anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czemu na polski rynek Sony wypycha nagrywarki bez DVB-T

tomblank
Początkujący

Czemu na polski rynek Sony wypycha nagrywarki bez DVB-T

Dlaczego Sony w Polsce wypycha stare nagrywarki bez cyfrowego tunera?.
Przecież wiadomo, że telewizja cyfrowa będzie miała coraz to większy zasięg. Jeśli kupiłem telewizor Sony, a jednym z kryteriów, jakim się kierowałem (zresztą pod wpływem reklamy) był tuner telewizji cyfrowej MPEG 4 ( http://www.bravia.sony.pl/" target="_blank), to, czemu nie mają nagrywarki. Na stronach Angielskich praktycznie nie ma nagrywarek bez cyfrowego tunera. Proszę o informację Sony Polska, od kiedy będą dostępne na naszym rynku nagrywarki z cyfrowym tunerem telewizji naziemnej z menu w języku polskim i z polska instrukcją.

19 ODPOW. 19
Agnieszka27
Początkujący

Witaj

W Anglii jest powszechna naziemna telewizja cyfrowa, w Polsce nie ma jeszcze tego standardu. W kilku największych miastach w Polsce odbywa się transmisja testowa sygnału cyfrowego, którą można odbierać na telewizorach BRAVIA z tunerem DVB-T / MPEG4. Jednakże nie ma żadnej gwarancji, ze rekorder z tunerem cyfrowym będzie działał poprawnie. W związku z tym wprowadzenie do Polski rekorderów z tunerem cyfrowym jest uzależnione od oficjalnego startu transmisji cyfrowej w Polsce.

pozdrawiam

Agnieszka
Sony Poland

tomblank
Początkujący

Nie mogę sie zgodzić z Panią Agnieszką z Sony Poland.
Jeśli Sony reklamuje tuner nowej generacji w telewizorach www.bravia.sony.pl , polecam w szczególności zakładkę 3 i 4, a naprawdę się wystraszyłem, że po 31 Lipca 2013 roku telewizor może przestać odbierać telewizję naziemną to moja decyzja była bardzo prosta, kupiłem telewizor Sony z tunerem DVB-T /MPEG-4 (obecnie w niektórych miejscowościach już można odebrać ten sygnał).
Moje pytanie jest następujące, gdzie mogę kupić w Polsce z polskim językiem i instrukcją taki rekorder, który będzie spełniał wymogi 2013 roku i nie przestanie nagrywać telewizji naziemnej, który będzie najbardziej kompatybilny z moim telewizorem SONY KDL 40W4220 i będzie też firmy SONY?
Mam być szczery to nie przyszło mi do głowy, że mogą być telewizory z cyfrowymi tunerami a rekorderów to nie dotyczy.
Pozdrawiam

Pietrek
Początkujący

Witam,
Zaciekawił mnie ten post, bo porusza wbrew pozorom dość prosty temat, na który być może nie padła jeszcze odpowiedź. Ale może zacznijmy od poczatku. O fakcie wprowadzenia w Polsce nadawania telewizji naziemnej w postaci MPEG4, można było dowiedzieć się ze źródeł UKE, już w zeszłym roku. Ale dopiero jesienią, zostały dopracowane parametry techniczne sposobu nadwania i odbierania tegoż sygnału. Firma Sony wprowadziła dużo wcześniej odbiorniki TV ( LCD ) z tunerme MPEG4, wyprzedzając informacje z UKE. W styczniu 2009, został oficjanie ogłoszony termin wprowadzenia tej fromy nadawania oraz zakresy pokrycia sygnału w poszczególnych terminach realizacji projektu ( zapraszam na stronę UKE po szczegółowe informacje ). A teraz meritum - nagrywarek z tunerem cyfrowym MPEG4 AVCHD Sony, wbrew pozorom nie ma na rynku. Sony oferuje zaledwie 2 modele z tunerem DVB-T, a nie DVB-T2, czyli MPEG4. Ponadto, MPEG4 nie musi oznaczać TV HD, a o takiej jest mowa w przypadku trensmisji w Polsce. Może być z jakością SD ( stanadard definition ) lub HD ( hig definition ). A MPEG2 - może być cyfrowy lub analogowy, ale nie poprawi to aż tak bardzo odbioru stacji naziemnych.
Reasumując - w 2009 roku nie spodziewał bym się wprowadzenia modeli z MPEG4 AVCHD, bo i nie ma po co. Nie ma aż tylu stacji, aby można było je nagrywać. Sytuacja ulegnie zmianie na przełomie roku 2009 - 2010, wtedy dopiero należy się podziewać rekorderów z tunerami MPEG4. Syganły testowane w Warszawie i w okoliach Śremu, będą od 1 czerwca 2009, już jako pełno wymiarowy program TVP.
Jak już pisałem wyżej zapraszm na stronę UKE po szczegóły http://www.uke.gov.pl" target="_blank
Mam nadzieję że jest to dość wyczerująca odpowiedź. Ale jeśli będą jeszcze jakieś wątpliwości, to chętnie w ramach posiadanej przez mnie wiedzy - wyjaśnię.

