Podziel się wrażeniami!
Dlaczego Sony w Polsce wypycha stare nagrywarki bez cyfrowego tunera?.
Przecież wiadomo, że telewizja cyfrowa będzie miała coraz to większy zasięg. Jeśli kupiłem telewizor Sony, a jednym z kryteriów, jakim się kierowałem (zresztą pod wpływem reklamy) był tuner telewizji cyfrowej MPEG 4 ( http://www.bravia.sony.pl/" target="_blank), to, czemu nie mają nagrywarki. Na stronach Angielskich praktycznie nie ma nagrywarek bez cyfrowego tunera. Proszę o informację Sony Polska, od kiedy będą dostępne na naszym rynku nagrywarki z cyfrowym tunerem telewizji naziemnej z menu w języku polskim i z polska instrukcją.
Witaj
W Anglii jest powszechna naziemna telewizja cyfrowa, w Polsce nie ma jeszcze tego standardu. W kilku największych miastach w Polsce odbywa się transmisja testowa sygnału cyfrowego, którą można odbierać na telewizorach BRAVIA z tunerem DVB-T / MPEG4. Jednakże nie ma żadnej gwarancji, ze rekorder z tunerem cyfrowym będzie działał poprawnie. W związku z tym wprowadzenie do Polski rekorderów z tunerem cyfrowym jest uzależnione od oficjalnego startu transmisji cyfrowej w Polsce.
pozdrawiam
Agnieszka
Sony Poland
Nie mogę sie zgodzić z Panią Agnieszką z Sony Poland.
Jeśli Sony reklamuje tuner nowej generacji w telewizorach www.bravia.sony.pl , polecam w szczególności zakładkę 3 i 4, a naprawdę się wystraszyłem, że po 31 Lipca 2013 roku telewizor może przestać odbierać telewizję naziemną to moja decyzja była bardzo prosta, kupiłem telewizor Sony z tunerem DVB-T /MPEG-4 (obecnie w niektórych miejscowościach już można odebrać ten sygnał).
Moje pytanie jest następujące, gdzie mogę kupić w Polsce z polskim językiem i instrukcją taki rekorder, który będzie spełniał wymogi 2013 roku i nie przestanie nagrywać telewizji naziemnej, który będzie najbardziej kompatybilny z moim telewizorem SONY KDL 40W4220 i będzie też firmy SONY?
Mam być szczery to nie przyszło mi do głowy, że mogą być telewizory z cyfrowymi tunerami a rekorderów to nie dotyczy.
Pozdrawiam
Witam,
Zaciekawił mnie ten post, bo porusza wbrew pozorom dość prosty temat, na który być może nie padła jeszcze odpowiedź. Ale może zacznijmy od poczatku. O fakcie wprowadzenia w Polsce nadawania telewizji naziemnej w postaci MPEG4, można było dowiedzieć się ze źródeł UKE, już w zeszłym roku. Ale dopiero jesienią, zostały dopracowane parametry techniczne sposobu nadwania i odbierania tegoż sygnału. Firma Sony wprowadziła dużo wcześniej odbiorniki TV ( LCD ) z tunerme MPEG4, wyprzedzając informacje z UKE. W styczniu 2009, został oficjanie ogłoszony termin wprowadzenia tej fromy nadawania oraz zakresy pokrycia sygnału w poszczególnych terminach realizacji projektu ( zapraszam na stronę UKE po szczegółowe informacje ). A teraz meritum - nagrywarek z tunerem cyfrowym MPEG4 AVCHD Sony, wbrew pozorom nie ma na rynku. Sony oferuje zaledwie 2 modele z tunerem DVB-T, a nie DVB-T2, czyli MPEG4. Ponadto, MPEG4 nie musi oznaczać TV HD, a o takiej jest mowa w przypadku trensmisji w Polsce. Może być z jakością SD ( stanadard definition ) lub HD ( hig definition ). A MPEG2 - może być cyfrowy lub analogowy, ale nie poprawi to aż tak bardzo odbioru stacji naziemnych.
