Podziel się wrażeniami!
Witam,
Jakie są podstawowe różnice obu modeli? Co powoduje wzrost ceny w 550tce? Oraz dlaczego warto kupić ten droższy.
Pozdrawiam
Nie jestem audiofilem i nie lubię testować czegoś w sklepie. Co do porównania. Równie dobrze można porównać odtwarzacz np. Manty do któregoś z tych modeli, albo do produktów innych firm z tej półki cenowej. I też ciężko w sklepie zauważyć różnicę. Ale w domu, przy ciągłym korzystaniu z tych urządzeń widzisz co jak wypada, co jest lepsze, jakiej są jakości. W domu miałem okazje porównać DVD Teviona z DVD wtedy Philipsa ( niewiele droższego od Teviona). Obraz praktyczne taki sam. Przyjemność korzystania z Philipsa dużo lepsza niż z Teviona. Pilot, menu, jakość plastików... Wszystko lepsze.
mobor napisał(a):
wypada lepiej bo niewypada by sprzet za 5tys miał te same oceny co sprzet za 700zl
nie wierzysz- wiec tzn że dla ciebie są te gazetki
a ciekawe czy w tych swoich renomowanych czasopismach dowiedziales sie juz ze np taki denon 1800, onkyo /nie pamietam modelu/, marantz /nie pamietam modelu/ - wszystkei 3 za 2-3 tysiace zl ORAZ FUNAI kosztujacy 500zł to.... dokladnie TEN SAM odtwarzacz ?
Wiesz, są testy i testy - to nie ulega wątpliwości. Nie raz czytałem jakieś recenzje sprzętu, gdzie mógłbym podać dużo więcej i bardziej rzetelnych informacji po przeczytaniu samych specyfikacji technicznych danego sprzętu. Nie chcę tu robić antyreklam gazet ( i tak większość sięga kryzys), ale na polskim rynku są tytuły na które nie warto wydać grosza. Pomijając je, jest parę tematycznych, ciekawych i rzetelnych czasopism. No i jest Internet, w którym jest wszystko...
Tak o Funai B1 czytałem. Takie same podzespoły jak Marantz, Denon, Onkyo BD... , i Philips ( nie pamiętam). Ale nigdy nie czytałem rozstrzygnięcia co do elektroniki zawartej w tych modelach. Z tymi modelami to faktycznie ciekawe.
no to teraz sobie wyobraz ze sony w modelu 5000 oparl sie dokaldnie na tym samym sercu /SoC/ co w najtanszych modelach tj 350/550
Tor wideo został uzupełniony tylko o chip ktory umozliwia dokonanie przez uzytkownika wielu roznych regulacji na obrazie - co jest w sumie rzadko potrzebne
W trybie defaultowym, poprzez HDMI - oba modele zagrają dokladnie tak samo. Mają identyczny proceor, identyczny /dziadowski, 7 polowy/ wyswietlacz ...a nawet PILOT
5000 potrafi tylko /a dla niektórych aż/ zagrać lepiej audio i ma lepszy przetwornik A/D dla wyjsc video....
Najlepszy bajer jest taki że to co oferuje Sony /a nawet wiecej!/ w modelu 5000 każdy może miec w Pioneerze kosztujacym 1600zł /przynajmniej 3x mniej!/ - model 51fd - że nie wspomnę o 71LX. Fakt ze obudowa i konstrukcja mechaniczna nie jest az tak wyszukana /szczotkowane aluminium itp/ ale dzwiek i wizja uznawane są za REFERENCYJNE
/sony ma olbrzymie problemy z pull downem - bardzo istotna rzecz dla wszystkich ktorzy ogladają płyty DVD - i dotyczy to wszystkich modeli z 5000włącznie gdyż wszystkie 3 opierają się na tym samym układzie firmy NEC/