anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaki odtwarzacz

profile.country.pl_PL.title
bolo22
Początkujący

Jaki odtwarzacz

Witam. Jaki polecacie odtwarzacz Blu-ray. Czy może pokazały się już odtwarzacze z twardym dyskim lub nagrywarki.
Z góry dziekuję z odpowiedzi.

35 ODPOW. 35
spolMorpheus1nhidb
Początkujący

Ale mi namieszaliście ;) CS Bielsko twoim zdaniem S550 jest lepsze niż S350. Mobor zdecydowanie odradził mi tę opcję. Mógłbyś wyrazić swoje zdanie w tej kwestii...

Jeżeli chodzi o HT-SF2300 to będzie dla mnie chyba najlepsze rozwiązanie.

oldguest
Początkujący

Nie chciał bym się wypowiadać na ten temat nie testowałem tego organoleptycznie a moim zdaniem to jest wiarygodny test. Bo samą funkcjonalność można obejrzeć na stronie.

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Powiem tak. Sony nie jest w czołówce jesli chodzi o amplitunery...Za pieniadze jaki Sony zyczy sobie za flagowca- mozna dostać wiele innych, lepiej brzmiących konstrukcji- choć może nie tak dobrze wyposarzonych /2xHDMI out/

W kwocie do ok 2000zł polecam Onkyo 606. Powyżej tego budzetu pojawiają się juz inne ciekawe opcje. Marki w które warto wejść to:

- HarmanKardon
- Denon/Marantz
- Yamaha
- Onkyo

z tych pudełek da się sporo wyciągnąć.
Warunek - dzwiek z S350/550 /tylko po co 550..?/ puszczamy jako bitstream !
W ten sposób, wydając połowę sumy jaką Sony zyczy sobie za 5000ES otrzymujemy doskonale brzmiacy zestaw audio

oldguest
Początkujący

Tak tylko te marki nie robią telewizorów, a jednak sterowanie jednym pilotem oraz współpraca Bravia Synt jest moim zdaniem bezcenna ;)

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Nowa seria Denonów /a starsza takze tylko po update software/ wspiera już HDMI-CEC wiec nie ma zadnego problemu ze sterowaniem - jesli jest to dla kogoś priorytetem
Dla mnie priorytetem jest natomiast jakość dźwięku i myślę że dla większosci ludzi - także

BTW Istnieje stara prawda o tym że jesli ktos zajmuje sie wszystkim - nic mu dobrze nie wychodzi. Obecne problemy finansowe SONY są tego dowodem. Firmy specjalizujace się w HiFi takie jak Onkyo, Denon, Yamaha, Marantz - cały czas produkują sprzęt najwyższej jakości.
Do czego prowadzi produkcja coraz tanszego i coraz gorszego sprzętu HiFi doskonale widać na przykładzie Technicsa - firma miała tak słabe wyniki finansowe że praktycznie zaprzestano produkcji a marka jako taka w zasadzie zniknęła z rynku.
Sony- niestety- zmierza w tym samym kierunku. Wystarczy porównać np modele BluRay SONY S300/S500 i S350/S550 by zdać sobie sprawę z tego o czym piszę. Warto poprzeglądać stare katalogi SONY albo nawet aukcje internetowe by przekonać się jak solidny i PIĘKNY sprzęt produkowało niegdyś SONY... A dziś jest jedna wielka TANDETA

Oto przykład tego jak firma kiedys produkowała -> http://www.allegro.pl/item527647946_son ... gital.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Podobnie wyglądały magnetowidy, magnetofony, tunery...Nawet odtwarzacze DVD były produkowane początkowo na bardzo wysokim poziomie- wystarczy wspomnieć DVP-525, DVP-725... -> http://www.allegro.pl/item528100494_son ... lkusz.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

A to przykład z obecnej oferty ->
http://www.allegro.pl/item537715491_dvd ... kazja.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

oldguest
Początkujący

No ale tak się zastanawiam bo tak się w sumie mówi o opiniach ale Sony ma także świetny sprzęt jak STR-DA#### i tutaj tak się zastanawiam ktoś porównywał z innym sprzętem słychać dużą różnicę?? Może być inne brzmienie ale czy to znaczy gorsze/lepsze czy może po prostu dla kogoś innego?
Jeśli ktoś porządny BD to jest BDP-S5000 i zastanawiam się czy to nie jest najlepszy odtwarzacz na rynku.
Ale rynek potrzebuje czegoś tańszego i trzeba też taki sprzęt wypuścić na rynek. Trzeba także pamiętać że Sony to także bezawaryjność. Pytanie także kto czego szuka bo jeśli ktoś jest audiofilem to i tak wybierze na ucho to co mu najlepiej gra. Zwykły użytkownik myślę nie będzie potrafił rozpoznać różnicy.
Już nie mówię o opiniach klientów który przyszedł kupił BDP-S350 bo miał BD Samsunga i mówił że jakość płytek BD nie odbiega od DVD. Nie omieszkał zadzwonić następnego dni i powiedzieć że sprzęt jest dużo lepszy. To samo tyczy się czytników USB w telewizorach w innych markach wyglądają jak VGA na Sony jest żyleta to także mówią klienci. Więc jak Sony coś piszę w specyfikacji to to jest i działa tak jak ma być a nie tylko wpis w danych technicznych.

