Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam powyższy ampituner, telewizor KDL-46W4710, PS3 80GB i dekoder UPC HD. Wszystko podłączone kablami HDMI do ampitunera, a amplituner do głośników 5.1. Ustawilem co umiałem (nie za dużo:) - wykonalem automatyczną kalibrację w wersji Quick.
Teraz jest tak:
1. jak włączę telewizor na odbór sygnału analogowego (z tunera telewizora) nie słychać dźwięku z glosników w ogóle
2. przy CD i dekoderze UPC grają tylko 2 przednie głośniki (choć słuchając radia można wybierać różne efekty)
3. przy odtwarzaniu płyt BD i wybraniu dźwieku True HD lub Master Audio "dzieją się cuda" np. tylne glośniki odtwarzają tylko wysokie tony, a cała reszta gra bez wysokich, albo dźwięk jest przesadnie "uprzestrzenniony i przebasowany", itd.
Nic z tego nie rozumiem - najchętniej tak bym wszystko ustawił, żeby było najlatwiej obsługiwać i żeby zawsze dźwięk był ze wszystkich glośników.
rzyszlo mi na myśl, że może dekoder UPC i PS3 podłączę do TV, a Amplituner ustawię na jakąś glośność i będzie latwiej, ale nie wiem czy tak można i jak ustawić ten ampituner, żebym był (w miarę) zadowolony.
Czy naprawdę trzeba używac 3 pilotow i kilkunastu guzikow, żeby obejrzeć TV, film z płyty lub zagrać w grę.
Mógł by Pan podać dokładniejszy sposób w jaki Pan podłaczył sprzęt.
1. Podejrzewam że zapomniał Pan podłączyć dodatkowo telewizor z amplitunerem kablem optycznym. Potem wyszukać urządzenia HDMI w menu telewizora powinno się uaktywnić Bravia Sync. Jeśli Pan chce żeby dzwięk zawsze szedł na kino odszukać w telewizorze funkcji dzięku i ustawić na "Zestaw audio" w innym wypadku dzwięk będzie kierowany do kina tylko po wywołaniu funkcji "theatre".
2. A co ma Pan podłączone do CD? Może dekoder USC podaje dźwięk stereo? Podłączone ma Pan tylko złączem HDMI?
3. Amplituner i TV można by obsługiwać jednym pilotem na pewno potrafi to pilot od telewizorów serii Z i X (ma 3 programowalne tryby pracy). Z PS3 ze względu na to że jest sterowane przez bluetooth sterować jednym pilotem się nie da. Dekoderem UPC pilotem od TV sterować się nie da polecam zakup jakiegoś programowalnego pilot np. Sony RM-VL1400.
Mógł by Pan podać dokładniejszy sposób w jaki Pan podłaczył sprzęt.
1. Podejrzewam że zapomniał Pan podłączyć dodatkowo telewizor z amplitunerem kablem optycznym. Potem wyszukać urządzenia HDMI w menu telewizora powinno się uaktywnić Bravia Sync. Jeśli Pan chce żeby dzwięk zawsze szedł na kino odszukać w telewizorze funkcji dzięku i ustawić na "Zestaw audio" w innym wypadku dzwięk będzie kierowany do kina tylko po wywołaniu funkcji "theatre".
Zrobiłem (chyba:) teraz jak ampituner jest włączony mogę sterowac ampli tunerem za pomocą pilota od telewizora, a jak go wyłączę telewizor wyświetla komunikat, że „system audio” jest niedostępny (czy jakoś tak i że telewizor wlącza swoje głośniki).
2. A co ma Pan podłączone do CD? Może dekoder USC podaje dźwięk stereo? Podłączone ma Pan tylko złączem HDMI?
Nic nie mam podłączone – do HDMI1 jest podłączony dekoder UPC, do HDMI2 jest podłączone PS3, HDMI OUT jest podłączone do HDMI1 TV, który się nazywa w TV „System Audio”.
3. Amplituner i TV można by obsługiwać jednym pilotem na pewno potrafi to pilot od telewizorów serii Z i X (ma 3 programowalne tryby pracy). Z PS3 ze względu na to że jest sterowane przez bluetooth sterować jednym pilotem się nie da. Dekoderem UPC pilotem od TV sterować się nie da polecam zakup jakiegoś programowalnego pilot np. Sony RM-VL1400.
W instrukcji od amplitunera napisali że ma wyuczalny pilot, (o tym z TV nie wiedziałem, że można go zaprogramować) , ale to są szczegóły chcę mieć automatycznie najlepszy dźwięk ze wszystkich tych urządzeń, bo kosztowało mnie to (TV, Amplituner, PS3, Mission z serii 7 itd. Obecnie wolę to sprzedać za pól ceny niż zwariować.
To na którym urządzeniu wybiera Pan dźwięk Dolby TrueHD na PS3? Jeśli tak proszę spróbować zaktualizować oprogramowanie w PS3 do najnowszej wersji (należy podłączyć konsolę do internetu i wybrać z menu upadate softu)
A dekoderze UPC proszę w jakiś sposób sprawdzić w jakim standardzie dźwięku są dawane programy. Powinna być jakaś funkcja info.
Jeśli w amilitunerze jest programowalny pilot w instrukcji powinien być rozdział dotyczący obsługi innych urządzeń oraz jeśli to potrzebne wpisania do pilota odpowiednich kodów tak aby mógł sterować telewizorem.
To na którym urządzeniu wybiera Pan dźwięk Dolby TrueHD na PS3? Jeśli tak proszę spróbować zaktualizować oprogramowanie w PS3 do najnowszej wersji (należy podłączyć konsolę do internetu i wybrać z menu upadate softu)
A dekoderze UPC proszę w jakiś sposób sprawdzić w jakim standardzie dźwięku są dawane programy. Powinna być jakaś funkcja info.
Jeśli w amilitunerze jest programowalny pilot w instrukcji powinien być rozdział dotyczący obsługi innych urządzeń oraz jeśli to potrzebne wpisania do pilota odpowiednich kodów tak aby mógł sterować telewizorem.