Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanko do użytkowników tego właśnie modelu czy mają/mieli podobny problem jak ja?Podczas oglądania czy to telewizja analogowa,cyfrowa czy też DVD obraz się rozmywa i nie pomaga tu włącznie Motionflow. Najbardziej jest to odczuwalne podczas transmisji meczu piłki nożnej (nie wiem czy to istotne ale dostawcą sygnału jest VECTRA).Postaram się to wytłumaczyć najlepiej jak umiem: przy zbliżeniu zawodnika obraz jest super lecz przy oddaleniu kamery zawodnicy którzy biegają przy lini bocznej obok trybun są rozmazani jak pikselowata gra,walka bokserska - zawodnicy na ringu super trybuny rozmazane,wyścig F1 chyba najlepiej tylko przy dużym oddaleniu widać rozmycie trawy itp..Podobnie rzecz się ma przy ogladaniu filmu przy zblizeniu twarzy super a tzw. drugi plan czyli np ściana, lub inne tła są poprostu rozmyte.Dodam że przy włączeniu DVD (nagrywarka rownież SONY RDR-HX7870) efekt rozmycia jest jakby mniejszy (dużo mniej widoczny) ale cały czas jest odczuwalny.
Jeżeli ma to jakieś znaczenie telewizor oglądam z odległości około 2 metrów.Proszę więc o poradę co to może być bo nie zdąrzyłem nawet się tą Bravią nacieszyć (mam ją 3 tygodnie).Może trzeba pogrzebać w ustawieniach?Bo nie chce od razu wołać serwisu zanim sam nie spróbuje czegoś z tym zrobić .
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Zwracam sie do "ZIMNEGO" Mam TV 32W4000 oraz nagrywarkę DVD Sony HX 650 i mam problem z ustawieniem aby nagrywać kanały cyfrowej TV naziemnej ,Kanały analogowe nagrywają siedobrze. .Nagrywarka podłaczona kablem HDMI 2 oraz kablem Euro do AVI 2. (Kanałów z N-ki HD nagrywać nie pozwala .Wyświetla kom. Problem HDCI czy coś w tym rodzaju - prawa autorskie.) Zależy mi na nagrywaniu kanałów cyfrowych naziemnej TV
Twoja nagrywarka nie będzie bezpośrednio nagrywała kanałów z telewizji naziemnej cyfrowej, bo nie ma takiego dekodera. Ma dekoder telewizji analogowej, a nie cyfrowej. Podobnie z nagrywaniem z zewnętrznych dekoderów HD, też jest problem. Nagrywarka ma ograniczoną ilość wejść sygnału. Można pokombinować z tym tym sygnałem, może się uda.
Zacznijmy od Nki. Po pierwsze, nie nagrasz sygnału przenoszonego przez kabel HDMI, właśnie przez ten protokół HDCP - skutecznie chroni sygnał przed kopiowaniem i wyskakuje błąd o którym wspomniałeś. Musisz dostarczyć sygnał innym źródłem. Możesz spróbować podłączyć dekoder Nki przez kabel component (nie tracisz na jakości obrazu) do telewizora (chyba że nagrywarka ma takie wejście sygnału, to by nie było problemu, ale z tego co patrze to nie ma). Później połączenie kablem SCART ( dać sygnał RGB) do nagrywarki (przez LINE 1 SCART). Powinien być przekazywany obraz i dźwięk (być może przy AV2 trzeba ustawić wysyłanie sygnału w ustawieniach telewizora). Powinno nagrywać z dekodera.
Druga opcja, jeśli dekoder ma wyjście SCART, to podłączasz bezpośrednio pod LINE 1 w nagrywarce. Też powinno nagrywać.
Podobnie z nagrywaniem z telewizji cyfrowej. Telewizor musi odkodować sygnał i wysłać już odkodowany do nagrywarki. Tu też masz ograniczone opcje, czyli SCART i s-video.
Przy tych sposobach zawsze będziesz tracił na jakości obrazu - wina wejść i wyjść. Najlepszą opcją jest podłączenie przez component, ale z opisu to ta nagrywarka ma samo wyjście sygnału tym portem, a nie wejście. Musisz to sprawdzić.
ZIMNY Serdecznie sziękuję za podane wskazówki. Będę kombinował tak jak napisałeś. O efektach powiadomię.
Po wielu kombinacjach podłączyłem rekorder N-ki przez magnetowid do nagrywarki Av 3 ( z przodu cincze) . rekorder N-ki na C1 i nagrywa w rozdzielczości 720p
Małe sprostowanie, nagrywać nagrywa ale to nie jest na pewno 720p ...
Zimny napisał(a):
Różnica będzie widoczna na 100%. Sama zmiana dekodera na ten z wyjściem HDMI już sporo da, a do tego kanały HD... Ale póki co, do listopada jeszcze trochę zostało... Tym bardziej zmiana będzie "lepiej smakowała"..
laszlo to dlaczego wyświetla napis 720p (obecnie odłączyłem magnetowid i z rekordera N-ki
do avi 2
To wejście z chinchami do którego podłączyłeś, to jest component? Jeśli tak to może odbierać nawet w 1080, jeśli nagrywarka ogarnia nagrywanie dużej rozdzielczości to, to nagra ten sygnał.
Kondziak, co do opłat to zależy na jaką promocje trafisz. Ja w Nce mam zwykły HD i nic nie płacę. W cyfrze mam PVR (z twardym dyskiem) i również trafiłem na promocje i nie płacę za niego. Musisz dopytać się w punkcie sprzedaży.
Witam po dłuższej przerwie (praca praca praca ). Człowiek na nic nie ma czasu tzw.gorący okres przedświąteczny
.
Na początek chciałem napisać że te ceny za dekoder PVR to chyba z kosmosu biorą:aktywacja 175zł i miesięczna dzierżawa 15,90zł .W takim razie zdecyduje się na "zwykły" HD.Niepotrzebnie straciłem czas czekając na tą nowość.W dodatku od stycznia wyłączą wszystkie kanały polsatu
. Stąd moje pytanie do użytkowników tej platformy bo mocno się zastanawiam nad dokupieniem cyfrowego polsatu (chodzi mi tylko o sport).Jak te ich dekodery sie sprawdzają na naszych braviach. Jak z sygnałem itp. przede wszystkim chodzi mi o temat rozmycia obrazu poruszany już kilkakrotnie na forum.
Przy okazji żeby już nie robić nowego topicu mam prośbę do użytkowników W5500 o podanie własnych parametrów ustawień obrazu.Szukam czegoś pośredniego między sceną sport a film. Chce porównać swoje ustawienia z waszymi może ktoś wymyślił coś lepszego niż ja.
Polsat ma gorszy sygnał od Nki i cyfry, niektóre kanały działają z widoczną różnicą, ale generalnie nie jest źle. Oferta programowa też nie jest za ciekawa. Chyba najlepiej wychodzi zakup Nki, szczególnie ze świąteczną promocją. Jeśli chodzi o sport, to chyba jedyna istotna różnica to są gale MMA i innych sportów walki i żużel. Chociaż żużel czasami leci na cyfrze i na TVP Sport. Tylko część z nich jest (głównie zagraniczne) są nadawane na Eurosporcie dostępnym we wszystkich platformach.
Tu masz artykuły z porównaniem dostępnych promocji świątecznych:
http://technologie.gazeta.pl/technologi ... znych.html
http://hdtvmania.pl/2009/11/28/porownan ... -nadawcow/