Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanko do użytkowników tego właśnie modelu czy mają/mieli podobny problem jak ja?Podczas oglądania czy to telewizja analogowa,cyfrowa czy też DVD obraz się rozmywa i nie pomaga tu włącznie Motionflow. Najbardziej jest to odczuwalne podczas transmisji meczu piłki nożnej (nie wiem czy to istotne ale dostawcą sygnału jest VECTRA).Postaram się to wytłumaczyć najlepiej jak umiem: przy zbliżeniu zawodnika obraz jest super lecz przy oddaleniu kamery zawodnicy którzy biegają przy lini bocznej obok trybun są rozmazani jak pikselowata gra,walka bokserska - zawodnicy na ringu super trybuny rozmazane,wyścig F1 chyba najlepiej tylko przy dużym oddaleniu widać rozmycie trawy itp..Podobnie rzecz się ma przy ogladaniu filmu przy zblizeniu twarzy super a tzw. drugi plan czyli np ściana, lub inne tła są poprostu rozmyte.Dodam że przy włączeniu DVD (nagrywarka rownież SONY RDR-HX7870) efekt rozmycia jest jakby mniejszy (dużo mniej widoczny) ale cały czas jest odczuwalny.
Jeżeli ma to jakieś znaczenie telewizor oglądam z odległości około 2 metrów.Proszę więc o poradę co to może być bo nie zdąrzyłem nawet się tą Bravią nacieszyć (mam ją 3 tygodnie).Może trzeba pogrzebać w ustawieniach?Bo nie chce od razu wołać serwisu zanim sam nie spróbuje czegoś z tym zrobić .
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
kondziak napisał(a):
Sulik napisze od początku jak mam podłączone żeby sprawa była jasna.
Dekoder Vectry podłączony kablem HDMI do telewizora -wejście HDMI 2.
Nagrywarka Sony podłączona kablem HDMI do telewizora - wejście HDMI 1.
Dekoder i nagrywarka połączone ze sobą kablem Euro.
Dołączę się do wątku. Warto zastanowić się nad zakupem własnego dekodera, z zewnątrz a nie od Vectry, jeśli ta daje taką możliwość. Jest mnóstwo ciekawych propozycji, dekoderów które działają prawidłowo, mają dużo funkcji i nierzadko lepszą jakość niż te standardowe od dostawców telewizji.
Panowie z deszczu pod rynne Podłączyłem tym componentem do TV: obraz jest a nie ma głosu.Kombinowałem wczoraj z ustawieniami i instrukcją bez żadnego efektu. Może wy macie jakieś pomysły??? Co ciekawe przez nagrywarke po przełączeniu na RGB wszystko jest okey - jest obraz i fonia. Już mi normalnie ręce opadają.Zadzwonie jutro Zimny z tym dekoderem do tej vectry ale kurwa nie ręcze za siebie chyba.
kondziak napisał(a):
Podłączyłem tym componentem do TV: obraz jest a nie ma głosu
kondziak napisał(a):
.Zadzwonie jutro Zimny z tym dekoderem do tej vectry ale nie ręcze za siebie chyba.
A ten component to ile ma kabli? Ponieważ 3 kable componentowe przesyłają tylko obraz... Żeby był dźwięk trzeba jeszcze podłączyć 2x chinch (w telewizorze jest 5 złącz jako jedno wejście, a w dekoderze podejrzewam 3 componenty i gdzieś z boku dźwięk stereo wyprowadzony).
Już wszystko działa jak należy.Miał Pan rację należało jeszcze podłączyć 2 chinche żeby uzyskać dzwięk.W dekoderze są 2 wyjścia: jedno YPbPr, drugie: audio. Reasumując potrzebne jest aż 5 przewodów. Dziękuje za pomoc .
Technika tak poszła do przodu że we wszystkim się gubie . Kiedyś to było dla mnie nie do pomyślenia żebym sam nie umiał czegokolwiek podłączyć.Wygląda na to że się musze teraz sporo podszkolić i i poduczyć.
Potestuje teraz trochę te podłączenie HDMI i Component i napiszę które moim zdaniem daje lepszy efekt.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pozdrawiam.
Przez ostatnie parę lat faktycznie technologia poszła do przodu. Weszło całkiem dużo nowych pomysłów, a co najciekawsze - ten proces ciągle trwa. Ciągle pojawiają się nowe urządzenia, technologie. Z jednej strony to super, ale druga strona medalu też nosi za sobą sporo minusów. Największy minus to szybkość z jaką sprzęt się "starzeje". Mam tu na myśli, że to co kupisz teraz, za rok będzie już technologicznie zacofane! Powstaną nowsze, lepsze produkty... I tak w kółko.
Problem mam z pojawieniem sie glosu przez kabel HDMI .Polega na tym ze jak wlacze tuner sat i wlacze tv to jest obraz ale bez glosu.Podlaczylem kabel komponet z jeszcze 2kablami na dole glos jest.Dodam ze jak przelaczam wejsciami roznymi to nieraz zaskoczy na HDMI glos i jest okej. Po drugie wlaczajac iwidze ze kanal jest wyswietlony ,dopiero wlaczam tv ,,ustawienia,,hdmi kabel,,to jest obraz i dzwiek.Moze ktos cos wie co zrobic prosze o rade .JAKIE jeszsze powinny byc ustawienia w tv przez te kombinacje namieszalo Mi sie w glowie i nie wiem co mam dobrze zle a co dobrze poustawiane w menu TV.
Jaki masz dekoder? Możesz przywrócić ustawienia fabryczne telewizora. Na tych ustawieniach wszystko powinno działać. Jeśli nie, to może to być wina kabla HDMI. Spróbuj podłączyć inny. Tylko podaj jeszcze nazwę dekodera.
Przywracalem ustawienia fabryczne nic to nie dalo.Objawy te same jak wyzej opisywalem brak glosu przez kabel HDMI.Rozmawialem z serwisem SONY to powiedzieli zebym spakowal tv i przyslal, tak zrobilem .Ponownie jak otrzymalem spowrotem nic sie nie zmienilo. kable zmienialem ze 3szt to samo brak glosu.Pojawial sie tez glos jak przy wl tv i tuner wl ,.wyciaglem z gniazda hdmi i spowrotem wsadzilem.Tuner mam; golden UNI BOX 9080HD.;