Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanko do użytkowników tego właśnie modelu czy mają/mieli podobny problem jak ja?Podczas oglądania czy to telewizja analogowa,cyfrowa czy też DVD obraz się rozmywa i nie pomaga tu włącznie Motionflow. Najbardziej jest to odczuwalne podczas transmisji meczu piłki nożnej (nie wiem czy to istotne ale dostawcą sygnału jest VECTRA).Postaram się to wytłumaczyć najlepiej jak umiem: przy zbliżeniu zawodnika obraz jest super lecz przy oddaleniu kamery zawodnicy którzy biegają przy lini bocznej obok trybun są rozmazani jak pikselowata gra,walka bokserska - zawodnicy na ringu super trybuny rozmazane,wyścig F1 chyba najlepiej tylko przy dużym oddaleniu widać rozmycie trawy itp..Podobnie rzecz się ma przy ogladaniu filmu przy zblizeniu twarzy super a tzw. drugi plan czyli np ściana, lub inne tła są poprostu rozmyte.Dodam że przy włączeniu DVD (nagrywarka rownież SONY RDR-HX7870) efekt rozmycia jest jakby mniejszy (dużo mniej widoczny) ale cały czas jest odczuwalny.
Jeżeli ma to jakieś znaczenie telewizor oglądam z odległości około 2 metrów.Proszę więc o poradę co to może być bo nie zdąrzyłem nawet się tą Bravią nacieszyć (mam ją 3 tygodnie).Może trzeba pogrzebać w ustawieniach?Bo nie chce od razu wołać serwisu zanim sam nie spróbuje czegoś z tym zrobić .
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Jak już kilka razy wspomniałem, z tego co opisałeś problem, to moim zdaniem nie jest to wina telewizora, tylko sygnału. Zawsze możesz wezwać serwis. Nie trwa to kilku tygodni, tylko parę dni. Rejestrujesz się na stronie Sony, zgłaszasz do serwisu. Oni oddzwaniają, umawiają się na odpowiedni termin i przejeżdżają. Jeśli problem jest prosty, robią na miejscu, jeśli nie to zabierają ze sobą. Jeszcze możesz zresetować ustawienia (przywrócić fabryczne). Może coś to pomoże..
Pytałeś się o możliwość rozdzielenia sygnału na RGB. Podejrzewam, że mówisz o PS2. Masz do tego odpowiednie przejściówki poprawiające jakość sygnału.
kondziak napisał(a):
Jednak patrząc na to z drugiej strony to będe miał jasny obraz czy mam inwestować w nowy sprzęt (PS3 z blueray,dekoder HD itp.) albo zostanie wszystko po staremu jeżeli serwis wyeliminuje usterke.
Piratus napisał(a):
Kondziak piszesz że wszystko podpięte masz przez przewód EURO... to niestety leci analogowy i niezbyt pięknie. Pewnie leci jeszcze jednym sygnałem a nie rozdzielone na RGB.
Jak masz możliwość podepnij DVD lub satkę przez HDMI (jak nie ma ) to na pewno ma złącze Component (3 "cincze"). Wtedy masz przesyłany sygnał cyfrowo, omijasz tory analogowe w TV. Zrobiłem test u siebie (tv - 40w5740) DVD podpięte po EURO i po HDMI naprawdę różnica znacząca !!! na korzyść oczywiście HDMI.
kondziak napisał(a):
W dekoderze mam w ustawieniach:
Tryb Tv SCART: do wyboru RGB,S-VIDEO (obraz robi się czarno-biały),CVBS.
kondziak napisał(a):
Przy okazji żeby nie robić nowego wątku mam jeszcze jedno pytanie jakie są najlepsze ustawienia ekranu HDMI w nagrywarce bo do wyboru mam:
Zimny napisał:
Sygnał RGB ma najleszą jakość,z tych co podałeś. W tym sygnale obraz nie idzie jednym torem, tylko jest rozdzielony na 3 ścieżki.
W tej chwili mam ustawione TRYB VCR SCART:CVBS ponieważ opcji z RGB brak czy to normalne że RGB brakuje?
Nie wiem może to głupio zabrzmi ale czy jak dekoder stoi na nagrywarce to nie robi jakiś zakłóceń np. nie ma swobodnego przewiewu powietrza,jest duża ilość kabli obok ciebie itp.? Chyba ja już zdurniałem ale tak jak pisałem wcześniej chce mieć jakąś satysfakcje zanim oddam sprawe do serwisu że próbowałem wszystkiego do upadłego aby te rozmycie wyeliminować.
kondziak napisał(a):
W tej chwili mam ustawione TRYB VCR SCART:CVBS ponieważ opcji z RGB brak czy to normalne że RGB brakuje?
A gdzie tej opcji brakuje? Pisałeś, że w dekoderze jest, to tam ją ustaw. Ścieżka CVBS to jest najsłabszy obraz, idzie tylko jedna linia koncentryczna. Nie dziwię się że jest rozmyty obraz... Telewizor na złączu AV1 i AV2 obsługuje sygnał RGB.
Urządzenia nie powinny stać na sobie, faktycznie mogą się grzać. Ale u mnie też stoją, bo nie mam miejsca. Jak narazie działają prawidłowo...
Tryb Tv SCART: do wyboru RGB,S-VIDEO (obraz robi się czarno-biały),CVBS
Tryb VCR SCART:CVBS,S-VIDEO
tak to wygląda w menu dekodera i weź tu bądź mądrym
Na trybie TV mam ustawione RGB tak jak pisałem wcześniej a w trybie VCR go poprostu brakuje więc jest ustawione na CVBS.
Jak masz takie możliwości wyboru w menu, powinno to oznaczać że masz 2 porty SCART w dekoderze. Jeden port to jest wejście gdzie możesz podłączyć np. dvd, magnetowid (tryb VCR-SCART). Drugie to wyjście sygnału z dekodera do telewizora (Tv SCART). W tym wyjściu powinien być ustawiony tryb RGB, i podłączone do telewizora pod wejścieAV1 lub AV2. Powinno wszystko działać.
Zimny napisał(a):
Jak masz takie możliwości wyboru w menu, powinno to oznaczać że masz 2 porty SCART w dekoderze. Jeden port to jest wejście gdzie możesz podłączyć np. dvd, magnetowid (tryb VCR-SCART). Drugie to wyjście sygnału z dekodera do telewizora (Tv SCART). W tym wyjściu powinien być ustawiony tryb RGB, i podłączone do telewizora pod wejścieAV1 lub AV2. Powinno wszystko działać.
Tak w woli informacji w listopadzie wymieniam dekoder na HD.Miesięczny koszt dzierżawy 6zł .W pakiecie ktory posiadam mam 7 kanałów HD (bezpłatnie) więc bedę miał na czym porównać obraz Jeżeli nie będzie poprawy wzywam serwis.
Różnica będzie widoczna na 100%. Sama zmiana dekodera na ten z wyjściem HDMI już sporo da, a do tego kanały HD... Ale póki co, do listopada jeszcze trochę zostało... Tym bardziej zmiana będzie "lepiej smakowała"..