Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam podobny problem z rozmyciem obrazu jak większość postów o tym temacie.
Przeglądałem forum innych firn (np Panasonic Viera) tam się prawie nic o tym temacie nie piszę.
Jeżeli zna ktoś dobrze ten temat proszę o obiektywne informacje, czy aby nie jest coś nie tak z tą serią.(nie znam innych serii)
Pozdrawiam
A skąd masz sygnał ?
Też pisałem o podobnym problemie, a mianowicie o "miękkości" obrazu, chodzi głównie o kanały SD jak np. TV3, TVP1, TVP2 , to w tych jest największa lipa, wręcz porażka...wciąż kombinuje z ustawieniami obrazu...
Przez trzy lata miałem LCD Samsunga (zresztą dzieci w swoich pokojach mają LCD 32" Samsungi) i tam kanały SD wyglądały inaczej, nie wiem jak to wytłumaczyć, miały większą ostrość, ale zarazem większe smużenie, bardziej "pływały". Nie było aż tak dużej różnicy pomiędzy kanałami w SD a HD...
Tutaj na TV Sony różnica ta jest znaczna...zresztą zależy jeszcze od nadawanego w danym momencie programu.
Tak więc kanały SD takie sobie, natomiast HD, to z kolei rewelacja...wczorajszy "Taniec z gwiazdami" coś pięknego...
Dużo daje siła i jakość sygnału, do TV LCD musi być satelita, bo kablówka się nie nadaje.....i mówię to wszystkim moim znajomym, którzy kupili sobie nowe telewizory i narzekają na jakość obrazu...
Właśnie Zimy też wspomniał o tym w sąsiednim temacie..
Jeśli czytałeś wątki o rozmytym obrazie, to powinieneś wiedzieć od czego zależy ten efekt i jak wpływa słaby sygnał na obraz w telewizorach w technologii LCD. Praktycznie we wszystkich przypadkach pomaga zmiana źródła (albo podłączenia) sprzętu zewnętrznego lub zwiększenie sygnału podawanego przez operatora telewizji kablowej. Nie raz miałem styczność z różnymi markami telewizorów i każdy telewizor LCD, gdy dostarczysz mu słaby sygnał, obraz nie będzie ostry, ładny. Będzie męczący. Ale jeśli podłączysz do niego dekoder puszczony przez HDMI, component, to jakość będzie świetna. Jeśli podłączysz do niego dobre DVD przez SCART, puścisz sygnał RGB - jakość będzie OK. Jeśli nastawisz na telewizje cyfrową naziemną (co nic nie kosztuje), będziesz miał parę darmowych kanałów z bardzo dobrą jakością. Ale jeśli podłączysz stary dekoder, stare dvd, analogową naziemną - to efekt nie będzie zadowalający. Niestety, kupując nowy telewizor, trzeba również to wziąć pod uwagę.
Ja jestem szczęśliwym właścicielem W4500. Obraz z najlepszych źródeł (Nka, Cyfra, BR, komputer przez HDMI). Nie mam efektu rozmycia, chyba że włączę na Polonię1 czy inny podobny program który ma mały budżet i wysyła bardzo słaby sygnał.
Z telewizorów Sony miałem doczynienia z serią P, W, Z, V, i telewizorami innych marek. Na każdym z nich po podłączeniu np. starego dekodera cyfry np. Pionier 1430 przez Euro,efekt był kiepski. Po podłączeniu np. Nki przez HDMI efekt był Świetny...
Dużo daje siła i jakość sygnału, do TV LCD musi być satelita, bo kablówka się nie nadaje.....i mówię to wszystkim moim znajomym, którzy kupili sobie nowe telewizory i narzekają na jakość obrazu...
