Podziel się wrażeniami!
Na wsępie chciałbym was goroąco przeprosić jeśli zdublowałem jakiegoś posta. Jestem nowy i moją wiedza na temat telewizorów i telewizji cyforwej jest znikoma ale do rzeczy. Od pewnego czasu kanały DIGITAL nie działają. "Jedyne co widzę to koniemunikat Informacje o programie są nie dostępne. Brak wizji" lub "Wybrany program jest niedostępny". Dotyczy to wszystkich kanałow (TVP TVP1, TVP INFO, TVN, POLSAT, TV4 TV Puls) Dla informacji dodam, ze Bravia została zakupiona na początku grudnia 2008r. w MediaMarkt na terenie Polski, choć nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Chciałbym wiedzieć dlaczego powyższe kanały nie śa dostępne i czy można jakoś temu zaradzić?
"...z TV nic nie nagram"
Nagrasz!
Przez SCART (AV2) jest podawany sygnał wyjściowy z tunera TV. Sprawdź instrukcję obsługi/menu "Ustawienia/Ustawienia AV/ Wyjście AV2/TV".
Jeżeli dobrze pamiętam (robiłem takie próby) jest to sygnał tylko composite video (słabsza jakość).
amadar fakt mam możliwość nagrywania z LCD Sony ,
odnośnie transmisji cyfrowej MPG4 w LCD z MPG2 > Moduł Neotion FTA NP4 MPEG-4 przykładowo przeprowadzi konwersje z MPG4 na MPG2 .
Wlasnie nabylem ten modul i niestety z modelem 40V4240 nie dziala.
Obrazu nie ma, ekran jest czarny i pisze tylko "informacje o programie są nie dostępne"
lub "wybrany program jest niedostępny".
Czy ktos moze testowal juz ten modul u siebie i ma jakies spostrzezenia ?
mark54 napisał(a):
Wlasnie nabylem ten modul i niestety z modelem 40V4240 nie dziala.
Obrazu nie ma, ekran jest czarny i pisze tylko "informacje o programie są nie dostępne"
lub "wybrany program jest niedostępny".
Czy ktos moze testowal juz ten modul u siebie i ma jakies spostrzezenia ?
gggrzybowscy napisał(a):
Czy jesteś pewien,że w Twoim miejscu zamieszkania można odbierać naziemny sygnał cyfrowy?
Niestety nie ma deklaracji zgodności modułów z telewizorami. Najlepiej umówić się ze sprzedawcą, który albo przetestuje na podobnym modelu, albo pozwoli zwrócić czy wymienić moduł w przypadku gdy nie będzie działał. Możliwości przeprogramowania modułu raczej nie ma.
Napisane było, że korzystasz z monitora wyposażonego w odpowiedni tuner. Tzn, że musisz mieć dwie anteny (od telewizora i od monitora). Może spróbuj zamienić na chwilę anteny, może to pomoże.
Z tymi kartami była i jest jak na razie ruletka, z czasem może powstanie jakaś lista współpracujących bezproblemowo, ale zapewne dopiero jak cyfrowa telewizja naziemna zagości u nas na dobre, a nie jedynie transmisje testowe.
Dokładnie tak. Brak standaryzacji tych kart, telewizja naziemna testowa, zbyt duża ilość producentów kart też robi swoje. Poza tym wykorzystując te karty i tak nie będziemy mieli kanałów HD. One dekodują tylko sygnał z MPEG4 na MPEG2 przy okazji konwertując na sygnał SD...