Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanko do użytkowników tego właśnie modelu czy mają/mieli podobny problem jak ja?Podczas oglądania czy to telewizja analogowa,cyfrowa czy też DVD obraz się rozmywa i nie pomaga tu włącznie Motionflow. Najbardziej jest to odczuwalne podczas transmisji meczu piłki nożnej (nie wiem czy to istotne ale dostawcą sygnału jest VECTRA).Postaram się to wytłumaczyć najlepiej jak umiem: przy zbliżeniu zawodnika obraz jest super lecz przy oddaleniu kamery zawodnicy którzy biegają przy lini bocznej obok trybun są rozmazani jak pikselowata gra,walka bokserska - zawodnicy na ringu super trybuny rozmazane,wyścig F1 chyba najlepiej tylko przy dużym oddaleniu widać rozmycie trawy itp..Podobnie rzecz się ma przy ogladaniu filmu przy zblizeniu twarzy super a tzw. drugi plan czyli np ściana, lub inne tła są poprostu rozmyte.Dodam że przy włączeniu DVD (nagrywarka rownież SONY RDR-HX7870) efekt rozmycia jest jakby mniejszy (dużo mniej widoczny) ale cały czas jest odczuwalny.
Jeżeli ma to jakieś znaczenie telewizor oglądam z odległości około 2 metrów.Proszę więc o poradę co to może być bo nie zdąrzyłem nawet się tą Bravią nacieszyć (mam ją 3 tygodnie).Może trzeba pogrzebać w ustawieniach?Bo nie chce od razu wołać serwisu zanim sam nie spróbuje czegoś z tym zrobić .
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Jeśli:
- przywracałeś ustawienia fabryczne w obu urządzeniach
- testowałeś połączenie na innych kablach HDMI
- zmieniałeś porty HDMI
i w końcu oddałeś telewizor do serwisu - to zrobiłeś praktycznie wszystko co mogłeś.
Jeśli to wina telewizora, to spróbowałbym jeszcze:
- zaktualizować oprogramowanie w LCD (możesz ściągnąć stąd: http://support.sony-europe.com/tvhc/tv/ ... DL-37W5500 )
- sprawdzić czy inne urządzenia podłączone pod HDMI w telewizorze mają taki sam problem.
Jeśli inne urządzenia działają poprawnie, a aktualizacja nic nie pomogła - to można wątpić w winę telewizora. Bardziej możliwe jest coś z dekoderem.
Nigdy nie miałem przyjemności korzystać z tego dekodera, ale zobacz czy:
- jest aktualizacja oprogramowania dekodera (jeśli jest taka funkcja w dekoderze, to można z jego poziomu, jeśli nie to ze strony producenta)
- wejdź w ustawienia dźwięku i zobacz czy są ustawienia Audio. Jeśli są, pozmieniaj opcje odpowiedzialne za rodzaj przesyłanego sygnału (np. z Digital na Stereo). Można też zajrzeć do ogólnych ustawień i tam zobaczyć czy są jakieś funkcje odpowiedzialne za połączenie HDMI. Jeśli są, to jakie?
- jeśli używasz jakiegoś innego oprogramowania w dekoderze, spróbuj na chwilę przywrócić oryginalne i zobaczyć czy działa
- jeśli masz możliwość - podłącz pod inny telewizor -jeśli nie będzie działał na innym - wiadomo dekoder.
- jeśli masz dekoder na gwarancji, wysłać do serwisu.
Zawsze możesz ponownie reklamować telewizor w serwisie, ale moim zdaniem nie po tej stronie jest wina.
Tak mi odpisal golden interstar .Tlumacza ze nie moga ani mozliwosci sprawdzenia na sony brawia seri W 5500.A przyczyny dzwieku na to wychdzi ze sam sobie wymyslilem od tak sobie .Oprogramowanie w TV mam jakie mi podales 1.730EA nic sie niezmienilo jak po serwisie.
Elektronika w RTV jest na tyle skomplikowaną materią, że takie rzeczy mogą się zdarzyć. Do tego dochodzi złośliwość rzeczy martwych, są sytuacje które odbiegają od standardów. Spróbuje pożyczyć ten dekoder i sprawdzić na W5xxx.
