Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich, niedawno kupiłem Bravię 40W5740, jeśli mogę to poproszę o kilka rad :
1. jak uniknąć teatralnego obrazu (jak w "brazylijskim serialu") aby zachować b. dobry obraz ?
2. jest możliwość sterowania kanałami pilotem od telewizora jeśli mam cyfrowy dekoder (Aster - podłączenie do TV kablem HDMI.) ?
3. czy funkcja PIP daje możliwość podglądu innego programu telewizyjnego ?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
1. Nie rozumiem...
2. Nie ma takiej możliwości. Pilotem od telewizora możesz sterować inne urządzenia Sony Bravia, np. kino domowe.
3. Daje możliwość podglądu i PIP i PAP, ale tylko w przypadku, gdy masz "puszczone" jednocześnie 2 sygnały do telewizora...
Na chłopski rozum - np. jeden sygnał masz puszczony do telewizora kablem HDMI lub Componentem z satelity, a drugi sygnał masz puszczony zwykła anteną z kablówki.
Chodzi o to (1.), że obraz daje wrażenie jakby ogladało się teatr lub brazylijski serial.
To trzeba wejść w SCENE>OGÓLNE i poustawiać sobie obcje obrazu...
Pobaw się ustawieniami Motionflow - zakładam, że o to ci chodzi...
Chyba rozumiem o co chodzi Ci z tym serialem brazylijskim. Powiedz mi, jaki masz sygnał? Dekoder HDMI, czyli sygnał powinien być co najmniej cyfrowy. Czy ten "efekt" jest na wszystkich kanałach i niezależnie od źródła sygnału? Jeśli tak, to być może masz rozregulowane ustawienia. Proponuję przywrócenie ustawień do fabrycznych, i później zacząć rozsądnie nastawić ustawienia obrazu.
Witam, własnie zakupiłam telewizor KDL-40W5710K i mam ten sam problem, co kolega Mairj23 w punkcie 1 czyli tzw. efekt teatru lub taniego brazylijskiego tasiemca bez obróbki.
Czy ktoś może mi wyjasnić "jak kobiecie" krok po kroku co zrobić żeby zniwelować ten problem (HDMI + kablówka UPC, telewizja cyforwa) ? Dodam, że zmiana podstawowych opcji poprzez scene nie działa, motionflow również
Dzięki za odpowiedzi, jakoś udało mi się to rozwiązać. Poprostu ustawiam Motionflow na "średnie" i jest OK. Dla koleżanki Mariny: wchodzisz w Ustawienia dalej Motionflow i ustawiasz na średnie lub małe.
nie słyszałem o efekcie brazylijskiego serialu bo to mi się kojarzy z rozmyciem obrazu ale teatr jest jasny i zrozumialy
Tylko nie wiem czy wszyscy mówimy o tym samym bo funkcja "Teatr" na pilocie to jedno (wprowadza ustawienia kinowe) natomiast teatralny obraz (wrażenie sztuczności, jakby oglądało się sztukę tatralną) to drugie...Ja mówię o tym drugim.