napisał(a):
Telewizor Super i DLNA też, trochę się dziwię tym wszystkim marudom.
Zaktualizowałam sobie oprogramowanie w telewizorze i jeszcze pomyśle nad tymi napisami, a może Ty wiesz dlaczego zmienia polskie ą ę ć...itd. w przedziwne znaki?
Co do konfiguracji to rzeczywiście w praktyce nie było to takie straszne.