W tym przypadku możesz jeszcze raz skontaktować się z serwisem Sony i przedstawić ustalenia jakich się dowiedziałeś i zapytać ich o możliwe rozwiązanie sytuacji. Być może mają jakieś informacje na temat kompatybilności tych urządzeń, lub taka wiadomość pomoże im w znalezieniu przyczyny.
Witam Panowie po dłuższej przerwie. Potestowałem troche te podłączenie HD przez component.
1.Jeżeli chodzi o relacje sportowe wszystko wygląda pięknie (największe wrażenie robią na mnie piłka nożna i F1). Odnosze wrażenie że NSPORT ma chyba najczystszy sygnał i najlepszy dzwięk.
2.Natomiast filmy tu już pojawia się problem.Niestety nie mam odtwarzacza Blueray żeby przetestować.Jeżeli chodzi o kanały z kablówki to na wielu kanałach tło jest nadal nie wyrażne mimo przekazu w HD .Według mnie najlepiej wygląda HBO HD.Przedewszystkim rewelacyjny dzwięk.
3.O kanałach SD to chyba za bardzo nie mam co pisać ponieważ zarówno stary i nowy dekoder nie dają sobie z tym rady.Rozmycie przy bliższym podejściu do telewizora jest dość widoczne.
4.Analog - chyba każdy się ze mną zgodzi że ten telewizor został zrobiony do TV cyfrowej bo obraz w analogu wygląda katastrofalnie.
5.Gry na PS2 chodzą świetnie nie mam żadnych zastrzeżeń.Chyba się sprawdza opinia że LCD jest robiony pod gry .
6.Obraz z DVD również nie powala na kolana.Jest OK ale do HD to mu bardzo daleko.Dziwna sprawa że na płytach nagranych w Dolby Digital dzwięk z głośników jest o wiele cichszy niż zwykłe stereo. Jest to strasznie denerwujące gdyż trzeba brać pilot o podgłaśniać.
7.Dzwięk - hmm jak dla mnie te głośniczki są za słabe.Stary Trinitron o wiele lepiej grał ale w sumie nie ma się co dziwić w tamtym kineskopowcu było gdzie je upchać tu natomiast nie. Jest też drugi minus - głośniki nie radzą sobie z wysokimi tonami. Przy jakimś wybuchu np. skrzeczą czasami. Czasem również przy włączeniu telewizji analogowej głos znika na pare sekund.
8.Port USB niedopracowany - filmu z pendriva nie odczytał żadnego,muzyka OK,zdjęć też nie czyta wszystkich.
9.Wydaje mi się że odbiór po zmroku jest czystszy.Najbardziej lubie oglądać/grać jak jest noc .
10.Rewelacyjne moim zdaniem rozmieszczenie portów do podłączania urządzeń.Fajne boczne patenty bez żadnych klapek podchodzisz podłańczasz wyłańczasz i nie musisz się grzebać z tyłu telewizora.
11. Super menu do obrazu i dzwięku.Naprawde można pogrzebać w ustawieniach i nawet najbardziej wybredny odbiorca ustawi jak mu pasuje.
Jak mi się jeszcze coś przypomni to dopisze.
Reasumując czuje niedosyt.Wydając prawie rok temu na TV ponad 4 tys. spodziewałem się że to będzie ideał.Jak dla mnie to jest/było za dużo znaków zapytania i niejaśności.
Możliwości są dwie albo HD weszło za wcześnie albo telewizory nie są jeszcze w stanie tego sygnału udźwignąć. Ciekaw jestem jak to wygląda na LED-ach a potem jak będzie się sprawdzać w 3D.
Telewizor z podświetleniem diodami LED to też LCD i nie daj sobie wmówić czegoś innego zysk dla obrazu jest dopiero przy pełnym podświetleniu + wygaszanie miejscowe... odnośnie obrazu to dużo zależy od kablówki bo tutaj rozrzut w jakości oferowanego sygnału jest dość duży, od siebie gorąco polecam platformy cyfrowe.
Ravi napisał(a):
odnośnie obrazu to dużo zależy od kablówki bo tutaj rozrzut w jakości oferowanego sygnału jest dość duży, od siebie gorąco polecam platformy cyfrowe.
