Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
W miesiącu grudniu 2008 r zakupiłem w/w amplituner wraz z całym zestawem kina domowego. Mam swiadomość, że jest to sprzęt z dolnej półki, ale to co mnie dosięgneło całkowicie przekreśliło markę SONY.
Przy używaniu amplitunera zauważyłem, że występują specyficzne trzaski, sprzężenia czy jak to nazwać. Swiadomy tego, że wszystko może się popsuć oddałem amplituner do serwisu ( odległość 70 km). Załączyłem dokładny opis usterki... Po trzech dniach otrzymałem telefon, że sprawdzali amplituner bardzo długo i nic nie zauważyli... po kilkuminutowej dyskusji z pracującą tam Panią stwierdziłem, że ok przejade 70 km w jedną strone by pokazać im to, czego zauważyć nie mogą. Pojechałem, na miejscu, po ok 10 minutach - szczęka im opadła, jednogłośnie stwierdzili, że wczesniej tego nie słyszeli... ( ok zrozumiałem, róznie to bywa)
Więc jak już przedstawiłęm im namacalnie usterkę wzieli się za naprawę, wspominali cośo wymianie softu i takie tam...
Dziś, czyli po 2 tygodniach odebrałem telefon, ze amplituner jest do odbioru, pojechałęm po raz ponowny jednak usterka jak występowała tak występuje. W opisie naprawy napisano ' Sprawdzenie - sprzęt nie odbiega parametrami od innych egzemplarzy tego modelu - porównywano z innymi, na których efekt również występuje"
Powiedziałem gościowi w serwisie, że skoro tak to towar jest niezgodny ze specyfikacją - (inne słowo nie przychodzi mi do głowy) ten pajac powiedział, ze w sumie w specyfikacji równiez nie jest napisane, ze nie powiniem "trzeszczec" Pouczylem p... ze skoro cos nie jest opisane wiec domniemywa się iż tego nie ma.
Po chwili jego kolega mówi, ze te trzaski to w sumie nic strasznego, przeciez można puscić płytę i po co przełączać piosenki w te i spowrotem, po co zmieniac kanały w tunerze satelitarnym, przeciez jak się nie zmienia to gra dobrze - jak dla mnie brak słów - pogratulować firmie SONY serwisantów ( a propos ten serwis polecił mi pracownik na infolini - tzn. dał nr telefonu).
Oddał bym cały zestaw jako niezgodny z umową, lecz nie mam pudełek od kolumn. Były to wielkie kartony - wyrzuciłem je, pozostawiłem tylko od DVD o AMPL. A nie wiem jak się będą zapatrywac na oddanie samego amplitunera. Tak bym mógł kolumny i DVD pozostawic.
A jak wyglada usterka - sprawdzcie u siebie, podejrzewam, że takzę to macie gdyż osobiscie sprawdziłem 2 szt. w obu tak samo.
Proszę podłączyć kablem optycznym CD albo DVD albo TV sat, albo jakies inne urządzenie.
Moze być także DVD czy CD po wyjsciu coaxial.
Ustawić amplituner na któreśpole dzwiekowe, przykładowo - dla muzyki - PORTABLE, dla filmu C.ST.EX.A,
Jezli puscimy plyte cd to przełączać piosenki, po kolei do ostatniej, a pozniej spowrotem.
Jezeli podłaczony jest Tuner TV to przełączać kanały, UWAGA kanał musi nadawac dzwiec D. DiiGital. Np HBO HD, National Geografic HD czy C+ HD.
Przy przełączeniu w głośnikach co jakis czas słychać wyrażny trzask, głośny, gdzies w pasmie tonów wysokich.
Szczególnie czesto występuje ( jezeli zródłem jest CD) gdy się przełącza utwory "od końca do przodu"
Trzask jest raz w jednym raz w drugim kanale.
Zaznaczam, ze objawy występują wyłącznie jeżeli podajemy sygnał cyfrowy, przy analogu jest dobrze.
Zaznaczam równiez, ze nie jest to jakies ciche ze trzeba sie wsłuchiwać, trzaska na poziomie głosnosci z jaką aktualnie sie słucha.
