anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z KDL-37W5500

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Problem z KDL-37W5500

Witam
Mam pytanko do użytkowników tego właśnie modelu czy mają/mieli podobny problem jak ja?Podczas oglądania czy to telewizja analogowa,cyfrowa czy też DVD obraz się rozmywa i nie pomaga tu włącznie Motionflow. Najbardziej jest to odczuwalne podczas transmisji meczu piłki nożnej (nie wiem czy to istotne ale dostawcą sygnału jest VECTRA).Postaram się to wytłumaczyć najlepiej jak umiem: przy zbliżeniu zawodnika obraz jest super lecz przy oddaleniu kamery zawodnicy którzy biegają przy lini bocznej obok trybun są rozmazani jak pikselowata gra,walka bokserska - zawodnicy na ringu super trybuny rozmazane,wyścig F1 chyba najlepiej tylko przy dużym oddaleniu widać rozmycie trawy itp..Podobnie rzecz się ma przy ogladaniu filmu przy zblizeniu twarzy super a tzw. drugi plan czyli np ściana, lub inne tła są poprostu rozmyte.Dodam że przy włączeniu DVD (nagrywarka rownież SONY RDR-HX7870) efekt rozmycia jest jakby mniejszy (dużo mniej widoczny) ale cały czas jest odczuwalny.
Jeżeli ma to jakieś znaczenie telewizor oglądam z odległości około 2 metrów.Proszę więc o poradę co to może być bo nie zdąrzyłem nawet się tą Bravią nacieszyć :cry: (mam ją 3 tygodnie).Może trzeba pogrzebać w ustawieniach?Bo nie chce od razu wołać serwisu zanim sam nie spróbuje czegoś z tym zrobić .
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

70 ODPOW. 70
amadar
Początkujący

Mogę się mylić ale prawdopodobnie obserwujesz rozmycie obiektów w ruchu (może wynikać także z ruchu kamery), które zawarte jest w samym sygnale. Można to zauważyć dysponując stop-klatką. Mój TV Sony V4500, podobnie jak Twój, jej nie ma ale posiadam dekoder cyfrowy z taką funkcją i dzięki temu obserwuję ten efekt. To samo zauważysz przy wykonywaniu zdjęć. Jeżeli czas naświetlania jest zbyt długi powstaną rozmazane ujęcia. Im szybszy ruch tym krótszy musi być czas naświetlania. Aby mieć pewność, że źródłem rozmycia jest TV podłącz komputer, uruchom np. grę (uwaga: niektóre nowe gry symulują taki efekt). Istnieją specjalne płyty testowe DVD do analizy i pomiaru rozmycia obrazu (spadek rozdzielczości) w TV LCD. Pomocne mogą być także programy typu PixelPerAn. Z zasady działania LCD (utrzymuje obraz przez całą klatkę, CRT działa "impulsowo") wynika rozmycie ruchu. Pomaga motionflow (100Hz) ale oczywiście tylko wtedy, gdy nie ma rozmycia w sygnale.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Ja trochę z innej beczki. Na początek zresetuj ustawienia LCD. Jeśli chodzi o rozmycie obrazu przez kablówkę podejrzewam, że może to być spowodowane sygnałem słabej jakości. Taki przypadki już pojawiały się na forum, osobiście również spotkałem się z czymś takim, tylko z operatorem UPC. Musisz zadzwonić do biura obsługi Twojego operatora i poprosić o wzmocnienie sygnału. Przedstaw problem, moim zdaniem powinno pomóc.
Druga sprawa, napisz jak, co z czym masz podłączone, czy masz kanały HD i czy czy również się rozmywa.
Ja mam W4500, czyli starszy i słabszy model niż Twój. Obieram sygnał z cyfry i Nki, przez dekodery HD podłączone przez HDMI. Na większości kanałów obraz jest świetny. Oczywiście są wyjątki jak np. transmisje sportowe na TVP Info, TV Puls itd. Występują właśnie te efekty o których piszesz. Wczoraj np. leciał jakiś mecz ligi polskiej na TVP Info. Występowały te efekty o których piszesz. Wina nie stoi po stronie telewizora, ustawień, dekodera, podłączenia tylko fatalnego sygnału jakim nadawana była ta transmisja. Za to przełączę nawet na TVN, jakość bardzo dobra...

sulik-----
Początkujący

Jestem tego samego zdania jak Zimny. Posiadam identyczny model TV jak ty Kondziak i nie obserwuję takiego efektu na dobrej jakości kanałach. Dodam, że ja sygnał mam z n-ki. Kanały HD prawie żyleta. Oczywiście kanały SD wyglądają gorzej ale tutaj tez wszystko zależy od jakości danego kanału np. stacje z grupy ITI (TVN, TVN24 itp.) jak na SD mają b.dobry obraz, a na kanałach typu Polonia1, Edusat itp. gdzie jest mniejszy bitrate powstają własnie takie efekty jak piszesz.
Także również sugerowałbym Ci naciskanie na Vectrę aby zwiększyła moc sygnału dostarczanego do Twojego mieszkania lub jeżeli masz sygnał analogowy, a w twoim mieście jest możliwość przejdź na cyfrowy sygnał od Vectry.

