Podziel się wrażeniami!
WItam
Mam pytanie czy jest możliwe bezpośrednie połączenie W5740 z kompem oraz na czym polega tworzenie serwerów aby był widoczny w sieci obsługiwanej przez telewizor.( czy jest to udostępnienie plików ?).Pytam dlatego bo mam problemy z siecią , adres jest pobierany i widoczny a po podaniu DNS informuje mnie że telewizor jest skonfigurowany tylko do pracy w sieci LAN.
Pozdrawiam Aleks.p
sulik napisał(a):
... Jeżeli używasz zapory systemowej to porty te powinny być automatycznie otwarte przez WMP...
Rozwiązanie właśnie przed chwilką przetestowałem na moim 37W5500![]()
Dołączę się do dyskusji. Wczoraj u koleżanki na Z5500 konfigurowałem połączenie przez program PS3 Media Serwer, który od wczoraj polecam (można go ściągnąć tutaj.
Zasady konfiguracji połączenia są takie same jak opisał Sulik, nie będę powtarzał. Możemy połączyć bezpośrednio kablem skrosowanym, lub przez router. W zależności od routera, ustawienia sieci w LCD wpisujemy albo ręcznie albo są przydzielane automatycznie.
Jak już ściągniemy i poprawnie zainstalujemy PS3 Media Serwer, uruchamiamy go i wchodzimy w Nawigacje->Ustawienia Udostępniania. Pojawi się okienko w którym wciskamy zielony +. Wybieramy foldery które chcemy udostępnić. Jak już wybierzemy te foldery, klikamy na zapisz i restartujemy serwer (na górze powinien być taki przycisk.
Aktualizujemy listę serwerów w naszym LCD, i tam powinien być ten serwer, który stworzyliśmy. Jak wejdziemy w Home i w odpowiednie kategorie, to pojawi nam się serwer i udostępnione foldery.
Zrobiłem wszystko tak jak opisałem, wszystko hulało aż miło Jak zobaczyłem funkcjonalność DLNA w nowych modelach, to poważenie zaczynam zastanawiać się nad zmianą LCD na nowszy model.... Szkoda, że nie ma aktualizacji W4500
Widzisz Zimny dopiero możliwość transkodowania filmów pokazuje potencjał takiego serwerka. Niezależnie co masz na kompie i masz do tego kodeki będziesz mógł obejrzeć na TV Dlatego wcześniej pisałem o tym serwerze.
Dokładnie tak. Sam bym PS3 Media Serwer nie instalował, ale tak chwaliłeś... No i 100% racji. Tak czepiając się, jedyny minus to dodatkowy kabel, ale wszystkiego nie można mieć.
Nawiązując do firewalla Visty, zależy to od konfiguracji systemu, po podłączeniu sieci pyta się jak ją zdefiniować. Wtedy samemu można wprowadzić ograniczenia, lub uznać sieć za zaufaną i bez kombinowania z portami jest wtedy uzyskujemy pełen dostęp. Jest to wygodniejsze niż w XP. Generalnie przyzwyczaiłem się do Visty i nie omieszkam stwierdzić, że jest to wygodniejszy system. Na mocnym sprzęcie nie widać "zamulenia", do tego sporo użytecznych funkcji których brak w poprzedniku.
Zimny napisał(a):
Niekoniecznie. Co powiesz na te programy (udostępniają tylko zdjęcia i muzykę):
Windows Media Player 11
Nero Media Home
Twonky Media
tomeko napisał(a):
ps3mediaserver ma też dwie niezaprzeczalne zalety:
1. jest wieloplatformowe i działa na windowsie, linuksie, maku, freebsd, solarisie...
2. jest całkowicie darmowy.
proszę o pomoc, od dawna oglądam sobie zdjęcia i filmy na tv z kompa poprzez PS3 który ciągle aktualizowałem gdy pojawiały się nowe wersje beta, jednak od ok dwóch aktualizacji wstecz mam problem z filmikami .mpg, wcześniej śmigały a po kolejnej z kolei aktualizacji zamilkły, brak dźwięku także w tej najnowszej wersji *400, może ktos wie jak sobie z tym poradzić, albo ma zapisane starsze wersje bo ja niestety nie, mój mail sebarosz@wp.pl
Nowe wersje również powinny działać prawidłowo. Więc coś jest nie tak z ustawieniami, lub z ładowaniem programu. Na początek proponuję usunąć całkowicie program, uruchomić ponownie komputer i wyczyścić rejestr. Potem ponownie zainstalować PS3 MS. Rejestr możesz wyczyścić korzystając z programu typu CCleaner.
Jeszcze możesz o wysłać w wiadomości logi z programu po załadowaniu (są w drugiej zakładce w oknie PS3 ms), oraz screenu z ustawień transkodowania.
PS
Nie dublujemy wypowiedzi
wielkie dzięki za szybką reakcję, sam jestem zdziwiony tą sytuacją, zwłaszcza że dzieje się tak na dwóch różnych kompach, ale zrobię tak jak podpowiadasz może coś się zmieni, a nie masz przypadkiem gdzieś dostępu do trochę starszych wersji, chciałbym to porównać, a co do ustawień to w sumie nigdy nic nie zmieniałem i tak jak się instaluje tak zostawiam i wszystko dziłało
Być może to również kwestia jakiegoś programu który kłóci się z PS3 ms. Musiałbym poszukać starszych wersji. Być może mam u koleżanki na komputerze, bo tam chyba nie usuwałem. Pamiętasz na której wersji działało Ci poprawnie?
Najlepiej byłoby uruchomić na najnowszej wersji. Im nowsza wersja, tym więcej poprawek, stabilniejszy system... Zobaczymy co da się zrobić