anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

40W5500 kilka pytań

slawek.u
Początkujący

40W5500 kilka pytań

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum - witam Wszystkich.
Od dwóch dni mam nowy TV, taki jak w tytule i w związku z tym chciałbym zadać kilka pytań:

1. TV mam podłączony kablem HDMI i Component do nboxa (recordera) n-ki oraz zwykłym kablem antenowym do kablówki. Problem polega na tym, że co jakiś czas wyskakuje mi "Błąd HDCP" i wyskakuje komunikat "Nastąpił problem z połączeniem...proszę odłączyć kabel HDMI i połączyć kablem Component" - coś takiego, nie pamiętam dokładnie. Zawiesza się nbox. Muszę wyłączyć go z sieci i włączyć wszystko na nowo, dopiero wtedy jakiś czas jest ok.
Dodam, że przez 3 lata do przedwczoraj używałem TV Samsunga LE37S71B oraz ten sam kabel HDMI i nie wystąpił ten błąd ani razu.... Także nie jest to uszkodzony ani kabel ani nbox. Wkładałem kabel w różne z 4 wejść hd i jest to samo.
Co to może być ? Coś z rozdzielczością obrazu, czy co ?

2. Czy warto coś zmieniać w ustawieniach zaawansowanych bieli, czy zostawić tak jak jest, bo nie widzę żadnej różnicy ?

3. Może głupie pytanie...ale jaki format ma ten TV ? Jakiego używać formatu ekranu smart, czy wide żeby oglądać normalnie ?

56 ODPOW. 56
slawek.u
Początkujący

Zimny napisał(a):

Moim zdaniem ta funkcja jest bardzo przydatna i to są dopiero jej początki, bo jest to młoda technologia.

No może i przydatna...ale wiele osób się zawiodło, bo wszędzie się pisze o bezprzewodowej technologi DLNA a tu wieka lipa....
Powtórzę się - ja musiałbym ciągnąc kabel od routera przez dwa pokoje, a w największym rozwalać podłogę, żeby położyć kabel, mam wszystko pochowane...myślałem, że da się to wykombinować bezprzewodowo... :c9

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Faktycznie, jeśli ktoś spodziewał się bezprzewodowego podłączenia telewizora bez dokupowania dodatkowych urządzeń, to może czuć się zawiedziony. Bo jak już wcześniej pisałem, to jest możliwe tylko przy zakupieniu acces pointu. Wtedy AP ustawiasz przy LCD, do niego dochodzi jeden kabel (więc już nie jest bezprzewodowo) i wtedy na większą odległości możesz połączyć się bez przewodów z komputerem itd... Nie trzeba wtedy kombinować z kablem, ale trzeba kupić AP... Zgadzam się, do bezprzewodowego podłączenia potrzebne jest to małe urządzenie...

tomeko
Początkujący

Co do jednego slawek.u ma rację:
Reklamy SONY BRAVIA bezczelnie kłamią (to już nie jest niedopowiedzenie, albo przemilczenie czegoś). Przykład:
Wchodzę na stronę sony.pl, klikam na link "Poznaj nowe technologie telewizorów BRAVIA", Klikam na DLNA i co czytam: "DLNA ... to standard bezprzewodowej komunikacji.." - niech bedzie, jak sobie kupie access pointa, to będzie bezprzewodowo..., ale dalej jest: "Produkty firmy Sony posiadające certyfikat DLNA, takie jak telewizory BRAVIA, ... mogą łączyć się ze sobą bez zbędnych przewodów...", co już jest wierutnym kłamstwem, bo do telewizora muszę podłączyć przewód Ethernet. Ciekawe co na to UOKiK...

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

tomeko napisał(a):

"Produkty firmy Sony posiadające certyfikat DLNA, takie jak telewizory BRAVIA, ... mogą łączyć się ze sobą bez zbędnych przewodów...", co już jest wierutnym kłamstwem, bo do telewizora muszę podłączyć przewód Ethernet. Ciekawe co na to UOKiK...