Pozdrawiam
Sulik

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Dziękuje serdecznie Panowie za wszystkie podpowiedzi i sugestie.Z racji tego iż jestem osobą mocno zapracowaną postaram się coś z tym zrobić w weekend i w poniedziałek podziele się swoimi spostrzeżeniami.
Co do pytań to odpowiadam:
Amadar: 1. "Rozmycie kamery w ruchu" - tak jak najbardziej (np. jak biegają pilkarze) tylko że przy zbliżeniu twarzy podobnie tak jakby kolor się zmieniał (raz jasniejsza twarz raz ciemniejsza)
2. Robiłem stop klatkę w dekoderze i przy zatrzymaniu obrazu rozmazany w niektórych punktach tak jakby pikselowaty.
3. W weekend podłącze PS2 i poobserwuje jak to bedzie wyglądać.
4. Kupię też w wolnej chwili tą płytę testową.
ZImny: 1. Wszystko podłączone kablem euro (chyba scart to się fachowo nazywa)
2. Nie mam żadnych kanałów HD,dekoder też jest zwykły nie HD.
Sulik: 1.Sygnał cyfrowy mam już od dawna, problem tylko jest w tym czy to transmisja meczu na canal+sport,polsacie sport czy kanałach z grupy iti o której piszesz efekt jest ten sam czyli romycie.
P.S Martwi mnie też to że wszyscy piszecie tylko o sygnale cyfrowym kablówki a ten problem na dvd też występuje lecz tak jak pisałem wcześniej nie jest aż tak mocno widoczny.Jeżeli na PS2 też bedzie występował to chyba jednak będzie wina telewizora :cry:
Pozdrawiam i do poniedziałku.

Piratus
Początkujący

Kondziak piszesz że wszystko podpięte masz przez przewód EURO... to niestety leci analogowy i niezbyt pięknie. Pewnie leci jeszcze jednym sygnałem a nie rozdzielone na RGB.
Jak masz możliwość podepnij DVD lub satkę przez HDMI (jak nie ma ) to na pewno ma złącze Component (3 "cincze"). Wtedy masz przesyłany sygnał cyfrowo, omijasz tory analogowe w TV. Zrobiłem test u siebie (tv - 40w5740) DVD podpięte po EURO i po HDMI naprawdę różnica znacząca !!! na korzyść oczywiście HDMI.

Zimny_
Użytkownik

kondziak napisał(a):

2. Robiłem stop klatkę w dekoderze i przy zatrzymaniu obrazu rozmazany w niektórych punktach tak jakby pikselowaty.

Dokładnie taki jest efekt słabego sygnału.

kondziak napisał(a):

3. W weekend podłącze PS2 i poobserwuje jak to bedzie wyglądać.

Na PS2 nie zobaczysz obrazu w pełnej okazałości. Same gry nie są w takiej rozdzielczości jak telewizor.

kondziak napisał(a):

1. Wszystko podłączone kablem euro (chyba scart to się fachowo nazywa)

Złącze SCART jest dosyć słabej jakości, puszczając nawet dobry sygnał tym wyjściem sporo tracisz. Dla porównania, niedawno podłączałem przez SCART 40P5500 do starego dekodera od wizji, chyba jeszcze Philipsa. Obraz był tragiczny, aż mi szczęka opadła. Pojechałem do mnie po dekoder Nki. Podłączyłem przez HDMI. Obraz świetny, nawet nie ma co porównywać. Proponuję zmianę urządzeń na mające HDMI, albo Component. Przy tym drugim jest taka sama jakość, praktycznie nic nie tracisz.

kondziak napisał(a):

Jeżeli na PS2 też bedzie występował to chyba jednak będzie wina telewizora :cry:

To nie jest wina telewizora, a PS2 nie da tak dobrego obrazu, jak inne dostępne źródła. Proponuję chodź na chwilę pożyczyć od kogoś DVD/BR z wyjściem component, lub HDMI, tuner cyfrowy z HDMI. Niestety (albo i stety) technika idzie do przodu, coraz częściej kupując jeden produkt, musimy zmienić inne na lepsze, aby wykorzystać możliwości tego pierwszego.

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Piratus napisał(a):

Kondziak piszesz że wszystko podpięte masz przez przewód EURO... to niestety leci analogowy i niezbyt pięknie. Pewnie leci jeszcze jednym sygnałem a nie rozdzielone na RGB.
Jak masz możliwość podepnij DVD lub satkę przez HDMI (jak nie ma) to na pewno ma złącze Component (3 "cincze"). Wtedy masz przesyłany sygnał cyfrowo, omijasz tory analogowe w TV. Zrobiłem test u siebie (tv - 40w5740) DVD podpięte po EURO i po HDMI naprawdę różnica znacząca !!! na korzyść oczywiście HDMI.