- Sprawdzałem na 3 urządzeniach. Dwa z wyjsciem otp i jedno coaxial (dvd) + cd panasonika w serwisie - również trzaskało. w sumie testowane na 4 urządzeniach.
Powiedzcie mi co z tym zrobić, nie są to jakieś duże pieniądze, ampl kosztuje kilkaset złotych. Zakupić inny amplituner (inej firmy - juz jako pojedynczy element) a firmę a szczególnie serwis Sony omijac wielkim łukiem, czy próbować dociekać swoich praw?
Czy koszty przejazdu pomiędzy domem a serwisem - czy sklepem - (zakupiony w tej samej miejscowosci co miesci sie serwis) nie przekroczą wartości amplitunera.
Jakby nie było dalej, to mój pierwszy i ostatni sprzęt tej firmy.
Radzę sprawdzie u siebie, wg mnie to wadliwa konstukcja
Pozdrawiam wszystkich
powiem tyle trafiles na kijowaty egzemplarz moj ojciec ma ten model w swoim pokoju i nic takiego nie ma ja mam osobiscie da5400es ale to juz inna połka a jezeli chodzi o dzwiek to ja jestem bardzo wymagajacy i wiadomo ten dg520 nie dorownuje da5400es ale znajac moje ucho ten ampli gra bardzo czysto. A co do twojego nowego zakupu ampli zapewne kupiles przerekalmowanego aplika firmy Y....... ktora ma dziwek przebarwiony. A co do samej firmy SONY to nie jest samsung czy technics to jest firma z tradycjami produkujaca sprzet jeden z najlepszych na swiecie dla ludzi ktorzy maja malo i duzo kasy chociaz najtanszy ampli za 1000zł jest dla niektorych i tak drogim zakupem.
pozdro SONYES
SONYES napisał(a):
powiem tyle trafiles na kijowaty egzemplarz moj ojciec ma ten model w swoim pokoju i nic takiego nie ma ja mam osobiscie da5400es ale to juz inna połka a jezeli chodzi o dzwiek to ja jestem bardzo wymagajacy i wiadomo ten dg520 nie dorownuje da5400es ale znajac moje ucho ten ampli gra bardzo czysto. A co do twojego nowego zakupu ampli zapewne kupiles przerekalmowanego aplika firmy Y....... ktora ma dziwek przebarwiony. A co do samej firmy SONY to nie jest samsung czy technics to jest firma z tradycjami produkujaca sprzet jeden z najlepszych na swiecie dla ludzi ktorzy maja malo i duzo kasy chociaz najtanszy ampli za 1000zł jest dla niektorych i tak drogim zakupem.
pozdro SONYES
arimpek napisał(a):
SONYES napisał(a):
pozdro SONYES
nie napisałem, że zakupiłem a jedynie, że może zajdzie taka konieczność, ja raczej radzę porządnie sprawdzić amplituner któy masz, osobiście sprawdzałem dwa i w każdym objawy występowały.
Nie rozumiem Twojego poruszenia...
Jak znajdziesz chwilke wolnego czasu, zrób dokładnie tak jak opisałem a zobaczysz czy Twój jest wolny od tej wady.
Podłacz DVD badz CD po wejsciu optycznym bądz coaxial
w menu w sekcji AUDIO/DEC.PRI ustaw DEC AUTO
Ustaw pole akustyczne PORTABLE
Podgłoś tak do poziomu rozmawiających osób, tak by nie bylo za cicho ani za głośno
przełączaj utwory, odsłuchaj kazdego taz ze dwie sekundy, pozniej nastepny utwór, i następny... jak dojdziesz do konca to wracaj, przełaczając piosenki od konca do przodu.
Zrób to kilkakrotnie,
mozna sprawdzic tez podłaczajac np tuner TV - opisane w pierwszym poscie.
Autoryzowany serwis SONY wydał opinie jak wczesniej pisałem.
P.S Nie napisałem, ze trzaska podczas słuchania np. muzyki a odczas jak przełącza się np. piosenke.