Chyba trochę źle zrozumiałeś... Zobacz, dokładny cytat ze strony http://www.bravia.sony.pl " target="_blank (w załączniku dołączam screen - zdjecie strony, dla zainteresowanych):

DLNA, czyli Digital Living Network Alliance to standard bezprzewodowej komunikacji urządzeń domowej rozrywki znajdujących się w jednej sieci.

Jest dokładnie tak jak jest tam napisane. W pierwszej części Sony wyjaśnia co to jest DLNA i w 100% można się z tym zgodzić. Chociaż dokładniej pisząc, DLNA jest to organizacja zrzeszająca producentów elektroniki. Organizacja ta powstała w 2003 roku w celu standaryzacji połączeń, tak aby mogły łączyć się ze sobą różne urządzenia. Firma ta opracowała standard połączeń który nazywa się tak samo jak org. czyli DLNA. Oferuje on połączenia bezprzewodowe i przewodowe - wykorzystywane przez Sony w tej serii telewizorów Bravia. Proponuję odwiedzić ich stronę http://www.dlna.org/about_us/about/ " target="_blank Więc wszystko się zgadza.

część druga tekstu ze stron Sony:
Produkty firmy Sony posiadające certyfikat DLNA, takie jak telewizory BRAVIA, notebooki VAIO, konsole PLAYSTATION*3 czy telefony komórkowe Sony Ericsson mogą łączyć się ze sobą bez zbędnych przewodów i strumieniowo przesyłać pliki multimedialne z dowolnego miejsca w domu.

Tutaj jest wyraźnie napisane, że produkty Sony które posiadają certyfikat mogą łączyć się bez zbędnych przewodów. Czyli aby połączyć dwa urządzenia musimy użyć niezbędnego przewodu - kabla sieciowego. Nie musimy używać osobno kabla przenoszącego strumień video, strumień audio, zasilania portów - jak to było kiedyś. Mamy jeden kabel, który jest niezbędny. Zbędnych nie potrzebujemy - co informuje nas ten tekst. Nie jest napisane, że połączenie osiągamy bezprzewodowo, tylko bez zbędnych przewodów. Jeśli chcesz zajrzeć w historię połączeń różnych urządzeń ze sobą, to zobaczysz czego inżynierowie nie próbowali, jakie możliwości miały poszczególne urządzenia i ich połączenia. Gdyby nie DLNA, ciężko było by podłączyć telefon z telewizorem, albo wykorzystywać konsole do takich celów. Jest to duży krok na przód. Ja to rozumiem w ten sposób i patrząc na to racjonalnie, tak właśnie jest i nie ma tu nic niezgodnego z prawdą. Jeśli nie pasuje Ci ten sposób podłączenia, zawsze masz inne możliwości, co również udostępnia ten model telewizora.
Zachęcam do zajrzenia do załącznika, jest tam screen ze strony o której pisze przedmówca.

tomeko
Początkujący

Zimny napisał(a):

DLNA, czyli Digital Living Network Alliance to standard bezprzewodowej komunikacji urządzeń domowej rozrywki znajdujących się w jednej sieci.

Jest dokładnie tak jak jest tam napisane. W pierwszej części Sony wyjaśnia co to jest DLNA i w 100% można się z tym zgodzić.

W 100% nie można, bo nie jest to standard bezprzewodowej komunikacji, ale ogólnie standard komunikacji (przewodowej i bezprzewodowej), i nie było by się do czego przyczepić, gdyby nie stwierdzenie:
Produkty firmy Sony posiadające certyfikat DLNA, takie jak telewizory BRAVIA, notebooki VAIO, konsole PLAYSTATION*3 czy telefony komórkowe Sony Ericsson mogą łączyć się ze sobą bez zbędnych przewodów i strumieniowo przesyłać pliki multimedialne z dowolnego miejsca w domu.

