anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

40W5500 kilka pytań

slawek.u
Początkujący

40W5500 kilka pytań

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum - witam Wszystkich.
Od dwóch dni mam nowy TV, taki jak w tytule i w związku z tym chciałbym zadać kilka pytań:

1. TV mam podłączony kablem HDMI i Component do nboxa (recordera) n-ki oraz zwykłym kablem antenowym do kablówki. Problem polega na tym, że co jakiś czas wyskakuje mi "Błąd HDCP" i wyskakuje komunikat "Nastąpił problem z połączeniem...proszę odłączyć kabel HDMI i połączyć kablem Component" - coś takiego, nie pamiętam dokładnie. Zawiesza się nbox. Muszę wyłączyć go z sieci i włączyć wszystko na nowo, dopiero wtedy jakiś czas jest ok.
Dodam, że przez 3 lata do przedwczoraj używałem TV Samsunga LE37S71B oraz ten sam kabel HDMI i nie wystąpił ten błąd ani razu.... Także nie jest to uszkodzony ani kabel ani nbox. Wkładałem kabel w różne z 4 wejść hd i jest to samo.
Co to może być ? Coś z rozdzielczością obrazu, czy co ?

2. Czy warto coś zmieniać w ustawieniach zaawansowanych bieli, czy zostawić tak jak jest, bo nie widzę żadnej różnicy ?

3. Może głupie pytanie...ale jaki format ma ten TV ? Jakiego używać formatu ekranu smart, czy wide żeby oglądać normalnie ?

56 ODPOW. 56
slawek.u
Początkujący

Zimny napisał(a):

Jaki nowy Turbo? Coś ciekawego wypuszcza Nka?

Tak, był przedstawiony na ostatniej konferencji n-ki
http://www.nhdtv.pl/forum/showthread.php?t=13450 " target="_blank" target="_blank" target="_blank
Nowy soft z nowym wyglądem, 500 GB dysk do dyspozycji abonenta, nowy procesor, gry, multiroom, YouTube itd....tylko o cenie nie wspomnieli.

Zimny napisał(a):

kino->HDMI->LCD (obraz i dźwięk do LCD)
dekoder->component + audio->LCD (obraz i dźwięk z dekodera idzie do LCD)
dekoder->optyczny lub kabel koncentryczny-> kino (dźwięk do kina albo jednym, albo drugim kablem)

No i tak identycznie właśnie sobie też wykombinowałem :smileythumbsup: ...dzięki Zimny

Za trochę biorę się za DLNA, jak narazie czarna magia...dobrze, że żonka pojechała na nocke do pracy, bo już zaczynała narzekać, że jestem nienormalny...cały dzień spędziłem przed telewizorem... :c2

I już doszedłem do tego wg opisu paczu
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=40052&page=24 " target="_blank
jednak się trochę zawiodłem, bo myślałem, że można przeglądać wszystkie te udostępnione pliki bezprzewodowo...

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

No to Nka jako pierwsza telewizja cyfrowa zaczyna walczyć o klienta dekoderami. Brawo! Może w końcu coś się zmieni.
Takie ustawienia w tym przypadku są chyba optymalne. Cieszę się, ze mogłem pomóc :D
Co do DLNA, nie jest ciężko. Może te linki jeszcze Ci pomogą:
viewtopic.php?f=57&t=3361
viewtopic.php?f=68&t=202

Co do bezprzewodowego połączenia, z tego co czytałem, może niedługo pojawi się :D :D
Pozdrawiam!

slawek.u
Początkujący

Wracając jeszcze do tego DLNA, to uważam, że funkcja ta jest bez sensu...i tak jak dla mnie, jest to bajer. Bo skoro nie jest to połączenie bezprzewodowe, a potrzebny jest router, kabel, program w kompie, a potem to wszystko trzeba skonfigurować...to biorę Pendriva, wpinam w TV i po sprawie...bez żadnych "Alpejskich kombinacji"...
Zresztą czytając różne wątki na tym i innych forach, to widzę, że wiele ludzi się zawiodło tym DLNA. Wszyscy myśleli, że jest to coś na wzór WiFi, a tu lipa...

Tak jak w moim przypadku router ma w innym pokoju, musiałbym ciągnąc z 15 m kabla...

oldguest
Początkujący

musiałbym ciągnąc z 15 m kabla...

Ten kabel można spokojnie ciągnąc do 100m. Przy poprawnie zainstalowanej sieci nie trzeba nić konfigurować (DHCP wszystko załatwia samo), a program wystarczy mu podać folder w którym trzymamy multimedia na razie to jest wersja Beta ale umożliwi odtwarzanie wszyskich multimediów jakie mamy na komputerze a nie tylko MPEG4/2 jak w przypadku USB.
Do tego jest obsługa internetu RSS czy tapety przygotowane przez sony...

Co do Wi-Fi jak komuś bardzo przeszkadza pociągnięcie kabla można zainstalować w okolicy telewizora access pointa pracującego w trybie klienta albo mostu (zależnie na co pozwoli router) i od będzie za telewizor odbierał sygnał Wi-Fi. Ale to trzeba już skonfigurować.

slawek.u
Początkujący

Ten kabel można spokojnie ciągnąc do 100m.

