Podziel się wrażeniami!
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum - witam Wszystkich.
Od dwóch dni mam nowy TV, taki jak w tytule i w związku z tym chciałbym zadać kilka pytań:
1. TV mam podłączony kablem HDMI i Component do nboxa (recordera) n-ki oraz zwykłym kablem antenowym do kablówki. Problem polega na tym, że co jakiś czas wyskakuje mi "Błąd HDCP" i wyskakuje komunikat "Nastąpił problem z połączeniem...proszę odłączyć kabel HDMI i połączyć kablem Component" - coś takiego, nie pamiętam dokładnie. Zawiesza się nbox. Muszę wyłączyć go z sieci i włączyć wszystko na nowo, dopiero wtedy jakiś czas jest ok.
Dodam, że przez 3 lata do przedwczoraj używałem TV Samsunga LE37S71B oraz ten sam kabel HDMI i nie wystąpił ten błąd ani razu.... Także nie jest to uszkodzony ani kabel ani nbox. Wkładałem kabel w różne z 4 wejść hd i jest to samo.
Co to może być ? Coś z rozdzielczością obrazu, czy co ?
2. Czy warto coś zmieniać w ustawieniach zaawansowanych bieli, czy zostawić tak jak jest, bo nie widzę żadnej różnicy ?
3. Może głupie pytanie...ale jaki format ma ten TV ? Jakiego używać formatu ekranu smart, czy wide żeby oglądać normalnie ?
Zimny napisał(a):
Jaki nowy Turbo? Coś ciekawego wypuszcza Nka?
Zimny napisał(a):
kino->HDMI->LCD (obraz i dźwięk do LCD)
dekoder->component + audio->LCD (obraz i dźwięk z dekodera idzie do LCD)
dekoder->optyczny lub kabel koncentryczny-> kino (dźwięk do kina albo jednym, albo drugim kablem)
No to Nka jako pierwsza telewizja cyfrowa zaczyna walczyć o klienta dekoderami. Brawo! Może w końcu coś się zmieni.
Takie ustawienia w tym przypadku są chyba optymalne. Cieszę się, ze mogłem pomóc
Co do DLNA, nie jest ciężko. Może te linki jeszcze Ci pomogą:
viewtopic.php?f=57&t=3361
viewtopic.php?f=68&t=202
Co do bezprzewodowego połączenia, z tego co czytałem, może niedługo pojawi się
Pozdrawiam!
Wracając jeszcze do tego DLNA, to uważam, że funkcja ta jest bez sensu...i tak jak dla mnie, jest to bajer. Bo skoro nie jest to połączenie bezprzewodowe, a potrzebny jest router, kabel, program w kompie, a potem to wszystko trzeba skonfigurować...to biorę Pendriva, wpinam w TV i po sprawie...bez żadnych "Alpejskich kombinacji"...
Zresztą czytając różne wątki na tym i innych forach, to widzę, że wiele ludzi się zawiodło tym DLNA. Wszyscy myśleli, że jest to coś na wzór WiFi, a tu lipa...
Tak jak w moim przypadku router ma w innym pokoju, musiałbym ciągnąc z 15 m kabla...
musiałbym ciągnąc z 15 m kabla...
Ten kabel można spokojnie ciągnąc do 100m.
Tak, wiem, takie same możliwości ma dekoder n-ki który posiadam.
No nie...ale za to ma inne możliwości związane z internetem. Inie chcę tu reklamować N-ki, ale tak jak pisałem powyżej w październiku wchodzi najnowszy model Turbo powtórzę się : http://www.nhdtv.pl/forum/showthread.php?t=13450"
Nowy soft z nowym wyglądem, 500 GB dysk do dyspozycji abonenta, nowy procesor, gry, multiroom, YouTube, nagrywarka itd....tylko o cenie nie wspomnieli.
No i już do dyspozycji 14 kanałów w HD
Mam kolejne pytanka:
1. Czym się różni (poza poborem prądu) tryb "dom", a tryb "sklep" ?
2. Zauważyłem, że w tym TV kanały SD są jakieś takie "miękkie"... W poprzednim moim telewizorze LCD Samsung LE37S71B wyglądały całkiem inaczej, były takie bardziej wyostrzone...obraz oczywiście jest lepszy od Samsunga, kanały HD wręcz rewelacyjne, tylko z tymi SD kombinuję...czy coś mam w ustawieniach niepotrzebnie włączone...?
A może to kwestia przyzwyczajenia przez kilka lat do tamtego TV...
1. Czym się różni (poza poborem prądu) tryb "dom", a tryb "sklep" ?
Wracając jeszcze do tego DLNA, to uważam, że funkcja ta jest bez sensu...i tak jak dla mnie, jest to bajer. Bo skoro nie jest to połączenie bezprzewodowe, a potrzebny jest router, kabel, program w kompie, a potem to wszystko trzeba skonfigurować...to biorę Pendriva, wpinam w TV i po sprawie...bez żadnych "Alpejskich kombinacji"...
(...) Wszyscy myśleli, że jest to coś na wzór WiFi, a tu lipa...
2. Zauważyłem, że w tym TV kanały SD są jakieś takie "miękkie"... W poprzednim moim telewizorze LCD Samsung LE37S71B wyglądały całkiem inaczej, były takie bardziej wyostrzone...obraz oczywiście jest lepszy od Samsunga, kanały HD wręcz rewelacyjne, tylko z tymi SD kombinuję...czy coś mam w ustawieniach niepotrzebnie włączone...?
A może to kwestia przyzwyczajenia przez kilka lat do tamtego TV...