Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanko do użytkowników tego właśnie modelu czy mają/mieli podobny problem jak ja?Podczas oglądania czy to telewizja analogowa,cyfrowa czy też DVD obraz się rozmywa i nie pomaga tu włącznie Motionflow. Najbardziej jest to odczuwalne podczas transmisji meczu piłki nożnej (nie wiem czy to istotne ale dostawcą sygnału jest VECTRA).Postaram się to wytłumaczyć najlepiej jak umiem: przy zbliżeniu zawodnika obraz jest super lecz przy oddaleniu kamery zawodnicy którzy biegają przy lini bocznej obok trybun są rozmazani jak pikselowata gra,walka bokserska - zawodnicy na ringu super trybuny rozmazane,wyścig F1 chyba najlepiej tylko przy dużym oddaleniu widać rozmycie trawy itp..Podobnie rzecz się ma przy ogladaniu filmu przy zblizeniu twarzy super a tzw. drugi plan czyli np ściana, lub inne tła są poprostu rozmyte.Dodam że przy włączeniu DVD (nagrywarka rownież SONY RDR-HX7870) efekt rozmycia jest jakby mniejszy (dużo mniej widoczny) ale cały czas jest odczuwalny.
Jeżeli ma to jakieś znaczenie telewizor oglądam z odległości około 2 metrów.Proszę więc o poradę co to może być bo nie zdąrzyłem nawet się tą Bravią nacieszyć (mam ją 3 tygodnie).Może trzeba pogrzebać w ustawieniach?Bo nie chce od razu wołać serwisu zanim sam nie spróbuje czegoś z tym zrobić .
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Panowie w końcu mam ten dekoder HD (oczywiście Vectry bo narazie jakoś po ten Polsat nie moge się wybrać do tej pory ).We wtorek przynieśli i podłączyli .Pierwsze wrażenia kanały HD rewalacja tak jak pisaliście.W szczególności sport mecze piłki nożnej - coś pięknego.Jeżeli chodzi o kanały SD widać widoczną poprawę.Jednak wymiana dekodera i okablowania jak słusznie zauważyliście w tym poście robią dużą różnice
.Euro to jednak nie HDMI.
Jest jednak jedno ale a mianowicie błąd HDCP.Mój błąd trzeba było postawić flaszkę monterom i poprosić żeby podłączyli mi też nagrywarkę. Trochę dziwna sprawa bo przy obrazie z telewizora plansza z błędem wyskakuje na gdzieś 3 sekundy a potem wszystko śmiga jak należy.Jak przełączam na nagrywarkę od razu wyświetla się plansza z błędem i nic. Jakaś informacja że należy użyć innego kabla.Znaczy się że kabel conponent musze kupić jeszcze.
Dodam że zrobiłem wszytko jak pisze na stronie internetowej i nic nie pomogło nie przyniosło to żadnego efektu:
Jak podłączyć nagrywarkę DVD?
"Nagrywarkę DVD podłączamy do gniazda EURO (SCART). Pamiętaj, że dekoder HD musi pracować w jednym z trybów SD (CVBS, RGB, S-VIDEO). W trybie HD złącze EURO jest wyłączone!!"
Jak podłączyć nagrywarkę do dekodera HD?
Nagrywarkę należy podłączyć do wejścia EURO dekodera HD. Należy pamiętać, iż w przypadku korzystania z trybu wysokiej rozdzielczości (720 lub 1080i) złącze EURO jest wyłączane. By rozwiązać ten problem należy ustawić rozdzielczość dekodera (przycisk RES) w trybie CVBS.
poczytam sobie topik z błedem HDCP ale to już jutro dobranoc.
Napisz jaki masz model nagrywarki i jaki masz model dekodera HD. Jeśli będziesz puszczał sygnał SD, to zalety kanałów HD nie będą dostrzegane. Musisz zobaczyć, czy nagrywarka ma możliwość nagrywania obrazu po HDMI lub component.
Nagrywarka oczywiście Sony RDR-HX780.Dekoder jakaś samoróbka Vectry: STB Vectra-5800C.Musze poczytać instrukcję bo nie wiem jak to sprawdzić czy będzie nagrywać w HD.W tym tygodniu może wreszcie znajdę chwile czasu żeby kupić ten component, bo co to za przyjemność z tego dekodera HD jak moge tylko oglądać a nic nie moge nagrać. :smileyevil:
Sulik trochę się nie zrozumieliśmy mam zwykły dekoder HD bez nagrywarki.Rozumiem was że nie nagram w HD ale ja na dzień dzisiejszy nie moge nagrywać nawet w SD na nagrywarke Soniaka.Podłączone mam tak jak pisałeś i wyskakuje komunikat błąd HDCP.Czy jak podłącze przez Component zamiast HDMI to problem zniknie? bo nie mam pewności.