Czyli połączenie pierwszego stwierdzenia z drugim implikuje wniosek, że skoro DLNA jest standardem bezprzewodowym, to produkty Sony które posiadają certyfikat mogą łączyć się bezprzewodowo. Podobnego stwierdzenia (o bezprzewodowości) używa Samsung do reklamowania WiseLink, ale u nich mogę sobie kupić moduł wifi podłączany do USB, i jak sobie dopłacę, to będę miał bezprzewodowo (czyli bezprzewodowość też trochę naciągana, ale zgodna z prawdą). W przypadku SONY nie znalazłem nigdzie możliwości połączenia czegokolwiek bez użycia przewodu w celu podłączenia z jakimkolwiek urządzeniem bezprzewodowym, ale może się mylę.
Nawet animacja na stronie z latającymi dookoła TV urządzeniami wprowadza w błąd, gdyż nie pokazuje, że aby połączyć się do TV telefonem lub komputerem potrzebują AccessPointa podłączonego przewodem. Jedynie poprawnie pokazane jest połączenie z PS3 (ale tam akurat TV nie jest podłączony z konsolą przy pomocy sieci, i certyfikat DLNA telewizora nie ma tu nic do rzeczy).

Zimny napisał(a):

Czyli aby połączyć dwa urządzenia musimy użyć niezbędnego przewodu - kabla sieciowego.

Skoro DLNA (wg SONY) jest standardem bezprzewodowym, to przewód sieciowy jest zbędny. Ja nie muszę znać wszystkich standardów (a niektórych jak nie zapłacę to nie poznam - choćby DLNA), więc skoro SONY twierdzi, że DLNA jest standardem bezprzewodowym i skoro sprzedaje urządzenia posiadające certyfikat DLNA, to znaczy, że SONY wie co pisze i wszystkie urządzenia są bezprzewodowe (no chyba że ktoś SONY oszukał, albo wyrwał kilka kartek ze specyfikacji). I od razu mówię, że podłączenie telewizora przewodem sieciowym do Access Pointa pracującego w trybie bridge'a jest podłączeniem do sieci przewodowej, w której część toru transmisyjnego przebiega powietrzem.

Zimny napisał(a):

Gdyby nie DLNA, ciężko było by podłączyć telefon z telewizorem, albo wykorzystywać konsole do takich celów. Jest to duży krok na przód. Ja to rozumiem w ten sposób i patrząc na to racjonalnie, tak właśnie jest i nie ma tu nic niezgodnego z prawdą. Jeśli nie pasuje Ci ten sposób podłączenia, zawsze masz inne możliwości, co również udostępnia ten model telewizora.

Akurat co do DLNA, to nie trzeba mnie przekonywać, jestem jego zwolennikiem i jak najbardziej jestem za jego promowaniem, ale wkurza mnie, kiedy debile od marketingu (przepraszam za sformułowanie, ale inaczej tego nazwać nie można) używają niedomówień i kłamstwa. I potem ludzie skarżą się, że DLNA to badziewie i pic na wodę. Najpierw mami się ich bezprzewodowością, a jak już sobie kupi, to okazuje się, że jej nie ma, że aby podłączyć się do sieci bezprzewodowej, to najpierw trzeba połączyć się z siecią przewodową.

slawek.u
Początkujący

Tak Zimny, nawet w fotce w której wrzuciłeś w pierwszym zdaniu jest napisane "DLNA...to standard bezprzewodowej komunikacji..."
I właśnie chodziło mi o to, że na takie coś i ja się nabrałem, i wiele osób z tego forum , i tysiące innych...ja już wiem co to jest to DLNA i na czym polega, ale powiedz ilu jest takich fachowców kupujących TV w marketach jak Ty...? ...skoro nawet sprzedawcy nie wiedzą na czym to polega i wszystkim mówią o bezprzewodowym łączeniu się komputera z telewizorem...
Myślisz, że taki zwykły szary człowiek przychodzący do sklepu i czytający reklamę DLNA o bezprzewodowej komunikacji będzie wiedział o co chodzi...bezprzewodowe, czyli bez kabla, każdy tak rozumuje.. :c2