felin-----
Początkujący

Zwykły chwyt marketingowy, kup TV Sony, bo ma tuner analogowy i cyfrowy ale w przypadku nagrywarki to już okazuje się że cyfrowy to zbytek niepotrzebny. Sam kupiłem TV Sony 40Z4500 m.in. kierując się "przyszłościowym" tunerem cyfrowym teraz chcę kupić nagrywarkę i tu "Zonk" bo nie ma sensu kupować do kompletu "nieprzyszłościowej" nagrywarki Sony. I tak Sony sama kieruje swoich klientów do Philipsa po np. DVDR5570H/58 który ma i cyfrowy i analogowy tuner.

oldguest
Początkujący

felin napisał(a):

I tak Sony sama kieruje swoich klientów do Philipsa po np. DVDR5570H/58 który ma i cyfrowy i analogowy tuner.

Nie jestem specjalistą od Philipsa ale po 2 minutach googlowania wynika że w/w nagrywarka ma dekoder tylko DVB-T MPEG2 i na razie np. ze skrzycznego nadają MPEG2. A jak już będą nadawać oficjalnie w MPEG4/AVCHD to w/w nagrywarka i tak nie będzie działać więc pisanie że Philips ma cyfrowy dekoder to trochę mało bo i tak go nie wykorzystamy. Do telewizora Sony który nie ma MPEG4 można włożyć jeszcze kartę transkodującą z MPEG4 na 2 ale do nagrywarki chyba nie ma takiej możliwości.

felin-----
Początkujący

Ale to nie zmienia faktu, że Sony przy TV trąbi że są tu tunery cyfrowe i analogowe natomiast przy rekorderach to już tylko analog jest wystarczający, pewnie prawdą jest to, że muszą upchnąć te stare modele, by za jakiś czas wprowadzić to co jest już w innych krajach. Wniosek jest jeden nie opłaca się obecnie kupowac nagrywarek Sony (i innych firm) bo lada moment wejdą z opcją tunera cyfrowego, a jak już kupowac w tej chwili to już wspomniany wyżej Philips choć nie doskonały aczkolwiek ma to coś czego nie ma Sony.

oldguest
Początkujący

felin napisał(a):

a jak już kupowac w tej chwili to już wspomniany wyżej Philips choć nie doskonały aczkolwiek ma to coś czego nie ma Sony.

Ale ten cyfrowy tuner to jest tak jak by go nie było ponieważ i tak nie będzie działał! Nie rozumiem Pana stanowiska.

felin-----
Początkujący

Ale ja się nie upieram że nagrywarka Philipsa to "cud i miód", bo to tylko przykład, być może zły ale główny wątek tego tematu to dziwna polityka Sony gdzie przy TV wychwala się obecność tunera cyfrowego twierdząc że to przyszłość, bo to i prawda, a faktem, że na polskim rynku nagrywarki Sony są starej generacji które są nieprzyszłościowe, jeśli wierzyć reklamie TV Sony, że przyszłość to sprzęt z cyfrowym tunerem.

tomblank
Początkujący

Proszę o informacje Państwa z Sony Centre Bielsko-Biała gdzie mogę kupić nagrywarkę SONY z tunerem nowej generacji MPEG-4 AVC z menu, instrukcją i gwarancją w języku polskim. Przekaz cyfrowy to nie jakaś abstrakcja tylko powoli rzeczywistość. Sami na innych forach opisujecie, jaka to przyjemność jak odebraliście próbny sygnał w Bielsku. Obecnie w waszej gazetce z lutego
www.sony-centre.pl/pdf/2009-02_Sony%20C ... avfrjvt563
reklamujecie na całego, prawie na każdej stronie gdzie jest TV cyfrowy tuner MPEG-4 AVC. Jestem posiadaczem telewizora Sony z takim tunerem i mam potrzebę dokupić do niego nagrywarkę, która będzie taki sygnał odbierała. Nie interesują mnie muzealne eksponaty które sa obecnie wysprzedawane. Proszę Państwa o radę, ponieważ to wy miedzy innymi reklamujecie tunery cyfrowe w swoich gazetkach, a ja jestem klientem, który posiada telewizor i chce dokompletować sobie resztę kompatybilnego sprzętu. Albo po prostu nie czarujcie ludzi czymś do czego nie jesteście jeszcze przygotowani.