anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

DAV-DZ280 i hdcp

top35-----
Początkujący

DAV-DZ280 i hdcp

Witam,
Do telewizora KDL32-W5500 podłączony przez HDMI mam dekoder z Multimedii. Telewizor mam podłączony kablem HDMI i SCART z kinem DAV-DZ280.
Przy dźwięku z głośników telewizora wszystko działa normalnie.
Gdy używam głośników z kina do puszczania fonii z TV (analogowej) działa wszystko ok. Jak przełączam na dekoder (kanały cyfrowe) - pojawia się informacja o braku Hdcp telewizora, po chwili znika a pojawia się obraz, ale nie ma fonii.
Macie jakieś rady, aby mieć fonię przez głośniki z kina?

1 ODPOWIEDŹ 1
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Masz kolego źle ustawioną konfiguracje.

top35 napisał(a):

Do telewizora KDL32-W5500 podłączony przez HDMI mam dekoder z Multimedii. Telewizor mam podłączony kablem HDMI i SCART z kinem DAV-DZ280.

Telewizor nie wysyła sygnału przez HDMI, tylko odbiera. To jest port wejścia. Tu masz dwie opcje. Podłącz dekoder kablem HDMI do kina (do portu wejścia sygnału - HDMI IN). Następnie kino podłącz kabem HDMI z telewizorem. W kinie podłączasz pod HDMI OUT, w telewizorze pod którekolwiek wejście, np HDMI 1. Teraz sygnał video i audio przechodzi przez kino, dźwięk może być puszczany przez kino, lub idzie znowu kablem HDMI do telewizora, razem z sygnałem video.
Druga opcja, to podłączyć kablem HDMI lub componentem dekoder do telewizora. Następnie kablem optycznym telewizor z kinem, albo bezpośrednio dekoder z kinem.

top35 napisał(a):

pojawia się informacja o braku Hdcp telewizora, po chwili znika a pojawia się obraz, ale nie ma fonii.

Jeśli przesyłanie dźwięku jest zablokowane przez błąd HDCP to jest to bardziej skomplikowane. Oczywiście, konfiguracje jakie podałem wcześniej mogą pomóc, ale niekoniecznie. Na pewno zmiana kabla z HDMI na component i puszczenie osobno dźwięku. Ale to nie wszystko. Zobacz, czy masz możliwość przełączenia dźwięku z cyfrowego (digital) na stereo. Jeśli tak, to na pewno pomoże.
Wracając do dekoderów Multimedii, to niestety trafił się kolejny operator mający beznadziejne dekodery powodujące to samo, co powodowały dekodery Nki. Nie jest to wina telewizora, tylko oprogramowania w dekoderze. Ciekawostka, po wpisaniu w google "HDCP dekoder Multimedii" wyskakuje mnóstwo wyników z różnymi markami telewizorów...