anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

S350 czy S550

3482-----
Początkujący

S350 czy S550

Witam,
Jakie są podstawowe różnice obu modeli? Co powoduje wzrost ceny w 550tce? Oraz dlaczego warto kupić ten droższy.
Pozdrawiam :)

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

s550 dostał dodaykowo "badziweny" tor audio 5.1
posiada takze mozliwosc dekodowania DTS HD MA na pokladzie

posiadacze nowszych amplitunerów mogą spokojnie kupowac 350 nic przy tym nie tracąc

3482-----
Początkujący

A jeśli chodzi o model najwyższy S5000? Widziałem jeszcze większą różnicę ceny no i gabaryty.

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

az wstyd napisac ale

w jakosci video roznicy nie ma ŻADNEJ !
Jakosc audio /ale TYLKO po analogu/ jest natomiast zdecydowanie lepsza w 5000 /oczywiste/ ale jesli puszczamy dzwiek jako bitstream via HDMI do amplitunera - różnicy nie ma absolutnie żadnej.
Oczywiscie sprzet jest zupełnie inaczej zbudowany ale generalnie wszystkie 3 modele bazuja na dokladnie tej samej elektronice /5000 ma uzupełnioną elektronikę w części analogowej audio i video, ma dokladnie taki sam pilot jak 550/
Wada tej serii to brak odtwarzania poklatkowego /takze 5000/ oraz FATALNY wyswietlacz /7 polowy/.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nie miałem możliwości przyjrzenia się bliżej S5000ES, ale co do S350, S550 różnicy w obrazie również nie zauważyłem.
Nie mam tak czułego ucha jak Mobor, ale jest dużo testów w internecie dot. tych modeli. Wystarczy w google wpisać nazwę modelu i słowo "test"

Tu masz przykładowe testy S5000ES. W testach albo testerzy mieli bardziej wyczulony słuch niż Mobor, albo mniej, bo mają inne zdanie. Warto się zapoznać. Żeby nie było, że podważam kompetencje Mobora, ja nie odczuwam różnic między LG a Marantz, więc się nie kłócę. Ale testy mówią coś innego....
Tu pozwolę sobie wstawić cytat z testu na forum hdtvpolska.com:

PODSUMOWANIE:
ZA:
+ znakomita audiofilska obudowa tłumiąca drgania wewnętrzne i zewnętrzne
+ znakomita audio-/videofilska konstrukcja zbudowana z bardzo wysokiej klasy elementów
+ znakomity tor zasilania szczególnie dodatkowy rdzeniowy transformator dla części audio (mały minusik, zasilanie audio na zespolonej płycie obwodów audio)
+ stabilne zamocowanie napędu BD
+ metalowy panel przedni (ostatnio bardzo rzadko stosowany)
+ najnowoczesniejsze rozwiązanie procesora - najnowszy NEC na pokładzie - a co za tym idzie bezproblemowe dekodowanie wszystkiego
+ menu PS3-podobne - prosta i intuicyjna obsługa
+ znakomita szybkośc działania menu i wybierania poszczególnych opcji
+ najszybszy stacjonarny player na rynku, szybki start, szczególnie szybki Quick Start
+ bardzo rozbudowane mozliwości regulacji parametrów obrazu
+ 1080p/24 - choć to chyba juz standard
+ złocone gniazda podłaczeniowe (nawet HDMI)
+ wysokiej klasy terminale video component i audio out coaxial
+ najnowsze rozwiązania SONY w zakresie wyświetlania i polepszania jakości obrazu
+ znakomity tor audio (na tą chwile najlepsze rozwiązanie na rynku) - choć mogli zastosować oampy BB także w pełnym torze 7.1
+ bardzo wysokiej jakości dźwiek na wyjściu analogowym stereo (choć do audiofilskich odtwarzaczy CD dalej mu daleko)
+ odtwarzanie formatów Audio HD (DD+, DTHD, DTS HD) w postaci bitstream (HDMI 1.3), LPCM (HDMI) i analog - mały minus za tylko 5.1 w postaci LPCM, mam nadzieję, że SONY szybko to poprawi
+ zastosowanie redukcji jittera
+ wyjście analogowe 7.1 i dekodowanie wszystkich formatów Audio HD
+ Profile 2.0 czyli BD Live
+ Java
+ bardzo dobry, funkcjonalny, podświetlany pilot - jak to od SONY

