Podziel się wrażeniami!
No właśnie. Jestem posiadaczem modelu 40WE5W, ciekawi mnie to czy posiada bezpiecznik przepięciowy
Bezpieczniki są na pewno. I tak każdy sprzęt audio-video powinien być podłączony przez listwę zasilającą z filtrem napięcia. Takie jak od komputera. Jest mnóstwo przypadków, gdzie sprzęt podłączony bezpośrednio pod gniazdko, przy zmianie napięcia spala się. Niedawno byłem świadkiem takiej sytuacji. Nowy 4 dniowy telewizor poleciał.... Na szczęście serwis przyjechał i w ramach gwarancji naprawił...
W takim razie, czy zwykla pięcioletnia gwarancja Sony, obejmuje tego typu zdarzenie jak spalony TV od skoku napiecia
Korzystam z listwy przepięciowej i jakoś przez 10lat nic mi się nie spaliło ,
kiedyś jednak nie stosowałem takich wynalazków i peceta skok napięcia zabił
serwis nie uznaje takich awarii jako naprawy gwarancyjne więc warto się zabezpieczyć .
W takim razie, czy zwykla pięcioletnia gwarancja Sony, obejmuje tego typu zdarzenie jak spalony TV od skoku napiecia
irek6311 napisał(a):
serwis nie uznaje takich awarii jako naprawy gwarancyjne więc warto się zabezpieczyć .
To tak jak przy pikselach pewnie, są jakieś normy, ale i tak ostateczna decyzja zależy od serwisu, teoretycznie niektórym osobom udaje się wywalczyć czasami nawet odszkodowania z elektrowni z tytułu przepięć... Osobiście bym nie ryzykował, porządna firmowa listwa kosztuje tak w okolicach 150zł, czy jest to dużo? Jeśli weźmie się pod uwagę koszt urządzeń podłączonych do niej to baaardzo niewiele.
Ja mam listwy za ok 70 zł kupione w sklepie elektronicznym. Oczywiście, ceny po rabacie - mam znajomego w sklepie elektronicznym Listwy ze średniej półki, ale nie miałem jeszcze z nimi problemu.
No tak, ale żeby właściwie ocenić taką listwę to musi być tfu tfu skok napięcia. Dopiero wtedy można powiedzieć, że spełniła swoją funkcje, ale chyba troszkę odbiegliśmy od istoty tematu. Podsumowując, w listwę warto zainwestować, lepsze to niż liczyć co powie serwis, chyba zgadzasz się z tym? Nie jest to jakiś duży wydatek...
Moim zdaniem lepiej zainwestować troszkę więcej pieniędzy i kupić coś lepszego:
http://www.vobis.pl/oferta/zasilanie/li ... lotem.aspx
Do tej listwy mam podłączoną moją bravie i resztę sprzętu. NA takich rzeczach nie można oszczędzać. Zresztą jak kupowałem telewizor sprzedawca poinformował mnie ze muszę podłączyć go pod listwę ponieważ mogą nie uznać mi gwarancji w przypadku uszkodzenia telewizora przez skoki napięcia. :smileyugeek: