anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z KDL-37W5500

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Problem z KDL-37W5500

Witam
Mam pytanko do użytkowników tego właśnie modelu czy mają/mieli podobny problem jak ja?Podczas oglądania czy to telewizja analogowa,cyfrowa czy też DVD obraz się rozmywa i nie pomaga tu włącznie Motionflow. Najbardziej jest to odczuwalne podczas transmisji meczu piłki nożnej (nie wiem czy to istotne ale dostawcą sygnału jest VECTRA).Postaram się to wytłumaczyć najlepiej jak umiem: przy zbliżeniu zawodnika obraz jest super lecz przy oddaleniu kamery zawodnicy którzy biegają przy lini bocznej obok trybun są rozmazani jak pikselowata gra,walka bokserska - zawodnicy na ringu super trybuny rozmazane,wyścig F1 chyba najlepiej tylko przy dużym oddaleniu widać rozmycie trawy itp..Podobnie rzecz się ma przy ogladaniu filmu przy zblizeniu twarzy super a tzw. drugi plan czyli np ściana, lub inne tła są poprostu rozmyte.Dodam że przy włączeniu DVD (nagrywarka rownież SONY RDR-HX7870) efekt rozmycia jest jakby mniejszy (dużo mniej widoczny) ale cały czas jest odczuwalny.
Jeżeli ma to jakieś znaczenie telewizor oglądam z odległości około 2 metrów.Proszę więc o poradę co to może być bo nie zdąrzyłem nawet się tą Bravią nacieszyć :cry: (mam ją 3 tygodnie).Może trzeba pogrzebać w ustawieniach?Bo nie chce od razu wołać serwisu zanim sam nie spróbuje czegoś z tym zrobić .
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

70 ODPOW. 70
profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Nagrywarka Sony RDR-HX780 przez HDMI.
Dekoder Vectry przez Component ponieważ wyskakiwał błąd HDCP.
Dekoder Polsatu przez HDMI.
Bez PVR tu się chyba nie obejdzie? Bo przez EURO to nawet nie chce próbować bo jakość obrazu to katastrofa.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

No niestety. Telewizor nie wysyła sygnałów z Component, czy HDMI przez wyjście SCART. Związane to jest m.in z rodzajem sygnału. Pozostaje możliwość podłączenia do nagrywarki obu dekoderów, jak już wspomniałem wiąże ze słabszym sygnałem i jakością obrazu.
Dekodery PVR na pewno rozwiązały by tą opcję. Polsat chyba nie parzy kart z dekoderami, podobnie jak Vectra. Więc można by kupić jeden dekoder i w nim mieć dwie karty...

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Zimny napisał(a):

Dekodery PVR na pewno rozwiązały by tą opcję. Polsat chyba nie parzy kart z dekoderami, podobnie jak Vectra. Więc można by kupić jeden dekoder i w nim mieć dwie karty...

Kurde to jest dobry pomysł. Nigdy na ten temat nie myślałem. Jakie mogą byc koszta takiego dekodera? Czy przypadkiem wspomniane platformy nie "faworyzują" swoich dekoderów i nie będzie problemu z podłączeniem takiego niezależnego kupionego przez siebie?

Ravi-----
Początkujący

Czyli tutaj bardziej pojawia się pytanie na temat parowania kart z dekoderami jeżeli jest tak jak napisał Zimny to nie powinno być większych problemów.

Zimny_
Użytkownik

Na pewno Nka paruje. Cyfra i Polsat nie. Czyli one działają na takich dekoderach.
Koszta są różne, bardzo różne. Myślę, że rozsądna cena za taki sprzęt to ok 400zł. Oczywiście droższe bywają lepsze..
Tylko mała uwaga. Kupując taki dekoder proponuję udać się do sklepu i uzyskać zapewnienie sprzedawcy - że taki system będzie działał. Operatorzy platform cyfrowych raz na jakiś czas wymieniają karty i oprogramowanie. Tuner który kupisz powinien mieć możliwość aktualizacji swojego oprogramowania. O to też warto zapytać.

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Dziękuje Panowie za zainteresowanie.Sprawa załatwiona.Wziełem PVR w Vectrze i nagrywam na twardy dysk dekodera a dekoder polsatu podłączyłem do nagrywarki.Co ciekawe nietrzeba przełączac za każdym na RGB (tak jak w porzednim dekoderze Vectry) w ustawieniach dekodera jeżeli się coś chce nagrac więc mam kolejne udogodnienie :D.
Mała uwaga odnośnie kanałów HD? Czy u was też na filmach w HD ludziom świecą się oczy jak bym płakali przed chwilą? Może pogrzebac w ustawieniach?

Zimny_
Użytkownik

Fajne rozwiązanie. Teraz widzisz jak wygodny jest dekoder typu PVR :D
Dobre ustawienia masz pod tym linkiem, spróbuj:
viewtopic.php?f=217&t=5178

oldguest
Początkujący

Zimny napisał(a):

Na pewno Nka paruje. Cyfra i Polsat nie.

Polsat paruje karty z dekoderem. Użycie dekodera innej firmy wymusza kupienie w CP karty sparowanej z modułem CAM

Zimny_
Użytkownik

Faktycznie, oficjalnie parują. W celach edukacyjnych czytałem, że była możliwość wyciągnięcia klucza dekodera sparowanego z kartą i zastosowanie go w innym odbiorniku. Stąd mój błąd :smileyredface:

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Podepne się pod ten wątek żeby nie zaczynac nowego.
Użytkuje już dłuższy czas ten PVR i ostatnio zauwazyłem dziwny problem. Na niektórych kanałach zarywa dośc mocno obraz, tak bardzo że słychac tylko głos a zamiast obrazu czarna plama a na pozosatałych w czasie oglądanie piksele się pojawiają co jakiś czas. Trwa to kilka dni potem 2-3 tygodnie OK i znowu problem powraca. Stawiam że dekoder się wiesza albo component nie kontaktuje? Bo telewizor wykluczam. Co myślicie?