anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

40W5500 kilka pytań

slawek.u
Początkujący

40W5500 kilka pytań

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum - witam Wszystkich.
Od dwóch dni mam nowy TV, taki jak w tytule i w związku z tym chciałbym zadać kilka pytań:

1. TV mam podłączony kablem HDMI i Component do nboxa (recordera) n-ki oraz zwykłym kablem antenowym do kablówki. Problem polega na tym, że co jakiś czas wyskakuje mi "Błąd HDCP" i wyskakuje komunikat "Nastąpił problem z połączeniem...proszę odłączyć kabel HDMI i połączyć kablem Component" - coś takiego, nie pamiętam dokładnie. Zawiesza się nbox. Muszę wyłączyć go z sieci i włączyć wszystko na nowo, dopiero wtedy jakiś czas jest ok.
Dodam, że przez 3 lata do przedwczoraj używałem TV Samsunga LE37S71B oraz ten sam kabel HDMI i nie wystąpił ten błąd ani razu.... Także nie jest to uszkodzony ani kabel ani nbox. Wkładałem kabel w różne z 4 wejść hd i jest to samo.
Co to może być ? Coś z rozdzielczością obrazu, czy co ?

2. Czy warto coś zmieniać w ustawieniach zaawansowanych bieli, czy zostawić tak jak jest, bo nie widzę żadnej różnicy ?

3. Może głupie pytanie...ale jaki format ma ten TV ? Jakiego używać formatu ekranu smart, czy wide żeby oglądać normalnie ?

56 ODPOW. 56
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Dzięki zimny, czyli trzeba pomyśleć o tej kalibracji...tylko zastanawiam się czy dałoby radę załatwić w serwisie, żeby to zrobili w ramach gwarancji...

Nie wiem czy jest możliwość zrobienia tego w ramach gwarancji, też nie wiem czy serwisy Sony robią takie rzeczy. Musiałbyś zadzwonić do nich i zapytać się. Chociaż nie wydaje mi się, żeby gwarancja obejmowała kalibracje. Ceny kalibracji są bardzo różne, zależy od miejsca w jakim się to robi. Najlepiej korzystać z firm mające doświadczenie w tym kierunku. Nie jestem w stanie żadnej firmy polecić, nie znam ich. W jakimś wątku użytkownik Daniel napisał, że zapłacił 120zł. Jak na moje oko to trochę tanio, ciekawe czy kalibracja była profesjonalna.

Zimny_
Użytkownik

Tomeko, podążając za Tobą, ciężko się chociaż po części nie zgodzić. Tylko zwróć uwagę na to, że wyjaśniając wszystko, każdy parametr, możliwości, sposoby podłączeń, można było by napisać książkę i to bardzo grubą lekturę której i tak nikt nie przeczyta, bo Nasz Naród jest z zasady leniwy. Idąc tym tokiem myślenia, zaraz możemy rozpocząć dyskusję o Hz, możliwościach USB, dynamicznym kontraście, Aplicast, "doskonałym obrazie" jaki również opisuje Sony - a zależy to od źródła sygnału, "wspaniałym wyglądzie" który jest "smukły i elegancki" - przecież są telewizory smuklejsze i bardziej eleganckie, system 24 True Cinema czyli "wyświetlanie filmów zgodnie z zamierzeniami reżysera" - potrzebny jest sygnał 24p, czyli z komputera lub BR. Takich rzeczy jest mnóstwo, są słowa i pół-słowa - które trzeba doczytać, poszukać. Dlatego uważam tak, jak napisałem w poprzedniej mojej wypowiedzi. Moim zdaniem do każdego tekstu na każdej stronie producenta można się przyczepić do sporej ilości informacji - które są przecież zarysem. Chcesz to możemy przeanalizować stronę Sony, później Panasonica, Samsunga i wszędzie znajdziemy teksty, do które narodzą nowe burzliwe wątki i zdania z którymi nie będziemy się zgadzali.
Uważam również, że jeśli ktoś jest na tyle łebski, żeby wejść na stronę Sony i znaleźć informacje dotyczącą DLNA, jeśli go zainteresuje to poszuka informacji jak to zrobić.
Najważniejsze, że taka możliwość (bezprzewodowego połączenia) jest, czy z wykorzystaniem AP, czy nie, ale jest - co jest prawdą.

tomeko
Początkujący

Tylko że "wspaniały", "doskonały" itp.. są stwierdzeniami subiektywnymi, i dla niektórych (głównie producentów) może być prawdziwe i myslę, ze trudno by było z tym polemizować, bo co dla jednych jest "doskonałe", to dla innego moze być nie do zaakceptowania. Bezprzewodowość jest natomiast faktycznym stwierdzeniem (raczej ciężko wyobrazić sobie, że coś co dla jednych jest bezprzewodowe, dla innych jest bezprzewodowe).
Z technicznego punktu widzenia zgadzam się z tobą w 100%. Tu bardziej chodzi o naciąganie klientów różnymi sztuczkami marketingowymi (dlaczego stwierdzenia o bezprzewodowości nie ma na innych narodowych stronach SONY (są za to określenia built-in, integrated.. itp)?).
Wiem, że Ciebie nie przekonam, bo posiadasz spora wiedzę i to co piszą przy opisie TV w zakładce "Podstawowe Informacje" to nic niewarty marketingowy bełkot, a od razu zaglądasz do zakładki "Dane Techniczne", ale uwierz mi, dla dużej większości kupujących "Dane Techniczne" są niezrozumiałym technicznym bełkotem i przy zakupie sugerują się zakładką "Podstawowe Informacje" i czasami "Funkcje".