Podłączyłem nagrywarke przez HDMI i przy włączeniu trybu WIDE w telewizorze obraz jest lepszy jednakże problem całkowicie nie ustał. Co do dekodera to niestety nie ma wejścia HDMI i Component (chyba stary dekoder firmy TECHNISAT DIGIT MF4-K)więc nie moge sprawdzić jaki będzie sygnał na innym kablu.Najbardziej jednak mnie zdziwiło jak podłączyłem PS2 - obraz czyściutki (gniazdo AV3 zwykłe chincze).Więc teraz to ja się Panowie z tym wszystkim juz pogubiłem i nie wiem co jest grane?Bo jeżeli mnie pamieć nie myli to kabel chincz był dużo wcześniej niż euro a na nim własnie telewizor odbiera najlepiej!
Jak rozdzielić sygnał na RGB bo może faktycznie leci jednym sygnałem?
P.S.Nie wiem czy to jakieś pocieszenie dla mnie ale u kolegi na samsungu 46 cali podłączonym przez euro (tak jak u mnie) do dekodera cyfry+ obraz jest fatalny.Straszne rozmycie,dużo dużo gorsze niż u mnie.

Zimny_
Użytkownik

kondziak napisał(a):

Podłączyłem nagrywarke przez HDMI i przy włączeniu trybu WIDE w telewizorze obraz jest lepszy jednakże problem całkowicie nie ustał.

Czy film, program puszczany na nagrywarce był dobrej jakości? Nawet jak do odtwarzacza BR wrzucisz film nagrany w słabej jakości, to efekt może być niezadowalający. Był taki temat na forum, gdzie jeden użytkownik miał problem z rozmyciem obrazu. Osoba mająca ten problem puszczała bardzo stare filmy nagrane w kiepskiej jakości. Efektu można się spodziewać. Na nowszych filmach problem nie występował.

kondziak napisał(a):

Co do dekodera to niestety nie ma wejścia HDMI i Component (chyba stary dekoder firmy TECHNISAT DIGIT MF4-K)więc nie moge sprawdzić jaki będzie sygnał na innym kablu.

Jeśli masz w abonament w jakieś platformie, to zgłoś się po wymianę dekodera na obsługujący sygnał HD. Będzie po problemie.

kondziak napisał(a):

Najbardziej jednak mnie zdziwiło jak podłączyłem PS2 - obraz czyściutki (gniazdo AV3 zwykłe chincze).Więc teraz to ja się Panowie z tym wszystkim juz pogubiłem i nie wiem co jest grane?Bo jeżeli mnie pamieć nie myli to kabel chincz był dużo wcześniej niż euro a na nim własnie telewizor odbiera najlepiej!

Na chinchach opiera się wejście component, gdzie sygnał analogowy jest rozdzielony na Y, Pb i Pr. Tym kablem możesz też przesyłać sygnał HD.

kondziak napisał(a):

P.S.Nie wiem czy to jakieś pocieszenie dla mnie ale u kolegi na samsungu 46 cali podłączonym przez euro (tak jak u mnie) do dekodera cyfry+ obraz jest fatalny.Straszne rozmycie,dużo dużo gorsze niż u mnie.

Jak już wcześniej wspomniałem, wszystko zależy od sygnału....

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Zimny napisał(a):

kondziak napisał(a):

Podłączyłem nagrywarke przez HDMI i przy włączeniu trybu WIDE w telewizorze obraz jest lepszy jednakże problem całkowicie nie ustał.

Czy film, program puszczany na nagrywarce był dobrej jakości? Nawet jak do odtwarzacza BR wrzucisz film nagrany w słabej jakości, to efekt może być niezadowalający. Był taki temat na forum, gdzie jeden użytkownik miał problem z rozmyciem obrazu. Osoba mająca ten problem puszczała bardzo stare filmy nagrane w kiepskiej jakości. Efektu można się spodziewać. Na nowszych filmach problem nie występował.

Filmy oglądam to chyba jak każdy:divixy,kupione w sklepie lub w kiosku.Nie pisze oczywiście o tych z twardego dysku nagranych z telewizji bo jeżeli przy oglądaniu z dekodera występuje efekt rozmycia to wiadomo że nagra się z takim samym efektem.
Jeszcze tylko ostatnie pytanko jak rozdzielić sygnał na RGB bo może faktycznie leci jednym sygnałem??? I czy to faktycznie może być przyczyną problemu???
I na koniec jeszcze informacja.Dzwoniłem na infolinie Sony opisałem problem konsultantowi i ten o dziwo bez wachania stwierdził iż należy zawiadomić serwis bo taki efekt rozmycia przy włączonym Motionflow nie ma prawa występować.Pewnie znając życie i mój ograniczony czas to zanim to zareklamuje i serwis się tym zajmie to potrwa to kilka ładnych tygodni :D .Jednak patrząc na to z drugiej strony to będe miał jasny obraz czy mam inwestować w nowy sprzęt (PS3 z blueray,dekoder HD itp.) albo zostanie wszystko po staremu jeżeli serwis wyeliminuje usterke.Reasumując chciałbym wszystkim z Państwa serdecznie podziękować za wszelkie spostrzeżenia i porady.Oczywiście dam znać jak się sprawa zakończyła po interwencji serwisu.Pozdrawiam