Podziel się wrażeniami!
Witam,
Czy w SONY DVP-NS708H można zmienić wielkość napisów?
Wyczytałem, że w poprzednim modelu DVP-NS78 nie można, ten jest niby jego lepszym następcą, więc rozumiem, że powinien posiadać taką opcję.
Wiem, że mogę sobie skonwertować film i dograć do niego napisy, ale takie rozwiązanie mnie nie zadowala.
Proszę o odpowiedź.
Z tego co wiem w tej materii się nic nie zmieniło. A raczej bym powiedział że dzieje się w druga stronę (Blu-Ray-e nie odtwarzają w ogóle DivX-ów). A zmiana między modelami to kosmetyka.
Ok, dzięki
Witam!
Od wczoraj jestem posiadaczem tego playera i muszę z przykrością stwierdzić, że zawiodłem się na firmie Sony.
Po awarii Manty zmuszony zostałem do zakupu nowego sprzętu do odtwarzania DivX i z racji posiadania niemal wszystkiego od Sony (TV, PS3, kino) wybór mógł być tylko jeden.
A tu taka niespodzianka.
O ile do samego odtwarzania DVD nie mam zastrzeżeń (działa pięknie, dźwięk daje czadu i obraz jest "bliski" BD) o tyle w przypadku wspomnianych filmów DivX - leży kompletnie.
W skrócie:
- obraz z DivX nie wypełnia ekranu (40' FullHD) tylko jego centrum ze znaczną czarną ramką!! Zoom w odtwarzaczu jest zbyt duży, w przeciwieństwie do PS3 nie rozciąga do pełnego ekranu tylko znacznie za dużo, a formatowanie obrazu w TV sprawia (i tu przechodzę do kolejnej wady), że napisy znikają poniżej obrazu filmu.
- napisy są nie do ruszenia! Brak opcji ich pozycjonowania!
- szare tło napisów jest nie do wyłączenia!
Jako, że na update softu widzę, że nie ma co liczyć, zastanawiam się jak TAKI producent pozwala sobie w dzisiejszych czasach na TAKIE niedoróbki!?? Przecież to podstawy DivX. Gdyby nie mój sentyment do marki poważnie zastanowiłbym się nad tym zakupem gdybym wiedział co mnie czeka. Dodam tylko, że nie dla DivXów gromadziłem taki zestaw, ale przy jakości naszych telewizji (czyt. ofertach i cenach) i sklepowych wydaniach (terminy oraz ponownie oferty i ceny) bycie na bierząco z LOST czy PRISON BREAK wymaga takich kompromisów jak AVI.
Shame on you SONY!
A czemu nie skorzystał Pan z odtwarzania DivX na PS3?? Z tego co wiem to PS3 obsługuje też strema z komputera (czyli komputer dekoduje daje napisy i wysyła obraz do PS3 przez siec). Chodź osobiście tego nie testowałem to czytałem że ktoś to uruchomił. Po za tym możliwość postawienia linuxa i tam to już można robić co się chce.
Domyślam się, że gazza kupił sobie PS3 do gier, a dvd do oglądania filmów. To chyba normalne, że jak kupuję auto to chciałbym nim jeździć, a holowanie przez inny samochód mnie nie zadowala. Chyba nie żądamy cudów, chcemy tylko mieć możliwość oglądania filmów w odpowiedniej jakości, na co chyba stać taką markę jak Sony.
Rozumiem, że mógłbym być nie zadowolony z Manty, specjalnej awantury bym nie robił, bo czego się można spodziewać po takiej firmie i wydanych paru złotych, ale co do Sony to myślałem, że jest to firma, która trzyma jakiś standard i stara się zadowolić klienta. Niestety pomyliłem się.
Jest tylko jeden plus tego wszystkiego, myślę w tej chwili nad zakupem kina domowego i już przynajmniej wiem jakiego sprzętu mam unikać. Nie zamierzam rozczarować się po raz kolejny.
JohnyX napisał(a):
która trzyma jakiś standard i stara się zadowolić klienta
gazza napisał(a):
O ile do samego odtwarzania DVD nie mam zastrzeżeń (działa pięknie, dźwięk daje czadu i obraz jest "bliski" BD)
Sprawy mają się tak:
- PS3 kupiłem do grania (sporadycznie Blu Ray)
- NS708H kupiłem dla DVD/DiVx, gdzie DVD odtwarza pięknie, a DiVx poniżej krytyki! Co z tego, że niby upscaluje jak na 40' Bravii wyświetla małe okno filmu (PS3 i Manta radzą sobie z tym lepiej - rozciągają do pełnego ekranu), a jeśli nawet rozciągnę obraz korzystając z funcji TV - napisy uciekają pod ekran (Manta za 100zł ma pozycjonowanie i określanie rozmiaru napisów!).
Reasumując: SONY daje radę, ale wyraźnie zaniedbuje tę (DiVx) gałąź mediów. Co dziwne, bo do pełni szczęścia niewiele potrzeba.
Co do fajnego sprzętu i oglądania DivXów - gdyby nie nasza zaściankowa rzeczywistość i chore ceny dostawców platform cyfrowych wszystkie nowe rewelacyjne seriale oglądałbym w HD, a nie zasysał w DiVx z netu. No ale cóż - najwyraźniej nie można mieć wszystkiego. Szkoda, że takie małe detale odtwarzacza mojego ulubionego producenta stanęły na przeszkodzie.
Pozdrawiam!