anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

40 W 5500 ( tv Naziemna Cyfrowa

profile.country.pl_PL.title
didus-----
Początkujący

40 W 5500 ( tv Naziemna Cyfrowa

Witam mam Pytanie co do naziemnej tv Cyfrowej

Mam ten tv z 10/14dni kanaly tv Analogowo sa caly czas.

Cyfrowo sa a nagle znikaja wszystkie i ich nie ma kilka godzin.

Sygnal Cyfrowy jest Sredni/Wysoki ( zmienia sie tu czasami )

a przykladowo ogladam Tv Cyfrowo ( naziemnie ) ide spac wstaje rano i na wszystkich kanalach brak sygnalu...

czego to wina ??

20 ODPOW. 20
didus-----
Początkujący

zle to odczytales lub ja zle napisalem i temat jest inny od poprzedniego.. brak zasiegu a dziwne wskakiwanie programow to chyba co innego ^^ ale do rzeczy

Tv fajny na analogu kanały bardzo ładne a jak mam na cyfrowym to dziwnie się kanały włączają tzn pstrykam Polsat pojawia się znika i znów jest trwa to dosłownie sekundę ale mnie to drażni mam tak na kilku kanałach na niektórych odrazu wskakuje normalnie czy to wina tv czy raczej tv nadajników co nadają ?

sprostowanie przykładowo na 1/2 kanale mam Polsat i objaw na Digital jest taki ze przykładowo przełączę na 1 ( Polsat i szybko pstryknę na 2 gdzie tez mam Polsat ( taki duble shot 😕 ) lub kilikam polsat i odrazu ponownie klikam polsat takie podwuje wskoczenie programu jak ktos nie zalapie to to nagram i wysle link xD ... . co do tematu duzo wyzej sygnal juz mam caly czas bynajmniej teraz bo wymienilem kabel antene i zasilacz wiec wsio oki ( ale jak wspomnialem od dluzszego czasu dziwnie wskakuje kanal tak jak bym 2 razy klikna na ten sam.... nie zawsze tak jest... . ale jest !

Zimny_
Użytkownik

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, kurcze strasznie to jest zakręcone. Jak możesz to nagraj. W sprawnie działającym telewizorze nic nie powinno przeskakiwać, migać itd. Włączasz na kanał, czy na dany port i działa, nie pstryka co chwilę.
Co do zmiany anteny itd. Sama zmiana może nic nie pomóc, albo nawet zaszkodzić jeśli jest źle wykonana, lub antena jest źle nastawiona. Trzeba zwrócić uwagę na dopasowanie wzmacniacza przy antenie do anteny, na kabel, obrobienie kabla, założenie końcówki, jakość wtyku.

didus-----
Początkujący

oki nagram i dam link do filmiku, malo teraz zagladam bo mam mniej czasu ale dodam na bank moze dzis :)

Zimny_
Użytkownik

Z przyjemnością zobaczę ten filmik, będzie łatwiej coś poradzić.

didus-----
Początkujący

no i jak cos link do filmu na wstepie analog wszystko bardzo ladnie idzie jak bedzie zblizenie do tv Digital bedzie i przygladaj sie jak wskakuja czasami podwujnie te same kanaly lecz nie zawsze http://www.youtube.com/watch?v=RU6T63iZHI4

Zimny_
Użytkownik

Obejrzałem filmik. Generalnie nie powinno tak być. Uszkodzenie telewizora - raczej nie - chociaż takie rzeczy powinno wykluczyć się będąc na miejscu.
Sygnał jest dostarczany z gniazdka antenowego, idzie do wbudowanego tunera, gdzie jest przetwarzany, przechodzi przez różne procesy i jest wyświetlany. Wiadomo, że sygnał cyfrowy musi dochodzić w całości, o określonym natężeniu i częstotliwości aby był wyświetlony. Tu widać, że na początku jest przerwanie sygnału, lub ponowne dekodowanie wynikające z nadawanego sygnału. Jeśli były by jakiekolwiek uszkodzenia mechaniczne powodujące zanikanie sygnału po stronie telewizora, to utrzymywały by się przez dłuższy czas, albo sytuacja by się powtarzała w czasie oglądania, dodając "kratkowanie" obrazu.
Jeśli chodzi o działanie elektroniki, to można spróbować jednego sposobu. Pierw wyeliminujemy słaby sygnał, można wrzucić kanał np. TVP1, wejść w menu, ustawienia cyfrowe, ustawienia techniczne i sprawdzić siłę sygnału i wtyczkę od anteny. Sygnał musi być min. dobry. Jeśli tu jest wszystko ok, proponuję przywrócić wszystkie ustawienia do fabrycznych. Wyciągnąć wtyczkę od anteny, następnie przerzucić telewizję na kanał cyfrowy. Później wyciągnąć wtyczkę z prądu i odczekać minimum 1 minutę. System powinien się zresetować. Włączyć ponownie telewizor, włączyć wtyczkę od anteny. Teraz przeprowadzamy ponowne programowanie kanałów cyfrowych z menu ustawień cyfrowych. Telewizor powinien znaleźć na nowo wszystkie kanały i na nowo je zindeksować. Lepiej?

didus-----
Początkujący

cyfrowy odbiur ( sygnal jest pokazany na samym koncu filmiku jest caly czas taki sam ) co do anteny niedawno kupilem nowa zewnetrzna siatke z zasilaczem itp wszystko dokladnie zrobione podlaczone... . ale teraz bede robil druga faze twojej odp :) i zobacze czy bedzie poprawa :)

i mowa o zwyklej nadawanej z PKiN badz Raszyna ty cyfrowej.. ;)

no i reset zrobilem i bez zmian na analogu bardzlo ladnie i normalnie a na cyfrowym nadal wskakuje podwujnie 😕

Zimny_
Użytkownik

Jeśli nie pomogło to naprawdę nie wiem co może być powodem. Wątpię w winę telewizora, ale nie mogąc go sprawdzić osobiście nie mogę być w 100% pewny tej tezy. Jest on na gwarancji, jeśli to bardzo Cię drażni, to wezwij serwis.

didus-----
Początkujący

serwis przyjedzie do domu ?? i to sprawdzi ?? czy ja musze jechac z tv ??

Piratus
Początkujący

Posiadam 40w5740 czyli to samo co 5500 tylko w innej obudowie :nauseated_face: Antena dachowa, odbiór tv cyfrowej obraz idealny. A co do przeskakiwania kanałami mam podobnie.
Jeśli wybieram kanał numerkiem (cyferką) na pilocie, kanał wskakuje prawidłowo.
Jeśli przeskakuje kanały przyciskiem + /- (góra<> dół) występuje objaw "mrugnięcia" kanał wskoczy na momencik zniknie (ciemność na ekranie) i wskoczy już na dobre.
Wydaję mi się (musiałbym stoperem zmierzyć ) że wybierając kanał "cyferką" z pilota czas nim wskoczy (pojawi się obraz) jest ciut dłuższy niż klikając przyciskiem PROG + /- (może dzięki temu nie występuje objaw zniknięcia (tv ma czas na przemyślenie) :D

Kolega posiada dokładni taki sam model tv jak mój i ma tak samo czyli TTTM (Ten Typ Tak Ma) :D Mnie to nie przeszkadza, acz dziwne to troszkę jest .