W przypadku telewizorów LCD jakość sygnału jest kluczowa, nie wiem jaką oferuje Vectra, ale generalnie w przypadku kablówek wygląda to naprawdę różnie. Odnośnie platform cyfrowych to Nka z tego co pamiętam ma największą liczbę kanałów HD, z kolei Cyfra+ specyficzne kanały których nigdzie indziej się nie znajdzie.
kondziak napisał(a):
1.Jeżeli chodzi o relacje sportowe wszystko wygląda pięknie (największe wrażenie robią na mnie piłka nożna i F1). Odnosze wrażenie że NSPORT ma chyba najczystszy sygnał i najlepszy dzwięk.
kondziak napisał(a):
2.Natomiast filmy tu już pojawia się problem.Niestety nie mam odtwarzacza Blueray żeby przetestować.Jeżeli chodzi o kanały z kablówki to na wielu kanałach tło jest nadal nie wyrażne mimo przekazu w HD
.Według mnie najlepiej wygląda HBO HD.Przedewszystkim rewelacyjny dzwięk.
kondziak napisał(a):
3.O kanałach SD to chyba za bardzo nie mam co pisać ponieważ zarówno stary i nowy dekoder nie dają sobie z tym rady.Rozmycie przy bliższym podejściu do telewizora jest dość widoczne.
kondziak napisał(a):
6.Obraz z DVD również nie powala na kolana.Jest OK ale do HD to mu bardzo daleko.
kondziak napisał(a):
8.Port USB niedopracowany - filmu z pendriva nie odczytał żadnego,muzyka OK,zdjęć też nie czyta wszystkich.
kondziak napisał(a):
9.Wydaje mi się że odbiór po zmroku jest czystszy.Najbardziej lubie oglądać/grać jak jest noc
.
kondziak napisał(a):
10.Rewelacyjne moim zdaniem rozmieszczenie portów do podłączania urządzeń.Fajne boczne patenty bez żadnych klapek podchodzisz podłańczasz wyłańczasz i nie musisz się grzebać z tyłu telewizora.
11. Super menu do obrazu i dzwięku.Naprawde można pogrzebać w ustawieniach i nawet najbardziej wybredny odbiorca ustawi jak mu pasuje.
kondziak napisał(a):
Reasumując czuje niedosyt.Wydając prawie rok temu na TV ponad 4 tys. spodziewałem się że to będzie ideał.Jak dla mnie to jest/było za dużo znaków zapytania i niejaśności.
kondziak napisał(a):
Tylko jak tu podzić w tym wypadku piłke nożną na canal+ z boksem na polsacie sport np.
.
Podepnę się Panowie do tematu żeby nie zaczynać nowego wątku. Wziąłem w końcu ten cyfrowy Polsat. Dekoder HD5000 jakiś dziwny bezfirmowy pewnie „autorski” Polsatu . Do telewizora mam podłączone oba dekodery HD (Polsatu i Vectry) poprzez Component i HDMI. Na pierwszy rzut oka widać że jakość obrazu na Polsacie jest lepsza czym powiem szczerze jestem zdziwiony. Widać satelita to jednak nie kablówka ale do rzeczy. Jak podłączyć oba dekodery do nagrywarki? ponieważ mam tylko jedno wejście na SCART do którego jest podłączony obecnie dekoder Vectry więc de facto chcąc cos nagrać z Polsatu musze wyjmować kabel (euro) od dekodera vectry i podłączać dekoder Polsatu (bezsens). Czy można kupić jakąś przejściówkę czy mam pójść do Vectry po PVR. W Polsacie PVR nie dostałem bo ponoć wziąłem za niski abonament i promocja na PVR mi nie przysługiwała. Poradźcie Panowie co począć
.
Czyli masz dwa dekodery, nagrywarkę i telewizor. Trzy pytania: jak masz podłączone dekodery do telewizora, jak masz podłączoną nagrywarkę do telewizora i jaki masz model nagrywarki?
Istnieje możliwość podłączenia dekoderów kablami SCART (EURO) po telewizora i połączenia nagrywarki z telewizorem tym samym kablem pod AV1. Tylko oczywiście będziesz wtedy oglądał słaby sygnał SD, bez HD. Osobiście tak był nie robił, jakość przez SCART daje wiele do zarzucenia.
Czekam na odpowiedzi, spróbujemy czegoś innego.