anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

40W5500 kilka pytań

slawek.u
Początkujący

40W5500 kilka pytań

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum - witam Wszystkich.
Od dwóch dni mam nowy TV, taki jak w tytule i w związku z tym chciałbym zadać kilka pytań:

1. TV mam podłączony kablem HDMI i Component do nboxa (recordera) n-ki oraz zwykłym kablem antenowym do kablówki. Problem polega na tym, że co jakiś czas wyskakuje mi "Błąd HDCP" i wyskakuje komunikat "Nastąpił problem z połączeniem...proszę odłączyć kabel HDMI i połączyć kablem Component" - coś takiego, nie pamiętam dokładnie. Zawiesza się nbox. Muszę wyłączyć go z sieci i włączyć wszystko na nowo, dopiero wtedy jakiś czas jest ok.
Dodam, że przez 3 lata do przedwczoraj używałem TV Samsunga LE37S71B oraz ten sam kabel HDMI i nie wystąpił ten błąd ani razu.... Także nie jest to uszkodzony ani kabel ani nbox. Wkładałem kabel w różne z 4 wejść hd i jest to samo.
Co to może być ? Coś z rozdzielczością obrazu, czy co ?

2. Czy warto coś zmieniać w ustawieniach zaawansowanych bieli, czy zostawić tak jak jest, bo nie widzę żadnej różnicy ?

3. Może głupie pytanie...ale jaki format ma ten TV ? Jakiego używać formatu ekranu smart, czy wide żeby oglądać normalnie ?

56 ODPOW. 56
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Błąd HDCP jest błędem przesyłania danych wynikającym ze specyfikacji dekodera. Ja na Twoim miejscu wymienił bym dekoder. Idziesz do punktu Nki i mówisz, że dekoder nie jest kompatybilny z telewizorem, wyskakuje błąd o którym pisałeś. Jak będziesz miły to Pan w punkcie bez problemu wymieni go.
Druga sprawa, to po co podłączasz przez HDMI i component? Jedno podłączenie wystarczy. Błąd jest przez podłączenie HDMI, jak podłączysz samym componentem to nie powinno być tego problemu.
Telewizor po zakupie powinno poddać się kalibracji. Poprawia to jakość obrazu i zmniejsza zużycie prądu...
Format obrazu zależy od tego, jaki obraz jest dostarczany do LCD. Ustaw w dekoderze panoramiczny, a w LCD WIDE.

slawek.u
Początkujący

Zimny napisał(a):

Ja na Twoim miejscu wymienił bym dekoder.

Nie chcę wymieniać, bo z poprzednim Samsungiem działał bez problemu i również z TV LCD Samsung córki też nie ma żadnego problemu, także dekoder na 99% jest ok.
TV z nboxem mam teraz tylko połączony przez Component, natomiast przez HDMI połączyłem kino domowe też Sony.

Zimny napisał(a):

Ustaw w dekoderze panoramiczny, a w LCD WIDE.

No i tak właśnie mam.

Fajnie, dzięki za podpowiedzi

oldguest
Początkujący

2. Czy warto coś zmieniać w ustawieniach zaawansowanych bieli, czy zostawić tak jak jest, bo nie widzę żadnej różnicy ?

Jeśli masz na tyle wyczulone oko żeby lepiej skalibrować TV niż fabryka albo masz kalibrator to można śmiało ustawiać balans bieli. Jeśli po prostu oglądasz TV balans bieli raczej jest poprawie ustawiony. Myślę że ustawianie główne (jak ostrość, kontrast, podświetlanie, ciepłota barw itd) powinny wystarczyć aby dostosować obraz do swoich upodobań.

A co do błędu HDCP to nawet jeśli na innym telewizorze działał ten dekoder i kabel to i tak szukał bym tam przyczyny. Kabel jest jakiś firmowy?

OsiRis-----
Początkujący

Wymień kabel HDMI,
czasami są jaja z kablami które przesyłają dane, zaobserwować to można przy kablach usb (tanich) czasami można zainstalować drukarkę czasami nie- wymiana kabla rozwiązała wszystkie problemy...

Zimny_
Użytkownik

Dla mnie najlepszą, najbardziej komfortową opcją jest wymiana dekodera. To że działał na jednym telewizorze, nie znaczy, że będzie działał na innym. Tematy o HDCP były już nie raz poruszane na tym forum, jak i na innych. Przez kabel component nie ma możliwości pojawienia się błędu HDCP, ponieważ ten protokół nie jest używany w tym wyjściu.
Bez wymiany dekodera możesz jeszcze sprawdzić:
1. jeśli masz podłączenie component pod telewizor, to możesz przesłać dźwięk do amlitunera:
a) z LCD przesłać dźwięk kablem optycznym
b) z dekodera puścić optycznym do amli.
c) z dekodera puścić euro pod ampli
2. jeśli nie masz ochoty bawić się z kablami to w ustawieniach dekodera przestaw dźwięk na "stereo"

3. wymiana kabla HDMI

Najprostszą i najpewniejszą opcją jest wymienić dekoder w punkcie Nki.
Proponuję również przeczytać poniższe wątki, bo ten temat był już poruszany nie raz:

viewtopic.php?f=56&t=705&p=12112&hilit=hdcp#p12112" target="_blank" target="_blank

viewtopic.php?f=57&t=2609&p=33891&hilit=hdcp#p33891" target="_blank" target="_blank

viewtopic.php?f=57&t=1578&hilit=hdcp" target="_blank" target="_blank

viewtopic.php?f=56&t=1402&hilit=hdcp" target="_blank" target="_blank

viewtopic.php?f=64&t=1384&p=10232&hilit=hdcp#p10232" target="_blank" target="_blank

Zimny_
Użytkownik

(Niestety musiałem podzielić wątek na dwa, bo za dużo linków..)