Proponuje Panu zapoznać się z moim postem również na tej samej stronie i bardzo dużą ilością porad Pana Zimnego za co mu serdecznie dziękuje.Jeżeli chodzi o mnie osobiście to jest to dla mnie sprawa bardzo irytująca bo jak sie płaci za telewizor 4500zł to należało by się spodziewać że wszystko będzie tip top.Jednak tak jak pisał Pan Zimny technika "idzie do przodu" i wychodzi na to że trzeba się pogodzić z tą myślą że nasze telewizory full HD zostały najwyraźniej stworzone do oglądania obrazu w tym właśnie sygnale a nie kanałów SD bądź analogowych.Pozostaję dokonanie kolejnych wydatków jak:
1.wymiana dekodera na HD a co sie z tym wiąże dokupienia płatnych kanałów HD
2.DVD blueray ewantualnie PS3 czyli dwa w jednym konsola + najnowszej klasy dvd
i cieszenie się z obrazu "żylety" jak to opisują inni użytkownicy.Ewentualnie zawsze można zawsze wezwać serwis i zgłosić usterkę co ja ze swojej strony zrobię i poczekać na reakcję serwisu.Bo jak wiadomo nawet w Sony może się zdarzyć "czarna owca".Plusem jest też 5 lat gwarancji bo jak wiadomo sprzęt który wymieniłem wyżej stanie się powszechny z biegiem czasu i jego cena napewno spadnie i jeżeli po zaopatrzeniu się w najwyższej klasy odbiorniki problem rozmycia pozostanie to będzie wiadomo na 100% że jest to wina matrycy LCD.
Reasumując sprzęt firmy Sony użytkuje już ponad 10 lat i nigdy powtarzam nigdy nie miałem z nim najmniejszego problemu (mój opisany jest pierwszy).Użytkowałem/użytkuje najróżniejsze:walkmeny,discmeny,telewizory,magnetowidy,odtwarzacze/nagrywarki DVD,aparaty cyfrowe,mp3,radia samochodowe,playstation 1,2 i każdemu znajomemu moge tą firmę z czystym sumieniem polecić a przypadek z moim nowym TV odbieram jako tzw."wypadek przy pracy" i liczę na pozytywne zakończnie mojej sprawy.
Dobranoc
Kondziak, dziękuję Ci, ale mam taka prośbę... Mógłbyś nie używać zwrotu "Pan" przed "Zimny" Strasznie mnie to postarza...
kondziak napisał(a):
Jeżeli chodzi o mnie osobiście to jest to dla mnie sprawa bardzo irytująca bo jak sie płaci za telewizor 4500zł to należało by się spodziewać że wszystko będzie tip top.
kondziak napisał(a):
technika "idzie do przodu" i wychodzi na to że trzeba się pogodzić z tą myślą że nasze telewizory full HD zostały najwyraźniej stworzone do oglądania obrazu w tym właśnie sygnale a nie kanałów SD bądź analogowych.
kondziak napisał(a):
Pozostaję dokonanie kolejnych wydatków jak:
1.wymiana dekodera na HD a co sie z tym wiąże dokupienia płatnych kanałów HD
2.DVD blueray ewantualnie PS3 czyli dwa w jednym konsola + najnowszej klasy dvd
kondziak napisał(a):
problem rozmycia pozostanie to będzie wiadomo na 100% że jest to wina matrycy LCD.
U mnie rozmcie nie wystepuje. Do telewizora mam podlaczona tv nbox, dvd przez component, komputer przez vga i hdmi. Efekt taki byl zaraz na poczatku, ale zrobilem zmiany w ustawieniach po ktorych obraz byl juz ostry. Pozniej poczytalem o kalibracji, chcialem ja sam zrobic, w koncu zawiozlem do warsztatu. Koles wzial 120zł za kalibracje. Obraz jest świetny, kolory jak naturalne. Jak ktos nie robil kalibracji to moze o tym pomyslec.
Witam
Sygnał mam z Tunera Sat pak.c+ i SD
Po wnikliwych ustawieniach oraz kalibracji obrazu można powiedzieć, że się poprawiło, SD do wytrzymania ,podłączyłem dvd przez component, duża różnica brak rozmycia.
W przyszłym tygodniu wymienię tuner na HD to zobaczymy.
Pozdrawiam.