Zwróć uwage na wyswietlacz, przy przełączniu gasną na chwilkę ikonki od głosników, i własnie w chwili jak znów sie załączają występują te trzaski, nie za kazdym razem ale występują.
pozdrawiam
no witam ponownie a wiec tak zrobilem to tak jak ty mi napisales i z reka na sercu nic takiego nie ma a co do ikonek one zawsze gasna po po przelanczanu utworow czy wejsc mam taksamo we flagowym sony da5400es wiec te ikonki zawsze gasna jezeli nie ma dzwieku hmm wiec nie wiem poprostu serwis odmowil tobie naprawy bo te trzaski wystepuja tylko na wejsciach cyfrowych a to oznacza ze wejscie w amplitunerze jest uszkodzone lub w cd a czasami tkwi problem w kablu
Jak byłem w serwisie to mieli inny taki sam jakmój i też były takie objawy, zaznaczam, ze na słuchawkach tego nie słychac. Ikonki to ja wiem, że muszą przygasać, chciałem tylko bardziej zobrazować kiedy następuje to pstyknięcie.
Więc widać, że serwis się nie spisał, i co zrobić w takiej sytuacjji? wozić go po innych serwisach? troszkę mija się z celem, napisałem do Sony, zobaczę co mi odpiszą.
Dzwięk podawałem z kilku źródeł, zawsze było tak samo, używałem różnych przewodów, na początku to własnie je obwiniałem.
Myślałem nawet żeby zakupić sobie model DG820 a tego z wadą sprzedać, ale troszkę boję się, zeproblem pozostanie, bo chyba cała rodzina STR-DG52- 820 ma ten sam szkielet, różnią się w zasadzie tylkowyprowadzeniami na przednim panelu.
Co do jakości odsłuchu, to jak dla mnie jest zadowalająco, w zestawie kupiłem razem z kolumnami SS-F6000, troszkę brakuje mi "góry" jest ładny "srodek" i sympatyczny "dół" wspieram się troszke subem i jak dla mnie brzmi zadowalająco.
Pozdrawiam
co do dzwieku to szczerze nie porownuj dg820 a dg520 to inna bajka i w dzwiku i w wykonaniu zapewniam cie ze w dg820 to pstrykniecie nie wystepuje tam juz sa inne bebechy w srodku i dzwiek jest o niebo lepszy bass i treble sa do +10db noi wykonanie jest ladniejsze chodzi mi o przedni panel nie mam dg820 i nie mialem ale slyszalem i naprawde bardzo ladny sprzecik
SONYES napisał(a):
co do dzwieku to szczerze nie porownuj dg820 a dg520 to inna bajka i w dzwiku i w wykonaniu zapewniam cie ze w dg820 to pstrykniecie nie wystepuje tam juz sa inne bebechy w srodku i dzwiek jest o niebo lepszy bass i treble sa do +10db noi wykonanie jest ladniejsze chodzi mi o przedni panel nie mam dg820 i nie mialem ale slyszalem i naprawde bardzo ladny sprzecik
tak jest to model starszy od dg820 aczkolwiek troszke lepiej wyposazony tzn ma wiecej IN & OUT i wszystkie wejscia glosnikow zakrecane jest jeszcze model DG 920 ktory jest juz full wypasem pod wzgledem wejsc wyjsc i dekoderow a co z tym sie wiaze ze jest i tez lepszy dzwiek
Czy ktoś już rozwiązał ten problem z tymi trzaskami ? dekoder N-ki NboxRec trzaska dzwiekiem przy przelaczaniu kanałów nie do wytrzymania gdy nadają dzwiek DD
Czy może jakieś wspólne pismo napisać do Sony Center może by to coś pomogło
devb napisał(a):
Czy ktoś już rozwiązał ten problem z tymi trzaskami ? dekoder N-ki NboxRec trzaska dzwiekiem przy przelaczaniu kanałów nie do wytrzymania gdy nadają dzwiek DD
Czy może jakieś wspólne pismo napisać do Sony Center może by to coś pomogło