Niby tak, ale ja musiałbym przejść przez dwie ściany, a potem w największym pokoju chować kabel pod podłogę (mam całą instalację schowaną "w podłodze")...także za dużo do przeróbki... :c9

zainstalować w okolicy telewizora access pointa

Tak, wiem, takie same możliwości ma dekoder n-ki który posiadam.

oldguest
Początkujący

Tak, wiem, takie same możliwości ma dekoder n-ki który posiadam.

Nie jestem na bieżąco z możliwościami N-ki ale chyba nie potrafi odbierać streamu HD przez sieć, tak samo wyświetlać/odtwarzać zdjęcia/muzykę z komputera.

slawek.u
Początkujący

No nie...ale za to ma inne możliwości związane z internetem. Inie chcę tu reklamować N-ki, ale tak jak pisałem powyżej w październiku wchodzi najnowszy model Turbo powtórzę się : http://www.nhdtv.pl/forum/showthread.php?t=13450"
Nowy soft z nowym wyglądem, 500 GB dysk do dyspozycji abonenta, nowy procesor, gry, multiroom, YouTube, nagrywarka itd....tylko o cenie nie wspomnieli.
No i już do dyspozycji 14 kanałów w HD :thumbsup:

Mam kolejne pytanka:
1. Czym się różni (poza poborem prądu) tryb "dom", a tryb "sklep" ?

2. Zauważyłem, że w tym TV kanały SD są jakieś takie "miękkie"... W poprzednim moim telewizorze LCD Samsung LE37S71B wyglądały całkiem inaczej, były takie bardziej wyostrzone...obraz oczywiście jest lepszy od Samsunga, kanały HD wręcz rewelacyjne, tylko z tymi SD kombinuję...czy coś mam w ustawieniach niepotrzebnie włączone...?
A może to kwestia przyzwyczajenia przez kilka lat do tamtego TV... :?

oldguest
Początkujący

1. Czym się różni (poza poborem prądu) tryb "dom", a tryb "sklep" ?

Wszystko jest ustawione na max-a. Całe Eco jest wyłączone. Dodatkowo po zmianie ustawień telewizor się resetuje to w/w ustawień.

Zimny_
Użytkownik

Wracając jeszcze do tego DLNA, to uważam, że funkcja ta jest bez sensu...i tak jak dla mnie, jest to bajer. Bo skoro nie jest to połączenie bezprzewodowe, a potrzebny jest router, kabel, program w kompie, a potem to wszystko trzeba skonfigurować...to biorę Pendriva, wpinam w TV i po sprawie...bez żadnych "Alpejskich kombinacji"...
(...) Wszyscy myśleli, że jest to coś na wzór WiFi, a tu lipa...

Moim zdaniem ta funkcja jest bardzo przydatna i to są dopiero jej początki, bo jest to młoda technologia. Faktycznie, szkoda że nie ma wifi, ale cóż, nie wszystko na raz. Na szczęście, jak ktoś się uprze, może podłączyć acces point o którym wspominał CS Bielsko. Więc jakby problem się po części rozwiązał. Czy jest bez sensu? Ja tak uważałem, dopóki nie zobaczyłem jak to wygląda w nowych modelach. Po krótkim skonfigurowaniu połączenia i serwera masz dostęp do praktycznie wszystkich multimediów.

Zimny_
Użytkownik

2. Zauważyłem, że w tym TV kanały SD są jakieś takie "miękkie"... W poprzednim moim telewizorze LCD Samsung LE37S71B wyglądały całkiem inaczej, były takie bardziej wyostrzone...obraz oczywiście jest lepszy od Samsunga, kanały HD wręcz rewelacyjne, tylko z tymi SD kombinuję...czy coś mam w ustawieniach niepotrzebnie włączone...?
A może to kwestia przyzwyczajenia przez kilka lat do tamtego TV... :?

Każdy telewizor w inny sposób prezentuje obraz, ale bardzo dużo zależy od ustawień jakie masz w LCD. Tam jest cały wachlarz możliwości...
Co do Nki, największym jej minusem jest to, że paruje karty z dekoderem, czyli nie można kupić innego dekodera, niż te które proponuje Nka (cyfra, polsat dają możliwość). Jakość kanałów jest ok, oferta programowa kanałów tematycznych ok, sportowa bardzo średnia (z piłki nożnej interesująca tylko liga mistrzów), filmowa średnia. W porównaniu do cyfry (która jest droższa) jesli chodzi o sport, film wychodzi bez porównania lepiej i możliwość wstawienia karty do innego dekodera.
A co do innych dekoderów, tu jest o tym wątek (KLIKNIJ. Na rynku jest dużo dekoderów mających ogromne możliwości i większość w dużym stopniu może zastąpić komputer. Szczególnie, jeśli są oparte na Linuksie. Ale to nie jest wątek o dekoderach...