Daniell-----
Początkujący

Ciekawy temat. Kupowalem pare miesiecy temu telewizor, tez przegladalem te strony, fora gazety. Tez mnie zainteresowalo te cale dlna, ale zrozumialem inaczej niz wy. Jest tam napisane o technologii dlna, ze jest bezprzewodowa, bo sama technologia tez jest bezprzewodowa. Pozniej pisza ze ta technologia ktora jest wykorzystywana w sony nie wymaga zbednych kabli. Nie napisali ze jest bezprzewodowa. Kurcze, zalezy jak ktos to zrozumie. Mi ten opis nie daje nic czego moge sie dowiedziec o dlna, prawie zero informacji. Nie mialem wczesniej stycznosci z nowymi telewizorami, bylem i w sumie jestem kompletnie szary w tym kierunku. Dlatego ja wszedlem glebiej o mozliwosciach dlna i tam nigdie nie znalazlem informacji ze sony uzywa bezprzewodowego. Nie bylo to dla mnie zaskoczenie, bo ten tekst co przedstwil Zimny i reszta nie wskazuje na bezprzewodowe mozliwosci polaczenia. Jestem zdania, ze najwazniejsze jest czytanie ze zrozumieniem. Te latajace produkty to niby ma byc jakis znak na bezprzewodowe podlaczenie? No prosze...
Podzielam zdanie Sławka i Zimnego. Jeśli ktos sie nie zna i sprzedawca powie mu ze mozna wszystko ze soba podlaczyc, to ta osoba moze uwierzyc. Ja nie licze na wiedze sprzedawcow, chociaz nie raz wcisneli mi jakis bubel.

Daniell-----
Początkujący

Dodam jeszcze, ze mi ta technologia wogole nie przypadla do gustu. Komputer mam podpiety na dwa sposoby. przez hdmi-hdmi, to jest jak ogladam filmy, gram w gry. Jak chce popracowac nad jakims projektem to podlaczam przez wejscie normalne komputerowe. Obraz wtedy wydaje sie duzo lepszy w sensie mniej meczy mi sie wzrok. Tak wogole to polecam takie rozwiazanie. dlna podlaczylem raz na poczatku, skonfigorowalem te serwery,ale co z tego jak inne podlaczenie daje wieksze mozliwosci.

OsiRis-----
Początkujący

Tak w skrócie:
"Centrum nowoczesnej rozrywki

Muzyka, zdjęcia i filmy - cokolwiek chcesz obejrzeć na ekranie telewizora, umożliwi Ci to bezprzewodowa technologia DLNA. Wybierz filmy zapisane na dysku Twojego komputera lub połącz telewizor z innymi cyfrowymi urządzeniami posiadającymi certyfiakt DLNA i stwórz własne centrum rozrywki."
jest to tam >>> http://www.sony.pl/product/t32-w-series/kdl-40w5500

aby DLNA stało się w 100% zadość musimy mieć to (za słownikiem):
" DIGITAL MEDIA PORT
Bezprzewodowy i łatwy w użyciu Digital Media Port (DM Port) łączy komputer PC, notebook VAIO, odtwarzacz MP3 i inny sprzęt wykorzystujący połączenia Bluetooth® z telewizorem BRAVIA lub systemem kina domowego Sony. Słuchaj swoich ulubionych utworów lub cyfrowej stacji radiowej za pośrednictwem telewizora i wypełnij wnętrze dźwiękiem niesamowitej jakości. Zgodność ze wszystkimi najważniejszymi formatami plików muzycznych - ATRAC, WMA, MP3 i AAC."

tak więc zostaliśmy oszukani tą bezprzewodowością w wersji W gdyż dostępna jest w 40Z4500

tyle z mojej strony

ja już przy remoncie mojego lokum zadbałem o kable Ethernet na całym mieszkaniu tak więc akurat wisi mi ta bezprzewodowość w tym rozwiązaniu. Routera schowałem za tv i mam N i Bravia podpiętą do netu a laptopa na WiFi ...

a Bluetooth wiemy jaki ma transfer więc rewolucji w tym i tak nie będzie :slight_smile:

OsiRis-----
Początkujący

Zimny napisał(a):

Tutaj jest wyraźnie napisane, że produkty Sony które posiadają certyfikat mogą łączyć się bez zbędnych przewodów. Czyli aby połączyć dwa urządzenia musimy użyć niezbędnego przewodu - kabla sieciowego.

Zimny nie wciskaj mi kitu.

czyli tym tokiem myślenia inżynierów - i twoim, ludzie kupują routery bezprzewodowe by łączyć się z komputerem przewodowo bez zbędnych przewodów??

nie musisz mi odpowiadać- już tego nie oczekuję.