PRZECIW:
- wysoka cena - choć za wysoka jakość trzeba zapłacić, szczególnie za budowę, komponenty, zasilanie, audio itp.
- brak widocznej poprawy jakości obrazu w stosunku do młodszych braci 350/550 - skoro nie widać różnicy to po co przepłacać ... choć w tym przypadku widac różnicę w budowie, wyglądzie zewnętrznym i słychać w audio (tu 350/550 po analogu zabite na smierć)

Moim zdaniem pełna rekomendacja do zakupu, jeśli kogoś stać. Niestety 350/550 to ubodzy krewni, taka zubożała szlachta, niby tytuł szlachecki jest ale ciemno, bidno i splendoru niet. 550-ka dostaje ode mnie czerwona kartkę za logiczną niemożliwość jej otwarcia. Poza tym 350/550 zalata tanizną i bazarem, no cóż w porównaniu do 5000ES tak to wygląda. To tak jak by porównać prawdziwe Ferrari do kaczki-amfibii Pana Samochodzika: niby i to ferrari i to ferrari ale wiadomo co każdy by wybrał.

źródło: http://hdtvpolska.com/index.php?showtop ... &p=125293& trzeba się zalogować, żeby wejść...

Inny test:
http://www.audio.com.pl/index.php?page= ... d=17&id=90

google:
http://www.google.pl/search?q=BDP-S5000 ... rt=10&sa=N

Pozdrawiam.

Zimny_
Użytkownik

Jeszcze masz porównanie 3 modeli ze strony Sony. Niestety w wielu parametrach jest Brak danych....

http://www.sony.pl/product/CompareProdu ... =BDP-S350#

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

zaraz zaraz

dla jasnosci

Podłączajac do systemu AV modele 350, 550 lub 5000 - róznicy w jakosci nie bedzie zadnej !
Nie ma prawa byc - wszystkei 3 modele opierają sie na tej samej konstrukcji bazowej. JEDYNĄ przewagą 5000 jest lepsza konstrukcja i rozbudowane tory analogowe audio i video co przy dobrym amplitunerze i w 99.99% przypadków nie ma praktycznie żadnego znaczenia bo praktycznie wszyscy wpinają się do amplitunera poprzez HDMI a nie analogami.
Modelu 550 wogole nie opłąca sie kupować - wbudowany tor wielokanałowego audio jest bowiem wykonany fatalnie a jest to jedyna roznica w stosunku do 350tki

Razak-----
Początkujący

Jeśli masz amplituner to nie ma sensu kupować s550 bo nie skorzystasz z tego, za co tak naprawdę sporo płacisz. Jak dla mnie s350 jest stosunkowo łatwo dostępna (tania) a możliwości ma po aktualizacji softu identyczne jak s550

Zimny_
Użytkownik

mobor napisał(a):

zaraz zaraz

dla jasnosci

Podłączajac do systemu AV modele 350, 550 lub 5000 - róznicy w jakosci nie bedzie zadnej !
Nie ma prawa byc - wszystkei 3 modele opierają sie na tej samej konstrukcji bazowej. JEDYNĄ przewagą 5000 jest lepsza konstrukcja i rozbudowane tory analogowe audio i video co przy dobrym amplitunerze i w 99.99% przypadków nie ma praktycznie żadnego znaczenia bo praktycznie wszyscy wpinają się do amplitunera poprzez HDMI a nie analogami.
Modelu 550 wogole nie opłąca sie kupować - wbudowany tor wielokanałowego audio jest bowiem wykonany fatalnie a jest to jedyna roznica w stosunku do 350tki

Przyznaje się, nie znam technicznie konstrukcji bazowej tych odtwarzaczy. Sam przed zakupem sporo czytałem testów wszystkich modeli i co do BD 350 i BD550 jeszcze mogę się zgodzić (sam mam 350tke). Ale co do modelu 5000 w większości testów wypada lepiej od "niższych" wersji 350 i 550. Stąd moje wątpliwości.
Prawdą też jest, że jeśli puszczasz przez HDMI, to nie potrzebujesz analogów. Więc po co dopłacać. Widzisz, jeśli ktoś zna swoje potrzeby, potrafi racjonalnie myśleć to wybierze optymalnie.

profile.country.PL.title
mobor-----
Użytkownik

wypada lepiej bo niewypada by sprzet za 5tys miał te same oceny co sprzet za 700zl

Jesli masz watpliwosci- udaj sie do jakiegoś SC i porownaj na wlasne oczy dzwiek/obraz przez HDMI z 350 i 5000

w ślepym teście w życiu nie rozpoznasz który odtwarzacz gra