Podziel się wrażeniami!
Witam. Zauważyłem, że od czasu do czasu, gdy telewizor jest w stanie czuwania, na moment gaśnie czerwona dioda na panelu i zaświeca się zielona. Trwa to kilka sekund, słychać 'tyknięcie' jak przy włączeniu tv i ponownie świeci się tylko czerwona dioda. Chciałem zapytać czy to 'normalne' czy się zacząć martwić. Nie ma żadnych oznak nieprawidłowego działania tv.
witam
mam model 37s5600 i mam ten sam problem - tv sie jakby sam wlaczal a po 2 sekundach wylaczal
prosze support sony o wyjasnienie tego problemu
Jeśli telewizor nie jest podłączony przez listwę z filtrem napięcia, to może to być spowodowane zmianą napięcia w sieci. W takim przypadku radziłbym jak najszybciej zakupić odpowiednią listwę, ponieważ część elektroniki w tv może nie wyrobić. Fakt, jest gwarancja, ale po co ryzykować?
Jeśli telewizor jest podłączony poprawnie, nie ma przepięcia na gniazdku, listwa jest sprawna, gniazdko również, to może to efekt funkcji "stanu czuwania". Proponuję wyłączyć tę funkcję, albo najlepiej zresetować (wyzerować) wszystkie ustawienia (jest taka funkcja w menu).
Jeśli to nie pomoże, proponuję zadzwonić na serwis.
Dziękuję za odpowiedź. Będę kombinował. Póki co wyłączyłem sterowanie przez hdmi i przez 2 dni nie zauważyłem tych cyrków. No ale oczywiście nie siedzę i nie sprawdzam cały czas;) Listwę dokupię. Dam znać za jakiś czas co i jak. Pozdrówka.
Listwa to raczej bardzo potrzebna rzecz. Znajomy nie miał listwy, było przepięcie i zabezpieczenia w telewizorze się przepaliły - konieczne było wezwanie serwisu. Spalić może się każdy sprzęt RTV, ciekawe czy na wszystko masz gwarancje? Listwa kosztuje ok 50zł, nie jest duża kasa, jak za podstawowe zabezpieczenie.
Znaczy jeśli chodzi o listy to lepiej już kupować markowe, bo chińskie owszem można dostać, ale z ich jakością to już różnie bywa. A druga sprawa, że nie każdy producent naprawi sprzęt po takiej awarii w ramach gwarancji... U siebie przez brak listwy spaliłem stacjonarkę (zasilacz + płyta główna) o tyle dobrze, że to już antyk był więc nieduża strata...
Ravi napisał(a):
Znaczy jeśli chodzi o listy to lepiej już kupować markowe, bo chińskie owszem można dostać, ale z ich jakością to już różnie bywa. A druga sprawa, że nie każdy producent naprawi sprzęt po takiej awarii w ramach gwarancji... U siebie przez brak listwy straciłem stacjonarkę o tyle dobrze, że to już antyk był więc nieduża strata...