Zimny_
Użytkownik

W anglojęzycznych stronach opisujących nie tylko DLNA jest używany zwrot "networking" (chyba też na brytyjskiej stronie Sony) mający wiele znaczeń w technologii, jak również w socjologii. Nazwa ta jest rozumiana jako ogół połączeń z naciskiem na komunikacje "bezkontaktową". Mówiąc o networkingu nie myśli o połączeniach kablowych, raczej o pewnej idei polegającej na "kontaktach" jednego otoczenia z drugim.
Faktycznie nie przekonasz mnie, a to z jednego powodu. Ty uważasz sam fakt podłączenia AP jako już przewodowe połączenie. Dla mnie to połączenie jest najmniej istotne. Puszkę możesz nawet przykleić do obudowy telewizora i nie widać jej. Dla mnie istotne jest to, że po podłączeniu AP możemy łączyć się z kompatybilnymi urządzeniami nie przeprowadzając kabla.
Nie chce się powtarzać, ale możliwość podłączenia puszki AP, którą mogę schować za telewizor,przez nią podłączyć np. komputer nie używając kabla jest całkowicie wystarczające.
Tekst o DLNA na stronie Sony informuje nas bezprzewodowym podłączeniu (co jest prawdziwe), ale nie informuje nas o konieczności podłączenia AP. Więc wg mnie powinieneś rozmawiać nie o bezprzewodowości a o braku umieszczenia tej informacji. Jeśli walczył byś o to, to popieram. Tylko jest jedno ALE. Jeśli taki tekst miałby pojawić się na stronie, to równie dobrze można byłoby domagać się informacji które podawałem wcześniej (np. 24p i konieczność podłączenia odtwarzacza BR itd.itd.) co jest dosyć absurdalne.
Ciągle uważam, że niewiedza jest najbardziej wrażliwym i bolącym elementem człowieka. Ten tekst (o DLNA) nie oszukuje, nie wprowadza w błąd. Zawiera mało informacji, ale tak bywa. Jakby Sony dodało gwiazdkę i napisało o podłączeniu AP, chwała im za to. Jak tego nie napiszą, to wg mnie również nie będzie to OK.
Dla mnie ten temat mimo, że ciekawy, ale robi się monotonny, za każdym razem są powtarzane te same argumenty...

tomeko
Początkujący

I tu się z tobą zgadzam. Chodzi o brak informacji... a dokładnie o jedno słowo za dużo: "bezprzewodowej", które w kontekście reklamy TV i informacji na stronie SONY jest niepotrzebne (mimo że samo sformułowanie, w którym występuje jest jak najbardziej prawdziwe), wprowadza w błąd i lepiej, żeby go nie było - nie trzeba by było umieszczać żadnych gwiazdek, dopisów małym druczkiem itp...
Dobra, kończymy temat... każdy ma swoje zdanie i niech tak zostanie, świat będzie ciekawszy :)

Zimny_
Użytkownik

I znowu nie zgadzam się (z pierwszą częścią), ale rozumiem i cenie Twoje zdanie. Do wspólnego zdania raczej nie dojdziemy, ale dyskusja była bardzo ciekawa, też pozwoliła mi spojrzeć na to z innej strony niż zawsze.

tomeko napisał(a):

Dobra, kończymy temat... każdy ma swoje zdanie i niech tak zostanie, świat będzie ciekawszy :)

Za to tutaj w 100% racja i ciekawe spostrzeżenie. :smileythumbsup:

OsiRis-----
Początkujący

wasze gdybanie jest jak afera z "i/lub czasopisma"
krótko mówiąc jest to dziwna interpretacja funkcjonalności DLNA gdzie sony wymienia swój sprzęt z tymi certyfikatami a w nich mamy (w danych technicznych )moduły WiFi np. C905 :slight_smile:
koniec tematu. Wałek się udał.

dobrze że przynajmniej telewizor pamięta wpisane adresy IP bo z zegarem i kalendarzem ma wielki problem po wyłączeniu zasilania.
pozdro 4all

slawek.u
Początkujący

Chciałbym spytać o ustawienia dźwięku dla odbioru z satelity, a dokładniej chodzi mi o ustawienia "Podwójnego dźwięku". Jak to z tym jest, co powinno być ustawione A, B, czy stereo...?
W instrukcji jest napisane, że dla programów dwujęzycznych należy wybrać A.
Dwujęzycznych, czyli jakich - mógłby mnie ktoś oświecić.
Jak macie ustawioną tą obcję, bo ja mam na "STEREO" ?

slawek.u
Początkujący

Widzę, że na temat ustawień dźwięku nie chce się nikomu odpowiadać...

laszlo-----
Początkujący

Ja, również mam opcje stereo, natomiast dwujęzyczne kanały realizuje za pomocą tunera od CP gdzie jeden kanał oferuje np. kilka języków