Podziel się wrażeniami!
Mam pytanie- jak korzystać z funkcji BonuView rzekomo zaszytej w odtwarzaczach SONY na rok 2008 /dotyczy 350/550 oraz 5000/ skoro na pilocie nie ma żadnych przycisków do jej obsługi
U konkurencji /Pioneer/ funkcje te obsługiwane są przez dwa dedykowane przyciski na pilocie opisane jako:
- Secondary Audio
- Secondary Video
Oprócz tego są oczywiscie klasyczne przyciski wyboru scieżki audio, napisów oraz "kąta" czyli Angle... Instrukcja obsługi milczy na ten temat jak zaklęta
Witam
Przesyłam link do instrukcji z dokładnym wyjaśnieniem korzystania z funkcji BonusView (strona 35)
http://www.sony1.net/res/attachment/file/47/1223390150647.pdf
Mam nadzieję, że okaże się pomocna.
pozdrawiam
Agnieszka
Sony Poland
Agnieszka27 napisał(a):
Witam
Przesyłam link do instrukcji z dokładnym wyjaśnieniem korzystania z funkcji BonusView (strona 35)
http://www.sony1.net/res/attachment/file/47/1223390150647.pdf
Mam nadzieję, że okaże się pomocna.
pozdrawiam
Agnieszka
Sony Poland
Zimny napisał(a):
Niestety podany link nie działa (przynajmniej u mnie), ...
Proszę Panstwa- wolne żarty. Instrukcję obsługi juz posiadam. Ba ! Nawet ściągnałem sobie manuale do modeli siostrzanych czyli 550 i 5000 - tam również o BonusView pisze...praktycznie tyle że JEST.... i tyle. Instrukcja zajmuje sie tylko opisaniem jak zainstalować pamięć typu Pendrive a dalej ? Jedna wielka niewiadoma
Cytat za instrukcją:
Niektóre płyty BD-ROM zawierają dodatki
i inne dane, które można pobrać do pamięci
zewnętrznej (lokalnego nośnika danych).
1 Wy³¹cz odtwarzacz.
2 W³ó¿ pamiêæ zewnêtrzn¹
(dostarczon¹) do gniazda EXT z ty³u
odtwarzacza.
Pamięć zewnętrzna jest wykorzystywana
jako lokalny nośnik danych.
Upewnij się, że pamięć zewnętrzna jest
prawidłowo włożona do odtwarzacza
(strona 24).
3 Pod³¹cz odtwarzacz do sieci
komputerowej (strona 25).
4 W³¹cz odtwarzacz.
5 Zmieñ ustawienie parametru „BD
Internet Connection” z menu „BD/DVD
Viewing Settings” na „Allow” (strona
53).
6 W³ó¿ p³ytê BD-ROM z materia³ami
BonusView / BD-Live.
Sposób postępowania zależy od płyty.
Zapoznaj się z opisem dostarczonym
z płytą.
Kasowanie danych z pamiêci zewnêtrznej
Można skasować zbędne dane.
1 Naciśnij przycisk HOME.
2 Przyciskami „Video”.
3 Przyciskiem M lub m wskaż wariant „BD
Data” i naciśnij przycisk ENTER.
4 Wskaż nazwę płyty i naciśnij przycisk
OPTIONS.
5 Wskaż wariant „Erase” i naciśnij
przycisk ENTER.
6 Wskaż wariant „OK” i naciśnij przycisk
ENTER.
Usunięte zostaną dane
I to jest wszystko. Zrobiłem rozeznanie - oprócz Pioneera, także firma PANASONIC w swoich odtwarzaczach /a raczej pilotach do nich/ umieszcza dedykowane funkcji BonusView przyciski czyli - SECONDARY AUDIO i PiP
W SONY - z tego co pisze kolega wyżej- wynika że trzeba będzie sie wpierw poprzedzierać 5 minut przez menu aby znaleźć własciwą opcję i ją właczyć a następne 5 minut po to by ją wylączyć. Tak to w tej chwili rozumiem.
Konkurencja ma instrukcję opisaną w sposób następujący /nie napiszę jaka to marka aby nie być posądzonym o kryptoreklamę/ - o komforcie obsługi funkcji BonusView w takim wykonaniu - wogóle nie ma co pisać. Przepaść
Switching the secondary video
Use the procedure below to switch the secondary video (Picture-in-
Picture) recorded on the BD-ROM.
During playback, press SECONDARY VIDEO.
• The current secondary video stream and total number of
recorded secondary video streams are displayed on the TV
screen and on the player’s front panel display. When pressed
again, the secondary video stream switches.
• The secondary video streams can also be switched using /.
• The secondary video streams can also be switched by selecting
Secondary Video from the TOOLS menu.
• Secondary video mark is displayed for scenes at which
secondary video is recorded.
A zatem jak widać- można to zrobić prosto, solidnie a co najważneijsze - zrozumiale dla użytkownika zamaist gmatwać obsługę urządzenia i utrudniać życie użytkownikowi. O ile takie braki są do wybaczenia przy urzadzeniu klasy 350 to nie mogę zrozumieć dlaczego został w ten sam sposób okaleczony sztandarowy model BluRay f-y SONY - model 5000...
Rozumiem, ze nie wszystkie rozwiązania się nam podobają ale w tym wypadku nie bardzo rozumiem gdzie tkwi rzeczywisty problem. Funkcje BonusView póki co testowałem jedynie w sklepie w 550 (zresztą wkrótce kupie 350 jednak) ale co za problem wejść w Bonus w menu filmu BD. Mi zajęło to 5 sekund. Piszę to beż żadnych złośliwości do nikogo, po prostu nie rozumiem tego problemu.
Na pewno włączenie BV z poziomu pilota może być wygodniejsze. Ale włączenie z poziomu menu nie sprawia żadnego problemu i zajmuje parę sekund. Nie wiem, może to jest przyzwyczajenie z oglądania filmów DVD, tylko tam, żeby włączyć coś innego, trzeba było wyjść z filmu do głównego menu i dopiero zmienić interesujące nas opcje. A tu w trakcie projekcji filmu, naciskasz odpowiedni przycisk, w zależności od ułożenia menu przesuwasz strzałką 2-3 razy akceptujesz, włączasz to co chcesz z Bonusów. Nie wiem, jak z tym możesz męczyć się 5 minut Druga sprawa, co chwilę tego nie włączasz, tylko (w moim przypadku) jak film był ciekawy, to oglądając go drugi raz urozmaicasz go w ten sposób.
Panowie- pamietajcie że dostep do pewnych tresci bezposrednio z poziomu filmu - tzw "pop-up menu" - może byc utrudniony. Wówczas, chcąc nie chcąc- trzeba wyjsc do menu głównego...
Podobnie rzecz sie miala z niektórymi filmami DVD gdzie sciezkę audio i/lub napisy mozna było wybrać tylko z poziomu głównego menu a wszelkie operacje na ścieżce audio były w trakcie filmu przyblokowane.... Do tego należy dorzucić jeszcze kwestie zwiazane z organizacją menu podręcznego danej płyty. Nawet jeśli będzie mozliwość włączenia PiP w trakcie oglądania dysku - bardzo dużo zależy od organizacji takiego menu. W niektorych wydaniach dostęp będzie prosty, w innych pogmatwany a w jeszcze innych...niemożliwy
Dlatego uważam za skandaliczne pominięcie przycisków "secondary" na pilocie.
O przeglądaniu poklatkowym juz wogóle nie będę wspominał....Dość powiedzieć że każdy magnetowid VHS to miał...