Jak tak przemyśleć wszystko to okazuje się że można w ciemno przyjść do salonu Sony kupić TV, kino, odtwarzacz, kamerę, aparat, radio samochodowe, laptop itd i wszystko będzie powyżej średniej jeśli chodzi o jakość, bezawaryjne i intuicyjnie działające, a często też designerskie, ze zintegrowanymi najnowszymi technologami. Która inna marka tak ma? Do której marki można się tak przekonać? Ludzie w dzisiejszych czasach nie mają czasu a jeśli ktoś ma może szukać TV w Sony, kina domowego w Marantz-ie, kamery w Canone czy panasonicu (chodź tutaj i tak Sony ma połowę rynku), aparatu w Canonie czy Nikonie (chodz sprzęt domowy i półprofesjonalny i tak Sony ma świetny), radia samochodowego w Pionierze czy Alpinie ale pytanie czy nie prościej szybciej wejść do CS i załatwić to w jednym miejscy? I ciekawe gdzie mogą się udać żeby wypróbować ten sprzęt Canona, Nikona, Alpina i potem jeszcze dokupić do niego akcesoria bez problemu jak się zgubi kabel albo ktoś będzie chciał za 3 lata akumulator do kamery...... A uwierzcie takich jest mnóstwo.

Ps. Ciekawe czy to sterowanie w Onkyo, Denon, Yamaha, Marantz działa tak poprawnie i intuicyjnie jak w Sony i czy się z Sony "dogaduje".

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Otóż prawda jest taka - mało kto szuka amplitunera firmy Sony - wystarczy wejść na którykolwiek portal czy forum poświecone tym technologiom. Jedyne co Sony jeszcze umie jako tako produkowac- to telewizory. Choć i tu z jakością jest różnie - szczególnie wziawszy pod uwagę tandetną świecącą pleksę która zdominowała niemal wszystkie wyroby firmy

W kwestii Sony 5000 ES - jest to sprzęt którego ZASADNICZA elektronika jest dokłądnie taka sama jak w modelach 350/550. Ten sam SoC, ten sam transmitter HDMI... Przez złącze HDMI jakość obrazu i dzwieku /bitstream/ jest w zwiazku z tym identyczna
Potencjał ES 5000 jest TYLKO i wyłacznie przy korzystaniu z analogowych wyjść audio i video które są bardzo mocno rozbudowane w porównaniu do tanszych modeli.

A jeśli chodzi o zakupy skomasowane - znakomitą ofertę posiada...Pioneer :)
Ponadto - jego odtwarzacze BluRay sa o niebo lepsze od tych produkowanych przez Sony - mam na mysli wykonanie i tor audio. Jedyne czego im brakuje to kompatybilnosc z plikami JPG
Jesli zas chodzi o model szczytowy to propozycja Pioneera miazdży permanentnie wyrób SONY pod każdym względem. Wystarczy przeanalizować wnętrze obu urządzeń

scarface-----
Początkujący

Mobor bardzo szanuję twoją wiedzę i wiem, że w dziedzinie dźwięku czy amplitunerów jesteś mocny i nie do zdarcia ;), co wiedzę też na innych forach, ale kwestie, które poruszasz są abstrakcyjne dla 90 proc. osób posiadających czy planujących zakup kina domowego - abstrakcyjne nie ze względu nawet na skomplikowanie materii tylko potrzeby.

Czołowi producenci oferują bardzo wysoką jakość dzwięku - dającą pełną satysfakcje 90 proc. użytkowników (myślę, że i tak zaokrąglam w dół). Nie chodzi o to, ze użytkownik ma słaby słuch tylko jakość jest tak dobra, że różnice są niedostrzegalne (oczywiście są ludzie, którzy dostrzegają takie różnice).

Owszem są firmy, które specjalizują się w audio i ok. Dla audiofilów jest to wybór.

Ja mam alfe romeo 147, no cóż nie jest to lamborghini ale zapewniam Cie że jakość jazdy w zupełności wystarcza mi i zapewne 90 proc polskich kierowców (znowuż w dół zaokrąglam) w zupełności wystarczy.

Ps. Jak już wspomniałem mobor nie chce dyskutować o audio, bo nie przebije Cię, zresztą nie mam takiego zamiaru, bo wierzę w twoje argumenty ale... jeśli czytam recenzje sprzętu audio i dostaje on notę 9/10 (a taki dostaje np. wiele zestawów Sony) to dla mnie jest ok - ten 1 do 10 mi nie przeszkadza (nawet jak ma 8 na 10)

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

Kolorowe gazetki mają niewiele wspólnego z rzetelnością - wierz mi... Wiele ocen w pismach branżowych wystawiane jest tylko dlatego ze sprzet po teście ...zostaje u recenzenta.
To co wyciągnąłem w tym wątku to problem raczej całej branży niż firmy Sony
Jako pierwszy, szlak do tandety przetarł technics - a reszta ruszyła jego tropem...

Dlatego gros osób - niekoniecznie biednych - szuka sprzętu audio i video na aukcjach internetowych...

oldguest
Początkujący

mobor napisał(a):

To co wyciągnąłem w tym wątku to problem raczej całej branży niż firmy Sony

Myślę że to jest główne zdanie tego wątku. I to nie tylko tej branży. Chodź moim zdaniem Sony to i tak ostatnia firma która chce oszczędzać na czym się da.