Jeśli ciągle sądzisz, że błąd HDCP jest winą telewizora to proszę przeczytać co to jest protokół HDCP:
http://pl.wikipedia.org/wiki/HDCP" target="_blank" target="_blank" target="_blank

http://telewizor.eu/hdcp.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Co do błędu HDCP na telewizorach innych marek i Samsunga o którym pisałeś:

cytat z innego forum:

Dołączę się do dyskusji. Otóż po rozmowie z Panem z infolinii Samsunga (ws.odbiornika LE46A956) dowiedziałem się że 100% winy za zaistniałą sytuację ponosi N-ka i wynika to z błędnego oprogramowania w n-recorderze. Rozwiązań jest kilka (temat już był na forum):
1- załączyć kolejno TV na wejściu Euro lub antenowym, potem załączyć N, a na końcu przejść na HDMI (szansa 25% że zadziała- sprawdzałem i czasami pomaga)
2- zmienić przewód HDMI na lepszy (?)
3- przejść na wej. Component
...
4- czekać aż N-ka unowocześni swój soft

źródło: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1190994.html " target="_blank" target="_blank" target="_blank autor: jumbo8, 21.04.2009

Pan z infolinii Samsunga zapomniał o możliwości wymiany dekodera na inny, co jest najprostszym rozwiązaniem.

Zimny_
Użytkownik

(To samo, za dużo linków...)

Podaje inne linki do tego typu problemów:

http://www.nhdtv.pl/forum/showthread.ph ... 46&page=67" target="_blank" target="_blank" target="_blank

http://nhdtv.pl/forum/showthread.php?t=11946&page=7" target="_blank" target="_blank" target="_blank

no i zbiór wątków o błędach HDCP: http://www.google.pl/search?q=b%C5%82%C ... =firefox-a" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Jeśli mi nie wierzysz, odkryj którykolwiek z wątków, w każdym z nich jest jednoznaczna odpowiedź o winie dekodera Nki. W którymś z wątków na tym forum ktoś doszedł do słusznego wniosku, że jest to wina przenoszenia dźwięku przestrzennego przez HDMI. Inne platformy cyfrowe kablem HDMI puszczają tylko dźwięk stereo. Nbox puszcza też Dolby Digital. Wyłączysz DD, również błędu nie powinno być. Co do wieszania się dekodera, również wina softu.

slawek.u
Początkujący

Oczywiście że wierzę i nie neguję, że to może być wina dekodera, ale raczej nie będę wymieniać, bynajmniej na razie, czekam na ten nowy TURBO. Jeśli cena będzie przystępna, to go wezmę w październiku.
Co do kabla HDMI, to mam taki za 70 zł., średni wg mnie...

A teraz jak wspomniałem walczę z podłączeniem tego wszystkiego i tak:
TV + dekoder poprzez Component i tak chcę zostawić;
TV + kino poprzez HDMI

Mam dylemat tylko z optycznym, który mam podłączony dekoder + kino i chciałbym żeby obraz leciał przez HDMI, a dźwięk optykiem....
I mam trochę problem, bo menu w kinie (DAV-DZ660) jest po angielsku.

Zimny_
Użytkownik

zekam na ten nowy TURBO.

Jaki nowy Turbo? Coś ciekawego wypuszcza Nka?

Wracając do podłączenia. W tym kinie nie masz za dużego pola do popisu. Napisałeś wcześniej, że masz podłączony dekoder do kina przez HDMI. Tylko DVD nie ma wejścia sygnału, tylko wyjście. Tu już jest błąd, przez co może się wieszać dekoder.

TV + dekoder poprzez Component i tak chcę zostawić;

jak najbardziej ok.

TV + kino poprzez HDMI

HDMI w Twoim modelu wysyła sygnał wizyjny i dźwiękowy do LCD. Ale tym samym portem nie nadajesz sygnału do kina.

Mam dylemat tylko z optycznym, który mam podłączony dekoder + kino i chciałbym żeby obraz leciał przez HDMI, a dźwięk optykiem....

Niestety nie masz jak przesłać obrazu z dekodera do kina. Nie ma ono żadnego wejścia video. Jedną opcją na podłączenie jest tak:

kino->HDMI->LCD (obraz i dźwięk do LCD)
dekoder->component + audio->LCD (obraz i dźwięk z dekodera idzie do LCD)
dekoder->optyczny lub kabel koncentryczny-> kino (dźwięk do kina albo jednym, albo drugim kablem)
LCD->optyczny lub kabel koncentryczny-> kino (analogicznie jak wyżej) To podłączenie nie jest konieczne, jeśli nie odbierasz sygnału z innego źródła niż dekoder i DVD.
Tak powinno wszystko hulać. Jak coś źle, to pisz...

Polską instrukcje obsługi możesz ściągnąć z tej strony:
http://www.sony.pl/product/hcs-surround ... 995811.pdf

albo:
http://www.sony.pl/product/hcs-surround ... ype=manual