Reasumując - w 2009 roku nie spodziewał bym się wprowadzenia modeli z MPEG4 AVCHD, bo i nie ma po co. Nie ma aż tylu stacji, aby można było je nagrywać. Sytuacja ulegnie zmianie na przełomie roku 2009 - 2010, wtedy dopiero należy się podziewać rekorderów z tunerami MPEG4. Syganły testowane w Warszawie i w okoliach Śremu, będą od 1 czerwca 2009, już jako pełno wymiarowy program TVP.
Jak już pisałem wyżej zapraszm na stronę UKE po szczegóły http://www.uke.gov.pl" target="_blank
Mam nadzieję że jest to dość wyczerująca odpowiedź. Ale jeśli będą jeszcze jakieś wątpliwości, to chętnie w ramach posiadanej przez mnie wiedzy - wyjaśnię.
Zwykły chwyt marketingowy, kup TV Sony, bo ma tuner analogowy i cyfrowy ale w przypadku nagrywarki to już okazuje się że cyfrowy to zbytek niepotrzebny. Sam kupiłem TV Sony 40Z4500 m.in. kierując się "przyszłościowym" tunerem cyfrowym teraz chcę kupić nagrywarkę i tu "Zonk" bo nie ma sensu kupować do kompletu "nieprzyszłościowej" nagrywarki Sony. I tak Sony sama kieruje swoich klientów do Philipsa po np. DVDR5570H/58 który ma i cyfrowy i analogowy tuner.
felin napisał(a):
I tak Sony sama kieruje swoich klientów do Philipsa po np. DVDR5570H/58 który ma i cyfrowy i analogowy tuner.
Ale to nie zmienia faktu, że Sony przy TV trąbi że są tu tunery cyfrowe i analogowe natomiast przy rekorderach to już tylko analog jest wystarczający, pewnie prawdą jest to, że muszą upchnąć te stare modele, by za jakiś czas wprowadzić to co jest już w innych krajach. Wniosek jest jeden nie opłaca się obecnie kupowac nagrywarek Sony (i innych firm) bo lada moment wejdą z opcją tunera cyfrowego, a jak już kupowac w tej chwili to już wspomniany wyżej Philips choć nie doskonały aczkolwiek ma to coś czego nie ma Sony.
felin napisał(a):
a jak już kupowac w tej chwili to już wspomniany wyżej Philips choć nie doskonały aczkolwiek ma to coś czego nie ma Sony.
Ale ja się nie upieram że nagrywarka Philipsa to "cud i miód", bo to tylko przykład, być może zły ale główny wątek tego tematu to dziwna polityka Sony gdzie przy TV wychwala się obecność tunera cyfrowego twierdząc że to przyszłość, bo to i prawda, a faktem, że na polskim rynku nagrywarki Sony są starej generacji które są nieprzyszłościowe, jeśli wierzyć reklamie TV Sony, że przyszłość to sprzęt z cyfrowym tunerem.
Proszę o informacje Państwa z Sony Centre Bielsko-Biała gdzie mogę kupić nagrywarkę SONY z tunerem nowej generacji MPEG-4 AVC z menu, instrukcją i gwarancją w języku polskim. Przekaz cyfrowy to nie jakaś abstrakcja tylko powoli rzeczywistość. Sami na innych forach opisujecie, jaka to przyjemność jak odebraliście próbny sygnał w Bielsku. Obecnie w waszej gazetce z lutego
www.sony-centre.pl/pdf/2009-02_Sony%20C ... avfrjvt563
reklamujecie na całego, prawie na każdej stronie gdzie jest TV cyfrowy tuner MPEG-4 AVC. Jestem posiadaczem telewizora Sony z takim tunerem i mam potrzebę dokupić do niego nagrywarkę, która będzie taki sygnał odbierała. Nie interesują mnie muzealne eksponaty które sa obecnie wysprzedawane. Proszę Państwa o radę, ponieważ to wy miedzy innymi reklamujecie tunery cyfrowe w swoich gazetkach, a ja jestem klientem, który posiada telewizor i chce dokompletować sobie resztę kompatybilnego sprzętu. Albo po prostu nie czarujcie ludzi czymś do czego nie jesteście jeszcze przygotowani.