Kondziak żeby nagrać coś na nagrywarce Sony musisz w dekoderze przełączyć aktywne wyjście z HDMI na SCART. Robi się to przyciskiem RES na panelu przednim dekodera (u mnie w "n" na wyświetlaczu pokazuje się napis bodajże SD3 - RGB kiedy przełączone jest wyjście na SCART i pracuje ono w trybie RGB. Tylko po przełączeniu w tryb SD aktywne jest wyjście SCART do którego masz podłączoną nagrywarkę.). Włącz telewizor i przełącz na wejście do którego masz podłączoną nagrywarkę Sony. Włącz nagrywarkę i ustaw jako aktywne wejście do którego masz podłączony dekoder Vectry. Włącz dekoder i przyciskaj przycisk RES do momentu aż ujrzysz obraz na telewizorze. Tylko w ten sposób będziesz mógł coś nagrać na nagrywarce. Jak skończysz nagrywać i będziesz chciał coś oglądać w jakości HD przez HDMI to musisz ponownie przełączyć przyciskiem RES dekoder do rozdzielczości którą chcesz osiągnąć na TV np. 1080i i przełączyć telewizor na wejście HDMI do którego masz podłączony dekoder. Testowałem to u siebie tyle że na nagrywarce DVD Panasonic i to rozwiązanie działa bez problemu. Żeby nie było wątpliwości załączam rysuneczek jak miałem to podłączone. Acha u mnie nie działało nagrywanie programów zabezpieczonych przed nagrywaniem a takimi są materiały w VOD.
Sulik wszystko podłączone jak napisałeś sprawdziłem jeszcze raz.Nic z tego komunikat: Problem z HDCP.Telewizor nie posiada ochrony przed kopiowaniem (HDCP).Proszę odłączyć kabel HDMI i podłączyć telewizor przy użyciu kabla YPbPr albo nacisnąć przycisk HD/SD aby przejść w tryb DVI.Przełączyłem w tryb DVI ten sam komunikat tylko okrojony: Problem z HDCP.Telewizor nie posiada ochrony przed kopiowaniem (HDCP).Także chyba przez HDMI nie da rady albo ja nie umiem
.
Jednak bez Componenta nie da rady tak jak wcześniej sądziiłem .Dziękuje Panowie za podpowiedzi zaraz kupie na allegro i pokombinuje w następnym tygodniu jak przyjdzie.
Dziwna sprawa że przez telewizor jak idzie to nie ma błędu a przez nagrywarke to wyskakuje.Nie powinno być tak że jak błąd to powinien mieć i telewizor i nagrywarka?
Rozumiem, że przełączasz na dekoderze przyciskiem RES na wyjście SCART? Jeżeli tak to ten komunikat w ogóle nie powinien pojawiać się na wyświetlaczu dekodera, ponieważ dotyczy on jedynie wyjścia HDMI. Szczerze mówiąc nie rozumiem tego problemu i moim zdaniem to jest problem z dekoderem, jeżeli tak jak powtarzam zmieniasz aktywne wyjście w dekoderze na SCART a błąd się pojawia.
Ale żeby oglądać i nagrywać należy TV przestawić na wejście nagrywarki (a nie na HDMI czy component). Obraz musi przejść przez nagrywarkę i do telewizora. Przyciskiem RES należy ustawić RGB i dla testu odłączyć kable między TV a dekoderem.
Jeśli dekoder jest ustawiony na RGB to oczywiście NIE PUSZCZA obrazu na telewizor przez HDMI czy component dlatego wyświetla się błąd.
Przyciskiem RES należy ustawić RGB i dla testu odłączyć kable między TV a dekoderem.
sulik napisał(a):
Rozumiem, że przełączasz na dekoderze przyciskiem RES na wyjście SCART? Jeżeli tak to ten komunikat w ogóle nie powinien pojawiać się na wyświetlaczu dekodera, ponieważ dotyczy on jedynie wyjścia HDMI. Szczerze mówiąc nie rozumiem tego problemu i moim zdaniem to jest problem z dekoderem, jeżeli tak jak powtarzam zmieniasz aktywne wyjście w dekoderze na SCART a błąd się pojawia.